Kapat

Kuzey Işıkları Hakkında Az Bilinen 10 Gerçek

kuzey ışıkları

Resmi olarak Aurora Borealis olarak bilinen Kuzey Işıkları doğanın en görkemli görsellerinden biridir. Yamalı veya dağınık ışık saçan bulutlardan tünel, yay, perde veya atış ışınlarına kadar birçok biçimde görünen kuzey ışıklarının inanılmaz ışık göstergesi, Norveç veya Kanada gibi yüksek enlem bölgelerinin gökyüzünde gözlemlenebilir. Bu doğal olgunun nedenini (güneş rüzgarı ve manyetosfer yüklü parçacıkların çarpışması) biliyor olabilirsiniz, ancak öğrenmeye değecek bu gerçek dışı gösteri hakkında daha da ilginç gerçekler var.

  • Tarih boyunca insanların ilgisini çekmiş ve bir çok efsaneye konu olmuş Kuzey Yıldızlarının etkileyici ışık görüntüsü, aslında çok uzakta ve genelde Dünya’nın 60 mil üstünde gerçekleşir. Bu olayları 1619’da Aurora Borealis olarak tanımlayan ilk kişi İtalyan gökbilimci ve filozof Galileo Galilei oldu.
  • Son kaydedilen tarihteki en görkemli Kuzey Işıkları, 28 Ağustos ve 2 Eylül 1859 tarihlerinde “Büyük jeomanyetik fırtınaya” uğradı. Günümüzde meydana gelen bu büyüklüğün güneş fırtınasının modern uygarlık için yaygın sorunlara neden olacağını gösterdi.
  • Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki Astronotlar ise Kuzey Işıkları ile aynı yükseklikte ve onları kenardan görürler.
  • Güney Işıkları, Kuzey Işıkları ile aynı görselliği sunar ancak Güney Kutbu, Kuzey Kutbu’na göre daha fazla erişilemez ve erişilemez olduğundan, Güney Aurora’yı görüntülemek daha zor. Bu nedenle, Kuzey Işıkları daha popüler ve neredeyse tüm dikkatini çeker.
  • Kuzey Işıkları izlemek için mükemmel koşulları ile ünlü birkaç kasaba var. Kuzey Amerika’da, Yellowknife (Kuzeybatı Toprakları, Kanada), Tromso (Kuzey Norveç) ise Avrupa için aynı konumda. Alaska veya Grönland gibi çok Kuzey bölgelerinde, Kuzey Işıkları geceleri görülebilir. Aslında, günün herhangi bir saatinde olabilir, ancak karanlık olmadıkça onları göremeyiz. Aurora izlemek için en iyi an, auroral yaylar ekvatüre doğru en uzak noktaya, manyetik kutup ise gözlemci ile Güneş arasında bulunur. Bu özel zamana manyetik gece yarısı denir.
  • NASA ve Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi gibi çeşitli ajanslar güneş etkinliğini izler ve halka açık aurora uyarıları yayınlar; böylece Kuzey Işıkları’yı ​​izlemek isteyen insanlar bu gösteriyi ne zaman ve nerede bekleyebileceklerini bilirler.
  • Daha fazla Kuzeye giderseniz, Kuzey Işıkları görme şansınız daha iyi. Bu nedenle, Arctic, bu fenomeni izlemek için en iyi yer. Kışın, öğleden sonra bile Arctic’ten gelen ışıkları görebilirsiniz.

 

  • Kuzey Işıkları renkleri, hangi gazın dahil edildiğine ve reaksiyonun iyonosferde ne kadar yüksek olduğuna bağlıdır. Kırmızı renk en yüksek rakımlardan gelirken, daha düşük rakımlarda mavi ve yeşil ışıklar oluşur. İki Kuzey Işısı hiç aynı olamaz. Kuzey ışıkları her zaman farklı desen ve renktedir. Yeşil, tüm auroraların en yaygın rengidir. O zaman pembe, yeşil ile kırmızıdan oluşan bir karışım, bunu sırasıyla saf kırmızı, sarı ve nihayetinde saf mavi izliyor.  En uzak kırmızı ışıklar gökyüzünde 400 milin üzerindeki yüksekliklerde gerçekleşir.
  • Auroralar yaklaşık on bir yılda dönen yüksek güneş güneş lekesi aktivitesi sırasında daha sık ve muhteşem olma eğilimindedir. Son doruk noktası 2013’te oldu.

  • Işıklar muhteşem görsel bir şölenin yanı sıra, alkışlar, çatırtılar ve statik sesler gibi zayıf sesler üretir. Bununla birlikte, aurora gürültüsü o kadar seyrektir ki işitme, muhtemelen yalnızca diğer gürültü kaynaklarından uzakta rüzgarsız gecelerde maksimum aurora etkinlik zamanlarında mümkündür.

“Kuzey Işıkları Hakkında Az Bilinen 10 Gerçek” üzerine 1 yorum

  1. kişisel gelişim eğitimleri says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir