Kapat

2. El Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Nokta

2.el araç alırken dikkat edilmesi gerekenler

İyi bir arabaya sahip olmak hemen hemen herkesin hayalidir. Sıfır kilometre araçlar, artan vergiler ve gelişen teknoloji ile biraz cep yakar hale geldi. Sıfır kilometre araç alacak gücü olmayanlar ise ikinci el araçlara yöneliyor. İkinci el araç piyasası Türkiye’de oldukça büyük bir seviyeye ulaştı. Piyasada dolaşan para miktarı ve imkanlar fazla olunca her sektörde olabileceği gibi alıcıları yanıltıp dolandırmaya çalışan insanlar da karşınıza çıkabiliyor. İkinci el araç almaya karar verdikten sonra bazı önemli ayrıntıları mutlaka incelemeli, ince eleyip sık dokumalısınız. Artık çok küçük fiyatlara aracı computest adı verilen sistemlere kontrol ettirebilir ve araçla ilgili birçok bilgiyi öğrenebilirsiniz. Bu ayrıntıların bazılarını söyle sıralayabiliriz. Aracın dış kaporta durumu, donanımları, bakımları, satıcının profili ve daha birçok atlamamanız gereken önemli nokta. İşte sizler için hazırladığımız 2. El Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 10 Nokta.

1- Değişen Parçaları Öğrenin

İkinci el araç alırken öncelikle araç sahibine sormanız gereken sorulardan biri araçta değişen herhangi bir parça olup olmadığıdır. Tampon, kaput, kapı ya da herhangi bir parçanın değişmiş olması parçanın önemine ve değişme sebebine göre aracın değerinde değişiklikler meydana getirecektir.

2- Boyalı Parçaları Öğrenin

Değişen parçalar kadar, boyanan parçalar da size araçla ilgili ön fikir verecek ve aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığını, boyanan bölgenin ne kadar önem arz ettiğini öğrenmiş olacaksınız. Boyanın temizlik için mi yoksa darbeden dolayı macunlu şekilde yapılıp yapılmadığını bilmek sizin için önemlidir.

3- Sağlamlık Durumunu Kontrol ettirin

Aracın metal ve döşeme aksamında çürük, kırık, yırtık, çıkık vesaire sıkıntıların olmamasına mutlaka özen göstermelisiniz. Bazı küçük görebileceğiniz sıkıntılar büyük sıkıntıları da beraberinde getirebilir.

4- Motor Ömrünü Bilin

Satın alacağınız araç benzinli ya da dizel olabilir. Aracın en önemli bölümü motordur. Motor kontrolünü yaptırmadan araç almak hiçte akıllıca bir tutum olmaz. Yapılan araştırmalar ve uzmanların açıklamaları bir aracın bir yılda ortalama 15,000 ile 20,000 kilometre arasında yol kat ettiğini ve bu limitin çok fazla aşılması durumunda motorun performansının düşebileceğini söylüyor. Ayrıca sizi bekleyen bir diğer tehlikede aracın kilometre saatinin düşürülmüş olması. Bu işlem bazı oto sanayilerde sadece 30 TL karşılığında yapılabiliyor. Bu tehlikeden kurtulmak için aracın servis kayıtlarına bakın. Servislerde yapılan her işlemde kilometre kaydı yapılmaktadır. Ayrıca sigorta şirketleri aracılığıyla aracın en son muayenede kaç kilometrede olduğunu ya da yaptıracağınız computest işleminde motor performansının yüzde oranından, bunların hiçbirinden emin olamazsanız direksiyon ve vites topuzunun aşınımı size aracın kilometresi hakkında bilgi verebilir.

5- Aracın Lastik Durumu

İlk düşündüğünüzde aklınıza gelmese de alacağınız aracın lastiklerinin yeni olması ya da yanında size yedek yazlık veya kışlık lastik vermesi sizi ek bir maliyetten kurtaracaktır.

6- Çalışmayan Aksam Kontrolü

Arabanızı içiniz rahat şekilde satın almak için bir diğer önemli madde de çalışmayan herhangi bir aksamın olup olmadığını kontrol etmektir. Klima, CD çalar, radyo, otomatik camlar, farlar, silecekler, uzaktan kumanda, alarm, akü durumu ve daha birçok aksamın çalışıp çalışmadığını kontrol ederek ek maliyetlerden kurtulabilirsiniz.

7- Muayene Durumu Önemli

İkinci el araba alırken muayenesi yapılmış bir aracı seçerseniz hem bazı önemli noktaları baştan halletmiş hem de ek bir maliyetten kurtulmuş olursunuz.

8- Satıcı Profilini İnceleyin

Eğer ikinci el bir araç almayı planlıyorsanız bu aracı, ikinci el araç alıp satan bir kişiden değil de aracına çok iyi bakmış, aracı uzun süre kullanmış ve aracını tanıyan bir kişiden almanız daha akıllıca olacaktır. Aracı satın alacağınız kişiye aracın kaç yıldır kendisinde olduğunu mutlaka sormalısınız.

9- Araç Bakım Takibini Görün

Satın alacağınız aracın bakım kartlarına mutlaka bakmalı ve hangi bakımların yapıldığını, kaç kilometrede yapıldığını ve bir sonraki bakımın ne zaman olduğunu görmelisiniz. Bakım süresi dolmuş bir araç size ek maliyetler getirebilir. Bakımları eksik yapılmış ya da yapılmamış araçlar ise sizin için hem masraf hem de tehlike yaratacaktır. Aracınıza yapılan tüm bakımların belge ve kartlarını ya da faturalarını satıcıdan mutlaka isteyin ve aracı sizin de satmak istediğinizde başınızın ağrımaması için her türlü ayrıntıyı mutlaka düşünün.

10- Plaka Sorgulama Yapın

Satın alacağınız araçta herhangi bir hasar ya da pert kaydı olup olmadığını öğrenmek için mutlaka plaka ve şasi numaralarını SMS aracılığıyla 5664 numarasına yollayıp öğrenin. Örnek SMS (HASAR S Şasi No), (HASAR 06XX4321)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir