Kapat

Çocuğunuzla Satranç Oynamanın 10 İnanılmaz Faydası

Satranç oynamanın çocuğa faydaları

Çocuklarınızla satranç oynamayı hiç düşündünüz mü? 

Oldukça karışık gibi görünen satranç, hem eğlenceli hem de müthiş zeka geliştirici bir oyundur. Özellikle analitik düşünmeyi geliştirme konusunda satrançtan daha etkili bir oyun olmadığı bilinmektedir. Analitik düşünme, bir problemin çözümü için gerekli olan bilgileri ayrı ayrı değerlendirerek, yani sistematik düşünerek sonuca ulaşmaktır diyebiliriz.

İşte satranç bu noktada sizin ve çocuğunuzun analitik düşünme yeteneğine mükemmel katkı sağlayacak yegane oyundur. Satranç oynamanın faydaları bununla sınırlı değildir. Gelin bu zeka oyununun çocuğunuz için faydalarına birlikte göz atalım.

Satranç oynayan okul öncesi çağdaki çocuklar

1- Konsantrasyonu Arttırır

Oyunda her biri diğerlerinden farklı hareket imkanına sahip 6 farklı taş (Şah, Vezir, Kale, Fil, At ve Piyon) bulunmaktadır. Hareket yetenekleri farklı olduğu için her taşa farklı görevler yüklenir. Oyuncu kazanmaya giden yolda tüm taşları nasıl hareket ettirmesi gerektiğini hesaplamak zorundadır. Dolayısıyla tüm dikkatini satranç tahtasına verir. Oyunu kazanmaya giden yol mükemmel bir konsantrasyondan geçer. İşte bu durum çocuğunuzun derslerine ya da diğer yeteneklerine konsantre olma kabiliyetini zirveye çıkarır.

2- Problem Çözme Yeteneklerini Geliştirir

Piyonu oraya koyarsam ne olur? Rakibimin bir sonraki hamlesi ne olacak? Rakibimi şahın önünü açmaya nasıl zorlayabilirim? Buna benzer sorular satrançta tek bir hamlede oyuncunun kendi kendine sorduğu birçok sorudan yalnızca bir kaç tanesidir. Oyuncu bu soruları tek tek cevaplamaya çalışırken problem çözme yeteneğinin gelişmemesi gibi bir durum söz konusu olabilir mi?

3- Hafızayı Geliştirir

Satrançta taşların nasıl hareket ettiğini hatırlamak bile hafızayı geliştirmek için yeterlidir.

4- Beynin İki Tarafını da Kullanmayı Öğretir

Yaşlandıkça beynin sol tarafı daha çok kullanılmakta, sağ tarafı ise tembelleşmektedir. Bu durumun önüne geçmek için beynin her iki tarafını da kullanmamız gereken egzersizler yapmalıyız. Satranç beynin her iki tarafını da çalışmaya zorlayan harika bir 3 boyutlu oyundur.

5- Satranç Oynamak IQ Seviyesini Yükseltir

4000 Venezüellalı öğrenci üzerinde yapılan 4 aylık bir araştırma, satranç oynamanın hem erkek hem de kız çocuklarının IQ puanlarında önemli artışlar olduğunu göstermiştir.

6- Satranç Planlama ve Ön Görmeyi Öğretir

Satranç oynamak beynin planlama, yargılama ve kendini kontrol etme gibi işlevlerden sorumlu olan prefrontal korteks adlı bölümünü geliştirir.

7- Satranç Stratejik Düşünmeye Yardımcı Olur

8- Satranç Dikkat Kapasitesini Artırır

9- Satranç Okuma Becerilerini Geliştirir

1991’de ABD’de yapılan bir araştırmada, ilkokullarda satranç oynayan ve oynamayan çocukların okuma performansları karşılaştırılmıştır. Araştırmanın sonucunda satranç oynayan çocukların okuma beceresinin ulusal ortalamanın üzerinde olduğu tespit edilmiştir.

10- Satranç Yaratıcılığı Geliştirir

Yaratıcılık beynimizin sağ tarafıyla bağlantılıdır. Satranç, çocuklarınızın orijinal ve yaratıcı düşüncelerini ortaya çıkarmalarına yardımcı olur.

Çocuğum en erken kaç yaşında satranç oynayabilir?

Uzmanlar satranç oynama yaşıyla ilgili bir standart belirtmemekle birlikte, çocuğun okul çağına gelmeden önce satranç oynayabileceğini söylüyor. Çocuğunuzun satranç oynamak için hazır olup olmadığını, onun oyuna olan ilgisini test ederek tespit edebilirsiniz. Bu testi eşiniz ya da yakın bir arkadaşınızla çocuğunuz yanınızda satranç oynayarak yapabilirsiniz. Eğer çocuğunuz oyuna ilgi gösteriyor ise ona yavaş yavaş satranç hakkında temel bilgiler vererek oyunu sevmesini sağlayabilirsiniz.

“Çocuğunuzla Satranç Oynamanın 10 İnanılmaz Faydası” üzerine 1 yorum

  1. Okullar says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir