Kapat

Hafızayı Güçlendirmenin 10 Doğal Yolu

hafızayı geliştirmenin yolları

Etrafınızda sürekli unutkanlıktan yakınan ya da hafızasının çok kötü olduğunu söyleyen insanlar mutlaka olmuştur. Peki bu kişilerin hafızası doğuştan mı bu şekilde? Tabii ki hayır. Hafızamız, çoğu bizim elimizde olan çeşitli etkenler ve sebeplerle gelişir veya körelir. Uzmanlar insan beynini bir bilgisayara benzetmektedirler. Ancak beynimizin sırrı tam olarak çözülmüş de görünmüyor. Kendi uygulayabileceğimiz birkaç taktikle beynimizin kaydetme fonksiyonunu daha verimli hale getirebilir, yani hafızamızı biraz daha güçlendirebiliriz. İşte hafızayı güçlendirmenin 10 doğal yolu;

1- Sürekli öğrenmeye devam edin

öğrenmeye devam edin

öğrenmeye devam edin

Okulunuzu bitirmiş, işinizi bulmuş, iyi bir kariyer ve hayat standardı yakalamış olabilirsiniz. Tüm bunlar kendinizi bırakmanızı gerektirmez. Öğrenmek ömür boyu devam eden bir faaliyettir. Mutlaka bir yerde öğrenilecek bir şeyler vardır. Araştırın ve sürekli kendinizi yenileyin ve hafızanızın nasılda zinde kaldığını kendiniz görün.

2- Duygularınızı kullanın

duygularınızı kullanın

duygularınızı kullanın

Bir şeyi öğrenmeye çalışırken duygularınızı da kullanırsanız hafızanızda daha kalıcı bir yer eder. Örneğin bir tiyatrocu, rolüne çalışırken isteksizce yalnızca ezberlemek için ezberlerse hem zor hem de geçici olur. Ancak rolünü icra ediyormuş gibi yaşayarak okur ve ezberlemeye çalışırsa daha başarılı olacaktır. Heyecan uyandıran ve insanı harekete geçiren bilgilerin beyinde kalıcı olduğu bilinmektedir.

3- Stresten uzak durun

stresten uzak durun

stresten uzak durun

Uzmanlar aşırı stresin depresyona kadar uzayacak sonuçlarının olduğunu söylüyor. Stresli dönemlerinizde sevdiğiniz faaliyetleri yapmaya özen gösterin. Yürüyüş yapmak aşırı strese iyi gelebilecek çözümlerden yalnızca biri. Stres beyinden kaynaklanan bir durum olduğu için öğrenmenizi ve hafızanızı korumanızı olumsuz etkileyecektir. Ancak şunu da unutmamalıyız ki stresin azı beyni açar ve öğrenmeyi kolaylaştırır.

4- Kendinize güvenin

kendinize güvenin

kendinize güvenin

Yaşınızın artmasının siz istemeseniz de hafızanıza olumsuz etkileri olacaktır. Basma kalıp düşüncelerden kurtulmalı ve özgüveninizi zirvede tutmalısınız. Doktorlar kötü hafızanın sebebini dikkatsizlik, özgüven azlığı ve olayların duygusal boyutunu atlamak olarak özetliyor.

5- Beyninizi gereksiz şeylere yormayın

gereksiz şeylere takılmayın

gereksiz şeylere takılmayın

sizin için çok önem ifade etmeyen şeyleri öğrenmek için beyninizi yormayın önemsiz bir tarih önemsiz bir ayrıntı kafanızı kurcalamasın. Sürekli yeni ve sizi heyecanlandıracak konulara yönelin.

6- Kendinizi zararlı çevreden korumaya çalışın

doğada vakit geçirin

doğada vakit geçirin

Beynimiz, ağırlık olarak vücudun sadece yüzde 2’si olduğu halde; vücuda giren oksijenin yüzde 20’sini, şekerin ise büyük bölümünü tek başına tüketir. Oksijen oranı büyük şehirlerde artık kirlenmeye başladı ve dışarıdaki hava kirliyken evimizdeki havanın çok daha iyi olduğunu düşünemeyiz. Beynimizin yakıtı yani oksijeni daha iyi almak için zaman zaman doğayla iç içe bulunmalı bol bol yürüyüş yapmalı ve şehrin gürültüsünden uzak mekanlarda beynimizi dinlendirmeliyiz.

7- Beslenmenize dikkat edin

sağlıklı beslenin

sağlıklı beslenin

Sağlam kafa sağlam vücutta olur. Bu sözü mutlaka duymuşsunuzdur. Doğru beslenerek vücudunuzu zinde tutarsanız bunun etkilerini hafızanızda da mutlaka görürsünüz. Taze sebze ve meyveler tüketebilirsiniz, yeşil çay içebilirsiniz, ceviz, fındık, çörek otu, badem gibi besinleri de tüketirseniz oldukça faydasını göreceksinizdir.

8- Görsel belleğinizi kullanın

görsel bellek

görsel bellek

Duyularımızı mutlaka sağlıklı şekilde kullanmalıyız. Görme, işitme, dokunma, koklama, tatma ve heyecan hissetme, uzun ve kalıcı öğrenmek için bu altı duyguyu beraber kullanmak güçlü bir hafızaya kavuşmamızı sağlar. Bilgileri kuma değil taşa yazan insanlar unutma sorunu yaşamayacaklardır. Yazarak çalışmak, öğrenmenin en kesin ve kalıcı yoludur.

9- Öğrenme tekniklerini bilin

öğrenme teknikleri

öğrenme teknikleri

Hızlı, Kolay ve Kalıcı Öğrenmenin birçok tekniği geliştirilmiştir. Vücut kaslarımızın gelişimi için nasıl egzersizler yapıyorsak beynimiz ve hafızamız içinde belirlenmiş egzersizleri yapmalıyız. Bunun gibi bilgileri araştırmalı ve bu konular üzerine yazılmış kitapları okumalısınız.

10- Dikkat dağınıklığını en aza indirin

dikkat dağınıklığı

dikkat dağınıklığı

Yalnızca hafızamız için değil yaşamımız boyunca her işe başlarken, hazırlanırken ya da o işi icra ederken odaklanmalıyız. Aklımız başka yerlerde olmamalı. Dikkat dağınıklığı daima işimizi tam yapmamıza engel olmakta ve öğrenmeyi de zorlaştırmaktadır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir