Kapat

Aile İçi İletişimde Yapılan 7 Yanlış Davranış

Aile

Aile İletişimde  Yapılan Hatalar

Her şey toplumu oluşturan ve insanı hayata hazırlayan en küçük temel yapı taşı olan aile de başlıyor. Çünkü çocuklar için eğitim ilk olarak aile de başlıyor, kişiliği şekillenip olgunlaşıyor. Bu nedenledir ki burada yapılan doğru ve yanlış çocuğun davranışlarına tüm yaşamı dolayısıyla topluma yansıyor. Çocuk yetiştirirken onlara yardımcı oluyormuş gibi görünsekte yanlış davranışlarda sergileyebiliriz. Dolayısıyla çocuklarımıza karşı tutumlarımız da çok dikkatli olmamız gerekli. Bu yazımızda size yardımcı olabilecek bir kaç konuyu ele aldık.

#1. Aşırı Kontrol

Anne babanın çocuğu aşırı koruması, çocuğa gerektiğinden fazla kontrol ve özen göstermesi anlamına gelir. Bunun sonucu çocuk diğer kimselere aşırı bağımlı, kendine güveni olmayan, duygusal kırıklıkları olan bir birey olabilir.

#2. Mükemmeliyetçilik

Genellikle ben merkezci bireylerin oluşturduğu bu ailelerin çocuklarında; yaptığı işi beğenmeme, yetersiz olduğu duygusu, devamlı olarak başkalarını mutlu etmeye çalışma duyguları görülebilir.

#3. Suçlamak

Çocuğu sürekli suçlayarak eleştirmek ve ”Her zaman böyle yapıyorsun”, ”Ne kadar ayıp”, ” Sen hiç konuşmuyorsun”, ” Bak herkes sana bakıyor” şeklinde sözler sarf etmek aslında durumu çözümlemekten son derece uzak, yanlış davranışlardır.

#4. Reddetme

Çocuğun aslında istenmediğini hissettirmek ve çocuğa karşı düşmanca tutumlar beslemek olarak tarif edilebilir. Bu tip ailelerde yetişen çocuklarda kendisinden daha zayıf olanı ezme, tüm çevresine karşı nefret besleme, kimseye güvenememe, çevresindekilere düşmanca tutum sergileme düşüncelerine sahip olabilirler.

#5. Belirsiz Kurallar

Bu tip ailede genelde kurallar yok, anlık çözümler, anlık kavgalar ve anlık mutluluklar vardır. Çocuk için konulan kuralların bazen çok katı bir şekilde uygulandığı, bazende hiç yokmuş gibi davranıldığı tutumlar, çocukta güvensizlik, kurallara karşı kayıtsızlık, çözümün parçası olmayı reddetme, kararsız ve kişiliksiz karakter yapısı meydana gelebilmektedir.

Ailemiz

#6. Güvenilmezlik

Her şeyin gizlendiği, tarafların birbirini amacına ulaşmak için kandırmaya çalıştığı aile tutumu. Aile bireyleri genellikle karşı taraf konusunda hayal kırıklığına uğramıştır. Ya tutulamayacak sözler verilmiş ya da görevleri yapılmamış.

#7. Çözümlenemeyen Sorunlar

Anne/babanın çocukla ilgili bir konuda birinin ak dediğine diğerinin kara demesi sonucunda çocuk hangisine uyacağına karar verememekte, çoğunlukla kararsız kalarak herhangi bir tepki vermemeyi tercih etmektedir. Bu tip ailelerde yetişen çocuklar genellikle kararsız, her türlü etkilenmeye açık, tutarsız, çabuk karar değiştirebilen bireylere dönüşürler.

“Aile İçi İletişimde Yapılan 7 Yanlış Davranış” üzerine 2 yorum

  1. Salih Recep Yakın says:
  2. Zeki says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir