Kapat

Vatikan Hakkında Bilinmesi Gereken 4 İlginç Bilgi

Vatikan hakkinda ilginc bilgiler

Hıristiyanlığın merkezi ve dünyanın en küçük ülkesi Vatikan hakkında belki birçok efsanevi bilgi duymuşsunuzdur. Son dönemlerde, Dan Brown kitaplarında ve bu kitaplardan uyarlanan sinema filmlerinde, Vatikan hakkında bir çok gizemli bilgi paylaşılmıştır. Bu yazımızda, İtalya’nın Roma şehrinin sınırları içinde yer alan Vatikan hakkındaki bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

1- Vatikan Hakkında Temel Bilgiler

Resmi dilleri İtalyanca ve Latince’dir. Yüz ölçümü 4400 metrekaredir. Nüfusu yaklaşık 800 kişidir. Yönetim şekli Mutlak Monarşi’dir. Katolik dünyasının şu anki lideri, Arjantinli Kardinal Bergoglio 1. Francis’dir. Bu küçük ülke, dünyanın en eski düzenli ordularından birisi olan İsviçre Muhafızları tarafından korunur.

Vatikan Yuz Olcumu

2- 1929 yılında Mussolini tarafından imzalanan, Lateran anlaşması ile kurulmuştur.

İtalyan hükümeti ve Katolik Kilisesi arasındaki anlaşmazlık, 1929’da Vatikan’ın egemen bir devlet olarak kurulması ve hükümetin kiliseye Papalık için 92 milyon dolar (bugünkü parayla 1 milyar dolardan fazla) tazminat ödemesi maddesini içeren Lateran Paktlarının imzalanması ile sona erdi.

3- Vatikan’da vatandaşlık kalıcı değildir.

Vatikan’da yaşayan kişiler, yalnızca Papalığa bir biçimde veya doğrudan hizmet sunan kişilerdir. Buna eşleri ve çocukları da dahildir. Vatikan’da Mayıs 2017 itibariyle 400’ü resmi vatandaş olmak üzere 800 kişi yaşamaktadır. Papa 16. Benedikt’ten önce, vatandaşık verilmesi kanunu Papa 11. Pius tarafından iptal edildi. Papa 16. Benedikt bu kanunları görevi zamanında güncelledi.

İsvicre Muhafizlari

4- Vatikan’ın Ekonomisi

Dünyadaki tek Latince ATM Vatikan’da yer almaktadır. Çok yoğun çalışan bir postaneye sahiptir. İnternet alan adı uzantısı .va’dır. Vatikan Radyosu adıyla yayın yapan ülke radyosu vardır. Ülke yönetiminde vergi yoktur. Ülkenin gelir kaynakları posta pulu satışı, ziyaretçi turistler ve diğer ülke destekleridir.

Vatikan Latince ATM

“Vatikan Hakkında Bilinmesi Gereken 4 İlginç Bilgi” üzerine 1 yorum

  1. Nuri Özkan says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir