Kapat

Yemeğim Neden Lezzetli Olmuyor Diyenlerin Mutfakta Yaptığı 8 Hata

Yemeğim Neden Lezzetli Olmuyor

Yemek pişirmek oldukça basit ve herkesin öğrenebileceği bir iş olsa da, elde ettiğiniz ürünün kalitesini yüksek tutmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. 40 yıldır yemek yapan tecrübeli insanların bile dikkatsizlik ve acelecilik gibi sebepler yüzünden düştüğü bazı genel hataların ve bu hataların yemeğinize ne gibi etkileri olduğunun farkına varmanın sizleri daha iyi birer aşçı haline getireceğini düşünüyoruz. İşte mutfakta sıkça yapılan hatalar!

1-Tavanızı Yeteri Kadar Isıtmayı Unutmayın

Aslında bu kural mutfak la içli dışlı olan herkes tarafından bilinse de, aceleci davranmak veya tam olarak neden bu kuralın uygulanması gerektiğini bilmemekten dolayı çoğu zaman atlanır. Yemek pişirmenin püf noktalarından sayılabilecek bu kurala uyulmadığı takdirde, en lezzetli tariflerin bir faica haline gelmesi olası.

Tavanıza herhangi bir şey koymadan önce yeteri kadar ısınması, en başta yemeklerinizin tavaya yapışmasını engelleyecektir. Sebzelerinizin ideal bir şekilde sotelenebilmesi açısından da olmazsa olmaz bu kural, aynı zamanda etlerinizin mühürlenmesi ve lezzetli sıvıların etin içinde hapsolması için de gerekli.

Bu hataya düşmemek yemeğinizin kalitesi açısından uygulayabileceğiniz en basit kurallardan biri ve aslında uygulamada da fazladan bir yük oluşturmadığı için oldukça kolay kazanılabilecek bir alışkanlık. Tek yapmanız gereken tavanızı ocağın üstüne koyduktan sonra yaklaşık 3 dakika ısınmasını beklemek. Tavanızın uygun ısıya geldiğini anlamak için tavanın yüzeyine birkaç damla su serpmek yeterli olacak. Eğer su damlaları hızla buharlaşıyorsa, artık tavanıza yağınızı ekleyebilirsiniz.

2-Yemeğin Tavada Rahat Etmesini Sağlayın

Tek bir seferde daha fazla yemek pişirmek herkesin işine geleceği  için oldukça anlaşılabilir bir istek olsa da, bu istek mutfakta en sık yapılan hatalardan birine sebebiyet verdiğinden, kaçınılması gereken bir durum. Eğer tavada pişirdiğiniz yemeklerinizin kıvamı fazlasıyla ıslak ve o aradığınız çıtırlıktan uzaksa, siz de bu sık yapılan hataya düşüyor olabilirsiniz.

Tavada pişen yemekler pişme sırasında bolca nem salar. Buhar haline gelen bu nemin salınımının, özellikle et yemeklerinde etin esmerleşerek istenilen dokuya ve görüntüye sahip olması için oldukça kritik bir faktör olduğunu biliyoruz. Daha fazla yemeği tek seferde pişirebilmek arzusuyla tavanızı tıka basa doldurduğunuzda, pişen yemeklerinizden salınan nem tavanın yüzeyini terk edemez. Tavada hapsolan bu nem, tavanızın yüzeyinde olması gerekenden daha fazla sıvı birikmesine yol açarak pişirmekte olduğunuz yemeğin dokusunu ve rengini kötü yönde etkiler.

Böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için yapılması gereken ise oldukça basit; tavanızdaki malzemeleri birbirine değmeyecek şekilde yerleştirin ve yemeğinizi tavada mümkün olduğu kadar rahat ettirmeye çalışın. Eğer gerçekten aceleniz varsa da, ikinci bir tava kullanarak aynı anda daha çok porsiyon pişirebilirsiniz. Bu basit ama kritik kuralı bir alışkanlık haline getirmek daha çıtır ve daha estetik yemeklerin kapısını aralayacak!

3- Yeşilliklerinizi Güzelce Kurutun

Eğer çeşitli yeşillikler veya mantar gibi hassas malzemelerle yemek yapıyorsanız, bu tür malzemeleri bir süre önceden yıkamakta ve güzelce kuruyabilmeleri için vakit ayırmakta fayda var. Aksi takdirde, malzemelerinizin üzerinde kalan su tavanızdaki nem dengesini bozarak istenmeyen sonuçlar doğmasına sebep olur.

Listemizi başından itibaren okuduysanız, yemeği pişirdiğiniz ortamın nem dengesinin ne kadar önemli olduğunu fark etmişsinizdir. Yeşillik ve mantar gibi hassas yapıdaki malzemeler için nem dengesi daha da kritik bir anlam taşır. Sıcak yağ ile temas eden su tanecikleri hızlı bir şekilde buharlaşıp, sotelemek istediğiniz hassas besinlerin hem büzüşerek formunu kaybetmesine, hem de fazla ıslak bir dokunun oluşmasına sebep olacaktır.

4- Ani Isı Değişimlerinden Kaçının

Listemizde yer alan hatalara baktığımızda görüyoruz ki söz konusu kurallar aslında oldukça basit olsa da acelecilik ve özensizlik gibi sebepler yüzünden çoğu zaman göz ardı ediliyor. Şimdi bahsedeceğimiz hatanın sebebi de acelecilik olarak gösterilebilir. Donmuş gıdaların çözülmesine veya pişmiş gıdaların buzdolabına alınmadan önce kendi kendine soğumasına izin vermiyor olabilirsiniz. Fakat bu tür yanlış hareketlerin istenmeyen sonuçları tahmin ettiğinizden çok daha kötü olabilir.

Donmuş bir gıdayı oda sıcaklığına gelecek kadar bekletmeden sıcak bir yüzeye almak, yemeğinizin daha dengeli bir şekilde pişmesini engelleyecek ve yemeğinizin yüzeyinin fazla pişmesinin yanı sıra, iç kısmının çiğ kalmasına da sebep olacaktır. Böyle bir durumla karşı karşıya kalmak isteyeceğinizi sanmayız. Ocağın üzerinden yeni alınmış bir yemeği hemen buzdolabına koymaksa zaten pişmiş olan yemeğinizin lezzetini etkilemese de, o yemeğin besin değerlerinin kaybolmasına yol açarak yemekten aldığınız verimi oldukça düşürür.

5- Tuz Kullanmaktan Çekinmeyin

Fazla tuz kullanımı sağlık açısından, özellikle de böbrekler için oldukça zararlı. Ancak bu durumdan yola çıkarak tuza savaş açmak bilinçsizce yapılmış bir hata olur. Tuzun istenmeyen etkileri kullanılan tuzun miktarı kadar, tuzun hangi aşamada kullandığına bağlıdır. Pişmiş bir yemeğe sofrada eklenen tuz ile daha pişerken yemeğin suyuna eklenen tuzun etkileri birbirlerinden oldukça farklıdır.

6- Tarifiniz İçin Doğru Yağı Bulun

Yemeğiniz için uygun yağı seçerken hataya düşmekten kaçınmalısınız. Ülkemizin mutfak kültüründe oldukça önemli bir yere sahip olan ve bolca tüketilen zeytinyağı, lezzeti ve sağlıklı olması sebebiyle sıkça tercih ediliyor. Fakat yapacağınız yemeğin hazırlanış şeklinde bakmadan kullanılan zeytinyağı, hem yemeğin lezzetini hem de sağlığınızı kötü yönde etkileyebilir.

Her yağ kendisine has yapısıyla diğer yağlardan farklı yanma noktası ve donma noktası gibi değerlere sahiptir. Yağın bu tür özellikleri göz önünde bulundurulmadan yapılan yanlış yağ tercihleri, yağınızın fazla ısıya maruz kalarak yanmasına yol açabilir. Bu durum ise yağın lezzetini bozarken, yağın içindeki yararlı besinlerin kaybolmasına da sebep olur.

7- Piştikten Sonra Yemeklerinizi Dinlenmeye Bırakın

Zeytinyağlı yemeklerin piştikten sonra dinlenmeye bırakıldığında daha da lezzetli bir hale geldiğini mutlaka deneyimlemişsinizdir. Aslında dinlenen yemeğin daha lezzetli olması sadece zeytinyağlılar için değil, birçok yemek için geçerli. Tava veya tencere gibi yüksek sıcaklıklardaki ortamlardan alınan yemeğin kendi kendine ısı kaybetmesine izin vermek hem yemeğin aromasının oturmasını, hem de gıdaların pişerken saldıkları suyu tekrar çekerek daha sulu ve lezzetli bir hale gelmesini sağlar.

Bu durumu en iyi gözlemleyebileceğiniz yemeklere et yemekleri ve pilavı örnek verebiliriz. Pilavın piştikten sonra kapağı kapalı bir şekilde demlenmeye bırakılması pirinçlerin saldıkları suyu tekrar içlerine çekerek daha diri ve tane tane olmasını sağlar. Pişirmiş olduğuz eti kesmeden önce bir süre bekletmek ise etin saldığı suyu ve bu suyun içindeki leziz aromaları tekrar içine çekmesine, daha sulu ve lezzetli bir et elde etmenize olanak tanır.

8- Yemeğinizi Fazla Pişirmeyin

Yemek yapmak her ne kadar herkesin öğrenebileceği ve büyük bir zevkle icra edebileceği basitlikte bir eylem olsa da, aynı zamanda lezzetli bir yemek pişirebilmek için oldukça dikkatli ve kesin hareket edilmesi gerekiyor. Yemeğinizin ocakta veya fırında ne kadar kaldığından emin olmamak, “Bir on dakika daha pişsin çiğ kalmasın” mantığıyla hareket etmek ortaya çıkan yemeğin kalitesini bir hayli etkiler.

Pişmesi gereken süreden daha uzun ısıya maruz kalan yemeklerin, yemeğe tadını veren suyu ve yemeğin içindeki besin değerleri azalır. Yanık bir dokuya ve tada sahip yemekler elde etmemek için, hangi yemeğin ne kadar süre pişirilmesi gerektiğine dikkat etmek, hiç kuşkusuz ki, mutfakta edinebileceğiniz en faydalı alışkanlıklardan biri.

“Yemeğim Neden Lezzetli Olmuyor Diyenlerin Mutfakta Yaptığı 8 Hata” üzerine 1 yorum

  1. Yemek Takımı says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir