Kapat

Gerçek Olduğuna İnanamayacağınız 16 Doğa Fenomeni

Sardalya kaçışı

Bazen doğa, insanın üretmeyi hayal edebileceği teknoloji ve modern gelişmeler de dahil olmak üzere her şeyden daha inanılmaz şeylerle karşımıza çıkabiliyor.

Aşağıda listelediğimiz doğal güzellikleri gördüğünüzde ne demek istediğimizi anlayacaksınız. Var olduklarına inanmak zor olabilir ama her biri çok, çok gerçek! Türkiye’den de bir fenomeni listemize almayı ihmal etmedik.

1- Gökkuşağı Dağları

Gökkuşağı Dağları

Gökkuşağı Dağları

Çin’deki Danxia Landform Jeolojik Parkı’ndaki Gökkuşağı Dağları, farklı renkli kumtaşı tabakalarından ve 24 milyon yıldan uzun süren preslenmiş minerallerden oluşur ve tektonik plakalar ile dolgulanır.

2- Christmas Adası’ndaki Kırmızı Yengeçler

Christmas Adası'ndaki kırmızı yengeçler

Christmas Adası’ndaki kırmızı yengeçler

Her yıl 120 milyondan fazla kırmızı yengeç, Hint Okyanusuna ulaşmak için Avustralya’ya bağlı Christmas Adası’nı kat ediyor. Yetkiler, normalde en az bir hafta süren göç sırasında adanın yollarının çoğunu kapatıyor.

3- Biyolüminesans Dalgalar

Biyolüminesans Dalgalar

Biyolüminesans Dalgalar

Çeşitli fitoplankton canlıların kimyasal enerjileri, kumsalda meydana gelen gelgit tarafından yıkanarak ışık enerjisine dönüşür. Bu olaya biyolüminesans denir.

4- Catatumbo Şimşekleri

Catatumbo Şimşekleri

Catatumbo Şimşekleri

Yılda 140 ila 160 gece, her gecede 10 saat ve her saatte 280 kezden fazla gerçekleşen şimşeklere Catatumbo Şimşekleri adı verilmiştir. Bu atmosferik fenomen yalnızca Kolombiya’dan doğan Catatumbo Nehri’nin Venezuela’da yer alan Maracaibo Gölü’ne boşaldığı noktada yaşanmaktadır.

5- Kirli Fırtınalar

Kirli Fırtınalar

Kirli Fırtınalar

Volkanik yıldırımlar olarak da bilinen Kirli Fırtınalar, yıldırımın volkanik bir bulut kütlesinin içinde meydana gelmesiyle oluşur.

6- Monarch Kelebekleri

Monarch Kelebekleri

Monarch Kelebekleri

Monarch Kelebekleri, yaz sonu ile sonbaharın ilk dönemi arasında ABD ve Kanada’dan başlayıp Meksika’ya uzanan ve binlerce kilometreyi kapsayan bir göç gerçekleştirirler. Bu göç sırasında dişi kelebekler, mola verdikleri yerlerde bir sonraki nesil için toplu halde yumurta bırakırlar.

7- İnanılmaz Örümcekler

Sürreal Örümcek Ağı

Sürreal Örümcek Ağı

İnanılmaz Örümcekler

İnanılmaz Örümcekler

Güneybatı Avustralya’da çekilen bu fotoğraflarda, binlerce örümceğin sel sularından kurtulmak için gözle görülen her yeri örümcek ağı ile kapladığı görülüyor.

8- Namibya’daki Peri Çemberleri

Namibya'daki Peri Çemberleri

Namibya’daki Peri Çemberleri

Araştırmalar, Namibya’daki gizemli Peri Çemberlerinin oluşmasından bir kum termitinin sorumlu olduğunu göstermektedir.

9- Sualtı Ekin Çemberleri

Sualtı Ekin Çemberleri

Sualtı Ekin Çemberleri

Pasifik Okyanusu’nun Japonya kıyılarında çekilen bu sualtı fotoğrafta, erkek balon balığının dişisini etkilemek için oluşturduğu çember yer alıyor.

10- Yeni Zelanda’daki küresel kayalar

Yeni Zelanda'daki küresel kayalar

Yeni Zelanda’daki küresel kayalar

Yeni Zelanda’daki küresel kayalar, çamur taşlarının kıyı erozyonuna uğraması sonucu oluşmuştur.

11- Büyük Mavi Çukur

Büyük Mavi Çukur

Büyük Mavi Çukur

Belize kıyısında yer alan Büyük Mavi Çukur, 300 metre genişliğe ve 124 metre derinliğine sahip büyük bir denizaltı düdeni/obruğudur.

12- Siyah Güneş

Siyah Güneş

Siyah Güneş

Birleşik Krallık’ta güneş batmadan hemen önce çekilen bu fotoğrafta, 50.000 kadar sığırcığın bir araya gelerek oluşturduğu dairesel şekil yer alıyor. Bu görüntü daha sonra Siyah Güneş olarak anılmaya başlamıştır.

13- Sardalyaların Kaçışı

Sardalya kaçışı

Sardalya kaçışı

Denizlerin küçük balıklarından olan sardalyalar, yunus ve köpekbalığı gibi avcı balıklardan kaçarken birbirlerine daha yakın yüzerler. Av olmak istemeyen sardalyaların oluşturduğu bu görüntüye Türkçe’ye sardalya kaçışı olarak çevrilen Sardine Run adı verilmektedir.

14- Hareket eden kayalar

Hareket eden kayalar

Hareket eden kayalar

Bu, kayaların insan ya da herhangi bir canlının müdahalesi olmaksızın vadi tabanında uzun izler bırakarak hareket ettiği jeolojik bir fenomendir. Fotoğraf ABD’deki Death Valley’de çekilmiştir.

15- Olympus Dağı üstündeki mercek bulutları

Mercek Bulutları

Mercek Bulutları

16- Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri

Pamukkale Travertenleri

1988 yılında Dünya mirası listesine alınan Pamukkale Travertenleri, ülkemizde nadir doğa fenomenlerinden en bilinenidir. Traverten kimyasal etkilere maruz kalarak çökelme ile meydana gelen bir kaya türüdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir