Kapat

Kadınların Bulduğuna Çok Şaşıracağınız 10 İcat ve Keşif

kadınlar tarafından yapılan keşifler ve buluşlar

Dünyadaki bütün önemli icat ve keşifleri erkeklerin yaptığını düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz! Zira tarih boyunca dünyanın seyrini değiştiren birçok icat ve keşfin altında kadınların imzası vardır. ViraListe olarak bazen tarihi bazen de dünyayı değiştiren kadınların yaptığı keşifleri bir araya getirdik.

Kadınların Yaptığı Keşifler ve İcatlar

kadınların yaptığı keşifler ve icatlar

#1. Denizaltı Teleskobu

Sarah Mather, 1845 yılında denizaltı teleskobunu keşfetmeden önce, okyanusun bir zemininin olduğu bilinmiyordu.

Denizaltı Teleskobu

#2. Araç Cam Sileceği

Araç ön cam sileceği, 1902 yılında Mary Anderson adlı kadın tarafından icat edilmiştir. Bir kadının aracının ön camını temiz tutmak için pratik bir aksesuar icat etmesi gayet mantıklı geliyor değil mi?

Araç Cam Sileceği

#3. Canlılarda Cinsiyeti Belirleyen Faktör

Amerikalı genetikçi Nettie Stevens, 1905 yılında yürüttüğü çalışmalarının birçoğunda ilginç bir keşifle karşılaştı ve bir organizmanın cinsiyetinin çevre yerine doğrudan kromozomlarla bağlantılı olduğunu keşfetti. İnsan, hayvan ya da böcek… Hangi canlı varlık olursa olsun, cinsiyetin kromozom sayılarına bağlı olduğunu Nettie Stevens’ın keşfi sayesinde biliyoruz.

kromozomlar

#4. Radyoaktivite

Radyoaktivite, 1910 yılında Polonya asıllı kimyager ve fizikçi Marie Curie tarafından keşfedilmiştir. Bu keşif ironik bir şekilde mucidinin ölüm nedeni olmuştur.

Radyoaktivite

#5. Sinyal Lambası

Bugün birçok trafik kazasının yaşanmasını engelleyen sinyal lambası, 1914 yılında Florence Lawrence adlı kadın tarafından icat edilmiştir. Ancak Lawrence patentini almadığı için fikrini maddi bir kazanca dönüştürememiştir.

araç sinyal lambası

#6. Nükleer Fisyon

Nükleer Fisyon, Avusturyalı fizikçi Lise Meitner tarafından 1930’lu yıllarda nükleer fizik alanında yürüttüğü çalışmalarda keşfedilmiştir. Fisyon, kütle numarası çok büyük bir atom çekirdeğinin parçalanarak kütle numarası küçük iki çekirdeğe dönüşmesi olayıdır.

Nükleer Fisyon

#7. Frekans Atlama

Frekans Atlama, 1942 yılında Yahudi asıllı Avusturyalı oyuncu ve mucit Hedy Lamarr tarafından bulunmuştur. Radyo frekanslarının düzenli ya da düzensiz zaman aralıklarıyla değişmesi temeline dayanan buluş, bugün kullandığımız Bluetooth gibi teknolojilerin yolunu açmıştır. Ayrıca bu özellik askeri amaçlı kullanılan telsizlerin, kendi aralarında kriptolu görüşme yapabilmesine de olanak tanımaktadır.

Frekans Atlama

#8. Lambda Bakteriyofaj

Bakterilere enfekte olan bir virüs olan Lambda Bakteriyofaj (Lambda Fajı), 1951’de Amerikalı mikrobiyolog Esther Lederberg tarafından keşfedilmiştir. Koli basiline enfekte olarak onun gen yapısına zarar vermeden bünyesinde ılımlı bir yaşam sürer.

Lambda Bakteriyofaj

#9. İkili Sarmal (DNA)

DNA’nın İkili Sarmal yapıda olduğu, 1950’de İngiliz biyofizikçi ve kristallografçısı Rosalind Franklin tarafından, DNA’nın X-ışını kırınım görüntüleri üzerinde çalışırken keşfedilmiştir.

DNA’nın yapısı, 1953’te Maurice Wilkins ve Rosalind Franklin’in çalışmalarına dayanarak James D. Watson ve Francis Crick tarafından yayınlanmıştır. Watson, Crick ve Wilkins bu keşifleriyle Nobel Kimya Ödülü’ne layık görülürken, Rosalind Franklin ödülü kazananlar açıklanmadan ölmüştür.

DNA'nın ikili sarmal yapısı

#10. Pulsarlar (Titreşen Yıldızlar)

Süpernova haline gelen yıldızların kalıntıları olan Pulsarlar, 1967’de Kuzey İrlandalı astrofizikçi Jocelyn Bell Burnell tarafından keşfedilmiştir.

titreşen yıldız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir