Kapat

5 Baş Ağrısı Tipi ve En İyi Tedavi Yolları

baş ağrısı tipleri ve tedavi yöntemleri

Dünyada baş ağrısı yaşamayan kimse neredeyse yoktur. Bazı durumlarda bu sinirsel problemi kendimiz çözebiliriz, ancak bazı durumlarda ise derhal bir doktora görünmeliyiz.

ViraListe olarak, sahip olduğunuz bağ ağrısı tipini tanımlamanıza yardımcı olacak ayrıntılı bir rehber ve ağrıyı gidermek için en iyi yolları bir araya getirdik.

Baş ağrısı tipleri ve tedavi yolları

Baş Ağrısı Tipleri ve Tedavi Yolları

1. Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Gerilim Tipi Baş Ağrısı

Dünyada en sık görülen baş ağrısı tipidir. Herkes hayatında en az bir kez bu durumu yaşıyor.

Belirtileri: Bu genellikle hafif derecede zonklayan bir ağrıdır. Gerilim tipi baş ağrısı alnın etrafına sarılı bir bant varmış gibi hissettiren bir basınç hissi yaratır. Ağrı yoğunluğu çoğunlukla sabahtan akşama doğru artış gösterir.

Nedenleri: Gerilim tipi baş ağrısına neden olan faktörler arasında aşırı stres, yorgunluk, duruş bozukluğu ve başın uzun süre uygun olmayan bir konumda tutulması yer alır. Kronik gerilim tipi baş ağrısı nadirdir ve genellikle baş veya boyun yaralanmaları ile ilişkilidir.

Tedavisi: Gerilim tipi baş ağrısından kurtulmak için herhangi bir ağrı kesici alınabilir. Baş ağrısı sık sık ortaya çıkarsa ve uzun sürerse doktora danışılmalıdır. Ayrıca fiziksel olarak aktif olmak, omuzları ve boynu düzenli olarak esnetmek ve açık havada vakit geçirmek gerilim tipi baş ağrısını geçirebilir.

2. Sinüs Tipi Baş Ağrısı

Sinüs Baş Ağrısı

Bu tip baş ağrısı sinüzitten kaynaklanır. Genellikle alın ve elmacık kemiklerinde ateş, yüz şişmesi ve gerginlik eşlik eder.

Belirtileri: Alında, kaş bölgelerinde ve gözlerin altında derin bir baskı ve ağrı hissedilir. Baş keskin bir şekilde hareket ettirildiğinde ağrı genellikle daha da güçlenir. Ayrıca burun akıntısı veya tıkanıklığı görülebilir ve yorgunluk hissedilebilir.

Nedenleri: Sinüs baş ağrılarına sinüzit neden olur. Soğuk algınlığından sonra veya mevsimsel bir alerjinin sonucunda ortaya çıkan yaygın bir komplikasyondur.

Tedavi: Sinüs baş ağrısı nadiren kendiliğinden kaybolur. Bir alerjiniz varsa, antihistaminikler yardımcı olabilir. Diğer durumlarda, antibiyotik tedavisi için bir doktora görünmek en iyisidir.

3. Migren

Migren Tipi Baş Ağrısı

Bu şiddetli baş ağrısı belirtilerinin tümü, dört ana aşamadan geçen bir migren krizi sırasında ortaya çıkar.

Nedenleri: Migren genellikle beyindeki metabolizma süreçlerinin ve kan damarlarının genişlemesinin bir ihlali ile ilişkilidir. Migren gelişimi aynı zamanda genetik yatkınlık ile de ilişkili olabilir.

Tedavisi: Belirtileri hafifletmeye yardımcı olması için çeşitli tedaviler mevcut olmasına rağmen, şu anda migren için herhangi bir tedavi mevcut değildir. Doğru ilaç seçimi için mutlaka bir doktora görünmelisiniz. Ayrıca düzenli egzersiz yapmak genel sağlığınızı önemli ölçüde geliştirmenize yardımcı olacaktır.

4. Küme Tipi Baş Ağrısı

Küme Tipi Baş Ağrısı

Küme tipi baş ağrısı toplumun %1’inden fazlasını etkiler. Erkeklerde kadınlara göre beş kat daha fazla görülmektedir.

Belirtileri: Küme tipi baş ağrısı, gözlerin arkasında veya çevresinde, genellikle başın bir tarafında bıçak saplanır gibi yaşanabilir. Sıklıkla uyku sırasında meydana gelir. Diğer belirtiler arasında gözlerde kızarıklık, ışığa duyarlılık ve iltihaplı gözyaşı yer alabilir. Ağrı genellikle 15 dakika ile 1 saat arasında sürer.

Nedenleri: Bilim adamları küme tipi baş ağrılarının nedenlerini henüz tam olarak tespit edemese de, genellikle vücudun biyolojik saatindeki aksamalarla ilişkilendirilmektedir.

Tedavisi: Küme tipi baş ağrısının tedavisi ağrının kendiliğinden ortadan kaybolması nedeniyle zordur. Bu sorunu çözmenize yalnızca bir doktor yardımcı olabilir.

5. Alkol Alımı Sonrası Ortaya Çıkan Baş Ağrısı

alkol alımı sonrası baş ağrısı

Nedenleri: Alkol alımı sonrası baş ağrısı yaşaması sıklıkla görülen bir durumdur. Bunun nedenlerinden biri, alkolün kan damarlarının genişlemesine neden olması ve bunun da vücudun serotonin düzeyini etkilemesidir. Ayrıca, alkol su kaybını tetiklediği için majör migreni tetikler.

Tedavisi: En iyi çözüm bir ağrı kesici almak, bol su içmek ve iyi bir uyku çekmektir. Bunların yapılmasına rağmen devam eden baş ağrısı ciddiye alınmalıdır. Ayrıca çok az miktarda alkol aldıktan sonra baş ağrısı görülmesi de hafif bir migren belirtisi olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir