Kapat

Sağlıklı Bronzlaşmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey

sağlıklı bronzlaşmak için neler yapılmalı

Güneş ışınlarının sağlığımıza zararlı olduğuna dair genel bir kanı vardır. Ancak durum tam olarak böyle değildir. Zira Avustralya’da bir dönem uygulanan ve vatandaşların güneşten daha az etkilenmeleri için daha fazla koruyucu giysi kullanmaları yönünde düzenlenmiş olan kampanyalar sonucunda, cilt kanseri vakaları azalmamış tam tersine artış göstermiştir. Cildimiz sağlıklı bronzlaştığında kemiklerimizin ihtiyacı olan D vitamini üretimi yapar. Sağlıklı bronzlaşmanın ilk püf noktası güneş ışınlarını yeterli dozda almaktır. Bunun dışında ise bir takım kurallara uyarak sağlımızı olumsuz yönde etkilemeden bronzlaşmak mümkündür. Bu haberimizde sağlıklı bronzlaşmak için uyulması gereken kurallara yer vermek istedik. İşte Sağlıklı Bronzlaşmanın 10 Altın Kuralı;

#1- Cildi yakmadan, yavaş yavaş bronzlaşmak gerekiyor

Güneş ışınları hem UV-A hem de UV-B radyasyonu içerir. Çoğu güneş kremi cildimizi UV-A ışınlarına karşı korur. En çok güneş yanığı vakası ise UV-B radyasyonuna maruz kalmaktan kaynaklanır. Çoğu cilt kanseri türünün ortaya çıkmasındaki bir numaralı neden güneş yanıklarıdır. Hatta tek bir güneş yanığı bile ömür boyu deri kanseri riski taşınmasına neden olabilmektedir.

Güneş yanıklarından korunmak için, güneşe maruz kalınan zamanı iyi ayarlamak gerekiyor. Tatilde geçirdiğiniz vakit içinde ilk gün 15 dakikalık güneşlenme ile başlayıp, tatil sonuna kadar güneşlenme süresini kademeli olarak artırabilirsiniz.

#2- 11:00-16:00 saatleri arasında güneşlenmekten kaçının

Sağlıklı bronzlaşmak için en önemli ipuçlarından birisi de güneş ışınlarının yer yüzüne dik olarak geldiği 11:00-16:00 saatleri arasında dışarıda olmamak. Eğer bu saatler arasında dışarıda vakit geçiriyorsanız geniş kenarlı bir şapka ve omuzları düzgün kapatan bir kıyafet kullanmanızı öneririz.

#3- Cildinize uygun faktörlü bir güneş kremi kullanın

Güneşi kreminin faktörü ne kadar yüksekse, güneşten koruma oranı da o kadar yüksek olacaktır. Örnek olarak 15 faktör bir güneş kremi cilde zararlı olan güneş ışınlarını 15 kez tutabiliyorken, 70 faktörlü bir güneş kremi bu zararlı ışınları 70 kez tutabilir. Tropikal iklime sahip tatil bölgelerinde tatil yapıyorsanız güneş kreminizin 70 faktörden az olmamasını tavsiye ediyoruz. Türkiye’de ise cilt tipinize göre 30-50 faktör arası güneş kremleri, sizi zararlı güneş ışınlarından korumak için yeterli olacaktır.

#4- Tüm D vitamini ihtiyacınız için güneşe güvenmeyin

Cilt özellikle 50 yaşından sonra, eskisi gibi güneşlenerek D vitamini üretemez. Eğer 50 yaşın üzerindeyseniz ve güneş koruyucu kullanmıyorsanız, cildiniz D vitamini üretemediği gibi aynı zamanda cilt kanseri riskiyle de karşı karşıya kalacaktır.

#5- UV filtreli lensler ya da güneş gözlükleri kullanın

Sağlıklı bronzlaşmak için dikkat etmeniz gereken bu ipucu, göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olacaktır. UV (ultra viole) filtreli olmayan güneş gözlükleri yaşa bağlı göz sorunları oluşma riskini artırmaktadır. UV filtreli olmayan güneş gözlükleri ya da lensler güneşin görünen ışınlarından korunmanıza yardımcı olur ancak sizi görünmeyen ve katarakta neden olan zararlı güneş ışınlarından korumaz.

#6- Eğer 20 dakikadan fazla güneşe maruz kalırsanız, her gün güneş koruyucu kullanın.

kalıcı bronzlaşmak

#7- Plajda geçirdiğiniz vakit uzunsa, en az 30 ml güneş kremine ihtiyacınıza olacaktır.

güneş kremi

#8- Yalnızca plajda değil denize girmeden önce de vücudunuza güneş kremi uygulamayı ihmal etmeyin.

güneş kremi nasıl uygulanır

#9- Cildinizdeki yaraları güneşten koruyun

Cilt kırışıklıkları ya da akne izlerinin kaybolması için cildin en az bir yıla ihtiyacı vardır. Bu süre boyunca, cildin yeni yara izi olmadan kendini yeniden şekillendirmesi için güneşe maruz kalmaması ve korunması gerekmektedir.

#10- Solaryumda da güneş yanığı olabileceğinizi unutmayın

Tüm solaryumlar UV-A ve UV-B ışınları yayarak bronzlaştırır. Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde yılda yaklaşık 700 kişi bronzlaşmak için girdikleri solaryumdan solaryum yanıkları ile çıkarak hastanede tedavi olmak zorunda kalmıştır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir