Kapat

Yoğurdun Bilinmeyen 10 Faydası

yoğurdun bilinmeyen faydaları

Genellikle yoğurt, tıpkı diğer süt ürünleri gibi kalsiyum kaynağı olarak bilindiğinden güçlü kemiklere sahip olabilmek için faydalıdır diye bilinir. Son derece doğru bir tespittir fakat yoğurdun saymakla bitmeyecek faydaları açısından yeterli değildir. Sindirim sisteminin düzenlenmesinden, vücutta yağ yakılmasına yardımcı olmasına kadar bir çok konuda sağlıklı bir yaşam için son derece önemli bir besindir. Belli bir yaştan sonra gençleşmek mümkün olmasa da, gençken doğru besinlerle gençliğin süresini uzatmak sizlerin elindedir. Genç kalmanın, sağlıklı yaşamanın önemli besin maddelerinden bir tanesi de yoğurttur. Peki, her yoğurdun vücudumuza sağladığı yararlar aynı mıdır? Uzmanlar bu konuda, organik ve yağsız yoğurtların tüketilmesi gerektiğini belirtiyor. Size bir tavsiye; kendi yoğurdunuzu kendiniz yapın ve afiyetle tüketin. Yoğurdun faydalarından bahsedelim.

yoğurdun faydaları ve evde yoğurt nasıl yapılır

Yoğurdun Sağlığa Faydaları

1- Osteoporoz

Osteoporoz, kemik dokusu içerisinde normal olmayan bir şekilde boşlukların oluşması hastalığıdır. Bu hastalığın tedavisinde, kalsiyum zengini olan yoğurt son derece faydalıdır. Kemik yoğunluğunun korunması ve hastalığın ilerlemesinin yavaşlatılmasında en önemli gıdalar arasındadır.

2- Hipertansiyon

Hipertansiyon, yüksek kan basıncından dolayı damarlarda meydana gelen tahribat sonucunda kalp ve damar hastalıklarının önünün açılmasının nedenidir. Amerikan kalp derneğinin yaklaşık 15 yıl süren bir araştırmasında, düzenli olarak yağsız yoğurt yiyenlerin yemeyenlere göre yüksek tansiyona yakalanma risklerinin %30 oranında daha düşük olduğu tespit edilmiştir. Araştırmaya katılan yaklaşık 2000 kişinin günlük tükettiği yoğurt miktarı 100 gramdır.

3- Sindirim

Sindirimin doğru olabilmesi için bağırsaklarımızda iyi bakterilerin yeterli sayıda olması gerekmektedir. İyi bakterilerin en temel görevleri, gıdaların parçalanmasıdır. İyi bakteriler açısından son derece zengin olan yoğurt sağlıklı bir sindirim sisteminin ve kabızlık sorunu olanların en temel besin maddelerinden olmalıdır.

4- Kolon Kanseri

Kabızlığı engellemesi ve sağlıklı sindirim sistemini sağlaması sayesinde yoğurt, kanserin önünü açan zararlı patojenlerin toplanmasını engellemektedir. Bu konuda çeşitli araştırmalar yapılmış olsa da, daha fazla bilimsel araştırmaya ihtiyaç olduğu gerçeği de göz ardı edilmemelidir.

5- Enfeksiyonlar

Yoğurt, özellikle kış aylarında enfeksiyon hastalıklarına karşı vücut direncini arttırmaktadır. Yapılan çeşitli araştırmalar, düzenli yoğurt tüketenlerin grip süreçlerinin %20 oranında kısaldığı tespit edilmiştir.

6- Diyabet

Diyabet hastaları için karbonhidrat tüketim miktarı, izlenmesi gereken son derece önemli bir konudur. Protein bakımından zengin, karbonhidrat bakımından fakir yoğurt diyabet hastaları için tüketilebilir sağlıklı gıdalardandır.

7- Kilo

Yoğurt , düşük kalorisi, yüksek mineral ve vitamini sayesinde daha uzun süre tok kalmaya yardımcı olur. Abur cubur yerine açlık hissettiğimizde bir kase yoğurt, metabolkizmayı hızlandıracaktır. Yine yapılan araştırmalar, yağsız yoğurt tüketenlerin diğerlerine göre %80 oranında yağ yaktıkları tespit edilmiştir.

8- Vitamin ve Mineral

Yoğurt, içeriğindeki kalsiyum-potasyum ve B12 bakımından son derece zengin bir besindir. Bu vitaminler kemik sağlığı ve sinir sistemi fonksiyonları için son derece faydalı bir gıdadır.

9- Güzellik

Cilde parlaklık veren, sağlıklı ve güzel dişler için faydalı olan yoğurt, doğal güzellik için çok faydalı bir besindir.

10- Beyin

Kaliforniya Üniversitesinin yaptığı bir araştırmaya göre yoğurt gibi probiyotik ürünlerin beyin fonksiyonlarını geliştirdiği tespit edilmiştir.

Bonus: Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Ev de yoğurt yapmak o kadar kolay ki, tadıyla sizde alışkanlık yapacağını ve suni, fabrikasyon yoğurtları bir daha tüketmek istemeyeceğinizi garanti edebiliriz. Evde yoğurt yapımını kısaca anlatalım; ihtiyacınız kadar günlük sütü birkaç taşım kaynatıyoruz ve ılımaya bırakıyoruz. Mutfakta ısı ölçeriniz varsa, yaklaşık 45 santigrat derece civarında mayalama yapıyoruz. Eğer ısı ölçeriniz yoksa, parmağınızı sütün içine batırıp, yanmayacak bir ısıya geldiğini anlayınca mayalama yapıyoruz. (Mayalama işlemi ise; ilk defa yapıyorsanız, bir kasa probiyotik yoğurt ile başlayabilirsiniz. Daha sonrası için ise, kendi yoğurdunuzdan ayıracağınız bir kase size yeterli olacaktır.) ılık sütten alacağınız birkaç kaşık süt ile mayalama için ayırdığımız yoğurdu ayran kıvamına gelene kadar karıştırıyoruz ve süte karıştırıyoruz. Kapağını kapattığımız kabımızı bir bezle sarıp, yaklaşık 5-6 saat dinlendiriyoruz. Daha sonra bu kabı buzdolabında 24 saat süreyle bekletip, afiyetle yiyoruz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir