Kapat

Rusya Dünyanın En Büyük Bilimsel Araştırma Denizaltısını Üretti

Rusya Bilimsel Araştırma Denizaltısı

Rusya tarafından tasarlanan devasa bilimsel araştırma denizaltısı, buzulların altında seyahat ederek, uçak kanadına benzeyen devasa kanatlarıyla su altı dünyasını haritalandıracak. Ayrıca, Moskova’nın Arktik sınırlarında bulunan ve şimdiye kadar erişilemeyen denizaltı doğalgaz kaynaklarının kullanımına da olanak sağlayacak.

Arktik Araştırma Denizaltısı, şimdiye kadar tasarlanan en büyük denizaltılar olan Typhoon sınıfı füze denizaltılarını da tasarlayan ünlü mühendislik firması Rubin Design Bureau tarafından tasarlandı.

Denizaltı, 13.820 ton ağırlığı ve 442 fit uzunluğu ile şimdiye kadar inşa edilmiş en büyük sivil araştırma denizaltısı olacak. Maksimum 12.6 knot hızla seyahat edebilen denizaltı, 40 kişilik mürettebat ile görev yapabilecek.

En dikkat çekici ayrıntı, denizaltıya fütüristik bir görünüm kazandıran iki adet “kanat” benzeri sonar alıcısına sahip olması. Bir cep bıçağı gibi gövdeye doğru geri çekilebilme özelliğine sahip “kanatlar”, geminin gövdesinden yayınlanan sonar sinyalleri için alıcı işlevi görüyor. Denizaltı, su altında 3 knot’luk seyir sürati ile hareket ederek, çevresinin her yönüyle görüntülenmesine de olanak tanıyor.

Arktik Araştırma Denizaltısı

Covert Shores adlı web sitesinde, denizaltılarla ilgili teknik analizlere yer veren H.I. Sutton, geminin her bir kanadının yaklaşık 165 feet (50 metre) uzunluğunda, toplamda ise 100 metre uzunluk ile bir Airbus A380’den daha büyük bir “kanat açıklığına” sahip olduğunu belirtiyor.

Bilimsel Araştırma Denizaltısı ile Airbus A380‘nin boyutlarının karşılaştırıldığı grafik:

Rusya Bilimsel Araştırma Denizaltısı

Sutton, denizaltının kanatlarının bir uçak gibi dinamik bir kaldırma kuvveti üretmek için değil, yalnızca sonar sinyalleri için bir alıcı görevi görmek üzere tasarlandığını düşünüyor. Aksi ihtimalin sonar verimini düşüreceğini de belirtiyor.

Arktik buzulların altında görev yapmak için tasarlanmış olsa da, denizaltının büyüklüğü manevralarının kısıtlı olmasına neden olacak. Sutton, bu durumu “Denizaltının gidemeyeceği birçok yer olacak çünkü kanatları, buz kütlelerinden aşağı doğru çıkıntı yapan birçok buz sütunu arasında gezinmek için çok geniş olacak” diye açıklıyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir