Kapat

Müzikle İlgilenenlerin Mutlaka Sahip Olması Gereken 15 Uygulama

profesyonel ve amatör müzik uygulamaları

Bundan iki yüzyıl önce bir müzisyenin sahip olabileceği yegane güç yetenekti. Oysa bugün sanat farklı dinamiklerle ilerliyor ve birçok amatör müzisyen bile teknolojiden faydalanarak olağanüstü işler çıkarabiliyor. Olağanüstü işler içinde en iyisini yakalamak yetenekle mümkün ama işe sıfırdan başlayanların bile akıllı telefonla yapamayacağı şey yok. İşte tam burada müzikle ilgilenenlerin akıllı telefonlarında mutlaka olması gereken bazı uygulamalar devreye giriyor.

1- GARAGEBAND

Garageband Uygulaması

Oyunun kurallarını değiştiren ilk uygulamalardan biri GarageBand. Üstelik en popüler müzik prodüksiyonu uygulaması olması da tesadüf değil. Zira müzikle uzaktan yakından alakası olmayan biri için bile oldukça eğlenceli bir uygulama. Vurmalılardan nefeslilere çok geniş bir enstrüman yelpazesi bulunan GarageBand, her geçen yıl yeni özelliklerle kullanıcılarını kendine bağlamayı başarıyor. LiveLoops’la elektronik müzikseverleri, Drummer’la ritim müziğinden hoşlananları tavlayan uygulamada dokunmatik müzik aletleri, gitar amplifikatörleri ve pedal efektleriyle de profesyonel müzisyenlere taş çıkartabilirsiniz. GaragaBand’le tam 32 kanaldan oluşan parçalar yapabiliyor, tek bir dokunuşla kaydedebiliyor, aranje edebiliyor ve mix yapabiliyorsunuz.

2- TEMPO-METRONOME WITH SETLISTS

Tempo Uygulaması

Bir müzisyenin olmazsa olmazlarından biri metronom. Zira ritim önemli ve artık eski tip metronomları satın almanıza gerek yok. 7.99 TL tutarındaki Tempo, en popüler ritim uygulamalarından biri. Profesyonel müzisyenler için de oldukça kullanışlı olan uygulamada bileşik, karmaşık 35 farklı ritim bulunuyor. Ayrıca mobil üzerinden davul ve bas gitar gibi sanal enstrümanları da çalabiliyorsunuz. Davul özelliğinde 12 farklı tıklama seçeneği bulunurken, sesleri ayrı ayrı yönetebiliyorsunuz.

3- GUITAR! BY SMULE

İnteraktif gitar çalmak isteyenler için hazırlanmış bu uygulama, kullanıcıları tarafından son derece keyifli bir oyun olarak yorumlanıyor. Gitar çalıyorsanız Guitar! By Smule sayesinde “hayli hayli çalarım” diye düşünmeyin. Zira interaktif enstrüman çalmak bir hayli zor. Akustik, grunge rock, pop rock, klasik ve alternatif country klasmanlarından birini seçerek ilerleyebiliyor ve yeteneklerinizi gösterebiliyorsunuz. Ekranda çıkan notalardan yararlanabiliyor, kayıt yapabiliyor, ritim, teknik ve zamanlama konusunda yeteneklerinizi geliştirebiliyorsunuz. Uygulamanın en zevkli taraflarından biri de, yaptığınız kayıtları diğer kullanıcılara sunabiliyor ve değerlendirmelerini sağlayabiliyorsunuz. Profesyonel müzisyen adayları için oldukça çekici bir özellik olduğu kesin.

4- CLEARTUNE – CHROMATIC TUNER

Hangi enstrümanı çalıyorsanız çalın, her zaman yapmanız gereken tek bir şey olacak, o da enstrümanı akord etmek. Cleartune, işte bu noktada imdadınıza yetişecek bir uygulama. Profesyonel müzisyenlerin dahi performansları öncesinde kullandıkları bu uygulama, kromatik bir akort aleti yerine geçiyor. Çok basit bir kullanımı var ve mükemmele yakın. Bu yüzden de uygulamada uzun zamandır herhangi bir yenilik yapılmadı. 10.49 TL karşılığında bu uygulamaya sahip olabilirsiniz.

5- FUNBOX DRUM MACHINE

Gorillaz, Mark Lanegan, tUnE-yArDs gibi isimlerin bu uygulamayı kullandıklarını söylersek sanıyoruz işin ciddiyetini anlayacaksınızdır. Kimileri drume machine için “portakal yemek yerine C vitamini hapı almak” benzetmesini yapıyor. Ama drum machine dünyasına bir kere adım attıysanız da çıkmak istemeyeceksiniz. 808s, CR-78, LM-2 ve daha birçok vintage drum machine sesini bir arada bulabileceğiniz bu uygulama renkli arayüzüyle de bir o kadar eğlenceli. Türkiye fiyatı ise şu an 12.99 TL ve kullanıcıların çoğu, uygulamanın bu ücreti hak ettiğini düşünüyor.

6- SONGSTERR TABS&CHORDS

Guitar Pro bağımlılarını bile kendine çekmeyi başarmış bir uygulamadan bahsediyoruz. Özellikle gitaristler kullanıyor olsa da uygulamada birçok şarkının farklı enstrümanlar için tabını bulabilirsiniz. Pratik yapmak için mükemmel. Audio playback seçeneğiyle şarkıyı yarı hızına düşürüp zor bölümleri daha kolay öğrenebiliyorsunuz. Offline olarak da kullanımınıza izin veriyor olması uygulamanın cömert bir hediyesi gibi aslında. Parçaları önizleme yapabileceğiniz standart hali ücretsiz ama uygulamayı verimli bir şekilde kullanmak için 12.99 TL’yi gözden çıkarmanız gerekiyor.

7- iMASCHINE

Birçok DJ programının ötesinde çok daha basit bir uygulama iMaschine. Size 16 adet pad’li dizilimli üzerinde kendi beat’inizi yaratma şansı veriyor. İsterseniz iTunes kitaplığından sample seçebilir, isterseniz mikrofon yardımıyla tek seferlik sample’lar kaydedebilirsiniz. Kayıtlarınızı tüm dünyayla paylaşmak da cabası. Bu noktada bir tüyo verelim; birçok amatör DJ bu programla yola çıktığından buradaki ağ, rakip analizi yapmak için oldukça faydalı. Uygulamanın başlangıç versiyonu 18.99 TL. Biraz pahalı olduğu doğru ama prodüktörlüğü profesyonel olarak düşünüyorsanız işinize yarayacağı da kesin.

8- VOCAL WARM UP BY MUSICOPOULOS

Başarılı bir vokal, sesini terbiye etmek için her gün çalışmalı. İşte Vocal Warm Up, tam da bunun için yaratılmış. Ses çalışmaları yapabilir, vokal tekniklerinizi güçlendirebilir, nefes alış verişlerinizi belli bir düzene oturtabilirsiniz. Tarzınız ne olursa olsun, pop, rock, klasik opera, hiç fark etmez. Bu ses alıştırmalarını yapmadan güne başlamamanızı öneririz. Fiyatı şu an için 10.49 TL.

9- GUITARTOOLKIT

İnteraktif uygulamalar açısından en şanslı müzisyenlerin gitaristler olduğunu söyleyebiliriz. GuitarToolKit de yine gitaristler için hazırlanmış bir uygulama. Metronom, akort defteri ve aslında ihtiyacınız olan her şey bu uygulamada denebilir. Klasik gitardan banjoya, bas gitardan ukululeye kadar farklı gitar tipleri üzerinde alıştırma yapma şansınız da var. 7.99 TL karşılığında uygulamaya sahip olabilirsiniz.

10- ANIMOOG

Elektronik müzik yapıyor ya da en azından yapmaya niyetleniyorsanız Animoog mutlaka sahip olmanız gereken uygulamalardan biri. Moog Music’in iPad’ler için ürettiği bu profesyonel polifonik synthesizer beklentilerin çok ötesinde. Tasarımıyla göz dolduruyor, ses kalitesi oldukça yüksek ve zengin özellik çeşitliliğiyle de dikkat çekiyor. Uygulama, özellikle amatörler için ilk bakışta kafa karıştırıcı olabilir. Bunun için öncelikle uygulamayla ilgili eğitim videolarını izlemenizde yarar var. Aksi takdirde 79.99 TL verip muhteşem işler çıkarabilecekken hiç kullanmadığınız ve yer kaplayan bir uygulamaya da dönüşebilir.

11- SONGWRITER’S PAD

Kendi şarkılarını yazmaya çalışanlar bilirler, öyle zamanlar gelir ki ilhamdan eser kalmaz. İşte tam da bu tıkandığınız zamanlar için düşünülmüş, tasarlanmış bir uygulama var: Songwriter’s Pad. 26.99 TL karşılığında lede edebileceğiniz uygulamada duygu durumlarına göre kelime ve deyişler sıralanmış. Örneğin mutlu bir şarkı yazıyorsanız ama bir yerinde kafiyeli de olabilecek bir deyişe ihtiyacınız var ama bulamıyorsunuz. İşte burada Songwriter’s Pad size yardımcı oluyor. Dilerseniz uygulamanın akortlarından yararlanmak da mümkün.

12- NOTION

Profesyonel olarak müzik yapıyorsanız dijital dünyanın nimetlerinden sonuna kadar yararlanın. Ancak bunun için kesenin ağzını biraz açmanız gerekecek. Notion, 39.99 TL fiyatıyla gözünüzü korkutmasın. Londra Senfoni Orkestrası’nın sample’larıyla hazırlanan uygulama oldukça profesyonel. Piyano, keyboard, gitar gibi farklı enstürmanları deneyimleyebilir, nota arşivinden yararlanabilir, kendi mix’iniz yapabilir, ses dosyası olarak kaydedebilir ve istediğiniz ortamda paylaşabilirsiniz. Temiz arayüzü ve mükemmel ses kalitesiyle birçok uygulamadan farklı bir kaliteye sahip.

13- DJAY 2

Bu uygulamanın kendisi başlı başına bir parti. Scratch atmanın keyfini doyasıya yaşayacağınız, kendinizi adeta DJ kalbinde hissedeceğiniz, işin püf noktalarını eğlenceli bir şekilde çözebileceğiniz uygulamalardan biri. iTunes kitaplığı, Spotify gibi platformlarla senkronize olabiliyor. Kend mix’lerinizi kaydedebiliyor, farklı sanatçılardan sample’lar ekleyebiliyorsunuz. Profesyonel DJ’ler için de oldukça kullanışlı olan uygulama sadece 2.69 TL.

14- BEATMAKER 2

Prodüktörlük zor iş elbette. Ama Beatmaker 2’yle işler oldukça basitleşiyor. Amatör ya da profesyonel, evde kendi stüdyosunu kurmak isteyenler için muhteşem bir başlangıç. 170’ten fazla farklı enstrümanı aynı anda kullanabiliyor, kendi şarkınızı yazabiliyor, mikrofon yardımıyla yeni sesler ekleyebiliyor, kaydedebiliyor, aranje edebiliyorsunuz. Uygulama, sample’ları manüple etmek konusunda da yardımcı oluyor. Şarkınız hazır hale geldiğinde Soundcloud hesabınızda paylaşabiliyor ve belki de milyonlara ulaşabiliyorsunuz. Şu an için fiyatı 26.99 TL. Ama dönem dönem bu fiyatın değiştiğini de hatırlatmakta yarar var.

15- AUDIOBUS

Profesyonel olarak kendi müziğini yazmak isteyenler için tek bir uygulama yeterli olmayabilir. Ancak AudioBus fiyat-kalite performansı açısından en kapsamlı uygulamalardan biri. Birçok uygulamayı bir araya getirebiliyor ve aynı zamanda kullanmanızı sağlıyor. Dahası, yaratıcı efektlerle daha sofistike setler yaratmanıza yardımcı oluyor. Arayüzüyle de oldukça kullanıcı dostu olan Auidobus 12.99 TL karşılığında elde edilebiliyor. Bir adımda birçok uygulamayı aynı anda kullanabilmek isteyenler için son derece kullanışlı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir