Kapat

Zeka Geliştiren 7 Alışkanlık

zeka geliştiren alışkanlıklar

İnsanın düşünme, akıl yürütme, nesnel gerçekleri algılama, kavrama, yargılama, sonuç çıkarma yetenekleri ile soyutlama, öğrenme ve yeni durumlara uyma yeteneklerinin toplamı gibi bir çok kavramı bir araya getiren zeka tanımı üzerine araştırmalar yapan bilim adamları, insanın potansiyelinde bulunan ZEKA seviyesini; tabiri caizse parlatmasının mümkün olduğunu söylüyorlar. Beyin üzerine yapılan araştırmalar, yeni şeyler öğrenildiğinde ya da yeni alışkanlıklar edinildiğinde nöronlar arasında yeni köprüler oluştuğunu gösteriyor. Zeka geliştiren alışkanlıklar neler derseniz yazımıza göz atabilirsiniz.

Çocuklarda ve yetişkinlerde zeka geliştiren alışkanlıklar

Zekayı Geliştiren Alışkanlıklar

1. Müzik Aleti Çalmak

Müzik aleti çalmanın beyindeki iki lop arasında yeni bağlantılar kurarak güçlendirdiği bununla birlikte yaratıcılığı, analitik düşünceyi, dil öğrenme ve matematik yeteneklerini arttırdığı bilimsel olarak tespit edilmiş. Özellikle Çocukların beyin gelişimine büyük katkı sağladığı aşikar.

2. Okumak

Seçtiğimiz esprili resimdeki kinaye de önemli tabi 🙂 Okumak stresi azaltır insanın kendisini iyi hissetmenizi sağlar. Hem analitik hem de duygusal zekayı geliştirir. Akabinde problem çözme yeteneklerinizi artırır.

3. Düzenli egzersiz

İnsan vücudu için besinler ve su ne ise, yaşamına katacağı düzenli yapılacak egzersizler de aynı şey aslında. “Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur” sözünü sık sık duymuşsunuzdur zaten. İşin bilimsel yönü ise düzenli egzersizler sayesinde hücrelerin BDNF adı verilen ve hafıza, öğrenme ve odaklanma yeteneklerinizi geliştiren proteinlerle beslendiği imiş.

4. Yeni bir dil öğrenmek

Bilim insanlarının kafa yorduğu bir diğer konu da, iki dil konuşan insanların, tek dil konuşan insanlara göre farklılıkları ve öne çıkan yanları olmuş. Araştırmalar iki dil bilenlerin hafızasının güçlendiğini ve sorun çözme tarafında daha proaktif olduğunu gösteriyor.

5. Düzenli öğrenin

İşin gerçeği düzenli egzersiz gibi gerçekten bir şey öğrenmek için düzenli çalışmak gerektiğinden geçiyor. Yoksa çoğumuzun yaptığı gibi son anlarda ders çalışıp, sınavları geçmek amacıyla yapılan öğrenmeler günü kurtarıp kalıcı olmuyor. Yapmanız gereken, öğrenmek istediğinizde buna her gün zaman ayırarak düzenli çalışmak olmalı, bu çalışmalarınıza paralel zekanın da geliştiği gözlemlenmiş.

6. Beyin egzersizleri yapmak

Nöronlar arasında yeni köprüler kuran ve yeni sinopsisler oluşturan sudoku, bulmaca, yapboz, kart oyunları, hafıza oyunları gibi aktiviteler hem beyin egzersizleri için ideal hemde sizin rahatlamanıza yardımcı olacaktır.

7. Meditasyon

Aslında konsantrasyon diyebileceğimiz ibadet, yoga, nefes egzersizleri vb. yapan insanların beyin dalgaları incelendiği olumlu yönde veriler gözlemlenmiş ve zeka geliştirdiği yönünde faydalar sağladığı izlenmiş.

İşin aslı ve bütün bu araştırmaların ortak teması, zekanızın daha fazla geliştirilebildiği ve bunun isteğinizle gerçekleştiği noktasında buluşuyor. Unutmayın LİMİTSİZSİNİZ.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir