Kapat

Mavi Gözlü Olmak Bir Ayrıcalık mıdır?

mavi göz

Mavi Göz

Gözlerin renginin kahverengiden yeşil renge kadar değişimi irisde ki melanin miktarı ile açıklanabilir. Ancak mavi gözlü bireylerin gözlerinde melanin miktarında yalnızca küçük bir değişim derecesi vardır. Bu durumdan yola çıkan yeni bir araştırma, mavi gözlü kişilerin tek bir ortak atasına sahip olduğunu yönünde. Danimarka Kopenhag Üniversitesi’nden bir ekip, 6-10.000 yıl önce gerçekleşen genetik bir mutasyonun izini sürüyor ve bugün mavi gözlü insanların göz renginin sebebi bugün gezegende yaşıyor.

mavi göz

Mavi Göz

Genetik mutasyon nedir?

Hücresel ve Moleküler Tıp Departmanı’ndan Profesör Hans Eiberg, “Başlangıçta hepimizin kahverengi gözleri vardı” dedi. “Fakat bizim kromozomlarımızda OCA2 genini etkileyen bir genetik mutasyon, kelimenin tam anlamıyla” kahverengi göz üretme kabiliyetini “kapatan bir” anahtar “yarattı. OCA2 geni, saç protezlerimize, gözlerimize ve cildimize renk veren pigment olan melanin üretimiyle ilgili olan P proteini olarak kodlanır. OCA2’ye bitişik genin içinde yer alan “anahtar” ancak geni tamamen kapatmaz, aksine eylemini irisdeki melanin üretimini azaltmak için sınırlar – etkili bir biçimde kahverengi gözleri maviye “inceltir”. Anahtarın OCA2 üzerindeki etkisi bu nedenle çok spesifiktir.

Sınırlı genetik varyasyon

Profesör HANS Eiberg, “Bundan bundan sonra mavi gözlü tüm bireylerin aynı ataya bağlı olduklarına karar verebiliriz” diyor. “Hepsi aynı anahtarı DNA’daki yerinde aynen miras almışlar.” Kahverengi gözlü bireyler aksine, melanin üretimini kontrol eden DNA alanlarında önemli bireysel farklılıklara sahiptirler.

Profesör Eiberg ve ekibi, mitokondrial DNA’yı inceledi. Ürdün, Danimarka ve Türkiye gibi farklı ülkelerdeki mavi gözlü bireylerin göz rengini karşılaştırdı. Bulguları, Profesör Eiberg OCA2 genini göz renginden belirleyici olduğu bilgisini  ilk kez kullanırken 1996’da başlayan on yıllık bir genetik araştırmanın sonuncu olarak analiz etti.

Doğa, genlerimizi karıştırıyor

Sonuç olarak kahverengi gözlerin maviye dönüşmesi, ne olumlu ne de olumsuz bir mutasyonu temsil eder. Saç rengi, kellik, çiller ve güzellik lekeleri gibi pek çok mutasyondan biri gibi görülebilir. Bu da bir insanın hayatta kalma şansını arttırmaz veya azaltmaz. İşin aslı, Profesör Eiberg’in dediği gibi “doğanın insan genomunu sürekli karıştırdığını, insan kromozomlarının genetik bir kokteyli yarattığını ve böyle farklı değişiklikleri denediğini gösteriyor” dedi. Netice itibarıyla mavi gözlü olmak bir ayrıcalık değildir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir