Kapat

Güneş Sistemi Hakkında En İlginç 10 Gerçek

Güneş Sistemi Hakkında İlginç Gerçekler

Dünyamızın da içinde yer aldığı Güneş Sistemi farklı gezegenleri, onların gizemli uyduları ve ilginç olayları ile henüz tamamen açıklanamayan tuhaf bir yerdir. Örneğin, Mars‘ta Amerika büyüklüğünde bir kanyon keşfedilirken, Pluton’da buz saçan volkanlar olduğu tespit edildi. Neptün‘ün ötesinde bir yerde gizlenen devasa, keşfedilmemiş bir gezegen bile olabilir.

Güneş Sistemi içinde yer alan gezegenler, cüce gezegenler ve kuyruklu yıldılar hakkında en ilginç gerçekleri derledik.

1- Uranüs eğimli şekilde dönen tek gezegendir.

Uranüs ilk bakışta özelliksiz mavi bir top gibi görünüyor. Ancak dış güneş sisteminin bu dev gezegeni, daha yakından incelendiğinde oldukça garip özelliklere sahiptir. Uranüs, bilim insanlarının henüz nedenini açıklayamadığı bir şekilde, eğimli bir dönüşe sahiptir. Bu durum için en geçerli açıklama geçmişte bir ya da daha fazla titanyum çarpışması geçirmiş olabileceğidir. Sebep ne olursa olsun, eğimli dönüşü Uranüs’ü güneş sistemi gezegenleri arasında eşsiz kılmaktadır.

Uranüs eğimli döner

2- Jüpiter’in uydusu İo’da volkanik patlamalar yaşanmaktadır.

Jüpiter‘in uydularından biri olan İo‘da yüzlerce volkan bulunur ve bu özelliğiyle güneş sistemindeki en aktif uydu olarak kabul edilir. Dünyamızın tek uydusu uydusu olan Ay’da herhangi bir hareketlilik olmadığı düşünüldüğünde, İo’nun kaotik manzarası şaşırtıcı gelmektedir. Volkanik patlamaların oluşturduğu duman bulutları, uydudan 400 kilometre mesafeye kadar ilerleyebilir. Plüton’u araştırmakla görevli New Horizons adlı uzay aracı, 2007 yılında İo’da yaşanan volkanik patlamalardan birini görüntülemeyi başarmıştır.

Jüpiter'in uydusu İo

3- Mars, (bilinen) en büyük yanardağa sahiptir.

Mars şu anda sessiz gibi görünse de, geçmişte bir şeylerin gezegen üzerine dev volkanların oluşmasına neden olduğu bilinmektedir. Buna güneş sisteminde şimdiye kadar keşfedilen en büyük yanardağ olan Olympus Mons da dahildir. Toplamda 602 km’lik genişliğe sahip yanardağ, ABD’nin Arizona eyaleti kadar yer kaplamaktadır. 25.000 metrelik yüksekliğe sahip olan Olympus Mons, Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest‘in üç katı yüksekliğindedir.

Olympus Mons (Güneş Sisteminin En Büyük Yanardağı)

4- Mars aynı zamanda en uzun vadiye sahiptir.

Büyük Kanyon’un büyük olduğunu düşünüyorsanız, bu Valles Marineris‘in yanında hiçbir şey değildir. Mars yer alan kanyon 4.000 kilometre uzunluğu ile Büyük Kanyon’dan tam on kat daha uzundur.

Valles Marineris

5- Venüs’te süper güçlü rüzgarlar gerçekleşmektedir.

Venüs, barındırdığı yüksek sıcaklık ve yüksek basınç ile cehenneme benzetilmektedir. 1970 yılında Sovyetler Birliği’ne ait olan Venera uzay aracı, Venüs’e iniş yaptıktan sonra gezegende yalnızca birkaç dakika kalabilmiştir. European Venus Express adlı uzay aracı, 2006 ile 2014 yılları arasında sürdürdüğü araştırma görevinde, gezegenin yüzeyindeki rüzgarların periyodik varyasyonlar şeklinde meydana geldiğini tespit etti.

Venüs'te yaşanan süper güçlü rüzgarlar

6- Her yerde su buzu var.

Su buzu, bir zamanlar uzayda nadir bulunan bir madde olarak düşünülmüştü, ancak şu an doğru yerlerde aranmamış olduğu bilinmektedir. Aslında, güneş sisteminin her yerinde su buzu var. Örneğin, kuyruklu yıldızların ve asteroitlerin ortak bileşenlerinden biri de buzdur. Ancak bahsedilen buz, bildiğimiz buza göre farklıdır.

Bazı gezegenlerde buz bulunmaktadır

7- Uzay araçları güneş sistemindeki tüm gezegenleri ve cüce gezegenleri ziyaret etmiştir.

Güneş Sistemi’ne keşfetmek için çalışmalarını sürdüren insanoğlu, 60 yılı aşkın bir süredir düzinelerce gök cisminin yakın plan fotoğrafını çekmeyi başarmıştır. En önemlisi de uzay araçları güneş sistemindeki Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs ve Neptün ile Plüton ve Ceres olmak üzere tüm gezegenler ve cüce gezegenleri ziyaret etmeyi başarmıştır.

uzay aracı

8- Güneş sisteminin bir yerinde hayat olabilir.

Şimdiye kadar bilim adamları, güneş sisteminin başka yerlerinde yaşamanın var olduğuna dair hiçbir kanıt bulamadılar. Ancak “aşırı” mikropların su altındaki volkanik havalandırma kanallarında ya da donmuş ortamlarda nasıl yaşadığına dair daha fazla bilgi edinirken, diğer gezegenlerde yaşayabilecekleri alanlar için daha fazla olanak ortaya çıkıyor. Tabii bunlar bir zamanlar Mars’ta yaşamış olan korkutucu uzaylılar değil, güneş sistemindeki mikrobik yaşam olasılığıdır.

uzayda hayat var mı

9- Merkür hala küçülüyor.

Bilim insanları, uzun yıllar boyunca Güneş sisteminde tektonik olarak etkin olan tek gezegenin Dünya olduğuna inanıyorlardı. Bu durum MESSENGER adlı uzay aracının, 2011 ile 2015 yılları arasında Merkür’ün yörüngesinde gerçekleştirdiği görevden sonra değişti. MESSENGER, tüm gezegeni yüksek çözünürlükte haritalandırıp yüzeyindeki özellikleri inceledi.

MESSENGER, Merkür’de kırılan fayların neden olduğu uçurum benzeri yeryüzü şekilleri olduğunu tespit etti. Merkür’deki bu şekillerin dikliklerinin küçük olması, gezegenin 4.5 milyar yıl önce oluştuğuna inanılan güneş sisteminin oluşumundan sonra sürekli olarak değiştiğini kanıtladı.

Merkür küçülüyor mu

10- Plüton’da dağlar var.

NASA’nın New Horizons adlı uzay aracının 2015’te gönderdiği fotoğraflara kadar, Güneş sisteminin en dışındaki cüce gezegen Plüton’un yüzeyinin düz olduğuna inanılıyordu. Ancak bu fotoğraflar, Plüton’un 100 milyon yıl öncesine kadar jeolojik olarak aktif olduğuna işaret ediyordu. Zira cüce gezegende 1.300 metre yüksekliğe kadar uzanan buzlu dağlar olduğu tespit edildi.

Cüce Gezegen Plüton'daki Dağlar

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir