Kapat

Bebekler Hakkında Anne-Babaların Ufkunu Açacak 21 Müthiş Gerçek

bebekler hakkında ilginç gerçekler

Çoğu anne bebeğinin yalnızca yediğini, kaka yaptığını ve uyuduğunu düşünür, ancak bebeğiniz bundan çok daha fazlasını yapabilir. İşte bebeğiniz hakkında 21 harika gerçek.

#1. Amerika’da psikologların yaptıkları bir çalışma, yeni doğan bir bebeğin bir, iki ve üç nesne arasındaki farkları anlayabilecek çok temel fizik ve matematik konularında bilgiye sahip olabileceğini ortaya koydu.

#2. Bebekler henüz anne karnındayken dinlemeye başlıyor. Henüz iki günlük bir bebek bile, tek heceli bir ses olsa bile annesinin sesini tanıyabiliyor.

#3. Bebeğiniz doğumdan hemen sonra ağlasa da, genellikle birkaç hafta veya ay boyunca hiç gözyaşı dökmez. Gözyaşları üçüncü haftadan sonra ortaya çıkabilir, ancak bazı bebekler 4-5 aylıktan önce gözyaşı dökmezler. Gözyaşı dökmek her yaşta insan için önemlidir. Zira vücudun salgıladığı stres hormonları gözyaşları ile atılır. Bebeklerde ve yetişkinlerde ağladıktan sonra oluşan rahatlamanın nedeni de budur.

#4. Her bebeğin ağlama sesi kendine özgüdür ve bebeğinin ağlama sesi üç gün içinde annenin beyni tarafından kalıcı hafızasına kayıt edilir. Araştırmacılar, odada başka ağlayan bebekler olsa bile yeni bir annenin bebeğinin ağlamasını ayırt edebileceğini tespit etmişlerdir.

#5. Norveçli bilim insanları, yeni doğan bir bebeğin doğumdan hemen sonra annesinin kucağına verilmesi halinde, kollarını ve bacaklarını kullanarak emmek için annesinin göğüslerini aramaya başladığını keşfetti.

bebek meme emme

#6. Bebeğiniz yaşamının ilk üç ayında yalnızca 20-30 santimetre uzaklıktaki şeyleri net görebilir. Bu, bebeğinizi tutarken ve beslerken yüzünüzü görebilmesi için mükemmel bir mesafedir. Aynı zamanda kendi ellerini ve vücudunun geri kalanını tanımasına olanak verir.

#7. Bir bebek ses tonunu okuyabilir ve ona uygun tepki verebilir. Bebeğinizle mutlu bir ses tonu ya da gülümseyerek sadece bir ses tonuyla konuşmak yerine, endişeli bir ses tonuyla konuşursanız muhtemelen ajitasyon belirtileri gösterecektir.

#8. Bir bebek yaşamının ilk yılındaki büyüme hızını devam ettirebilseydi, yetişkin bir birey olduğunda boyu 51 metre olurdu.

#9. Bir bebeğin beyninin boyutu hayatının ilk yılında iki katına çıkar. Bir yaşındaki beyin, yetişkin bir beynin yarısı kadardır.

#10. Bebeklerin işitme duyusu, doğumdan 10 dakika sonra bir sesin nereden geldiğini belirleyebilecek kadar gelişmiştir.

bebek işitme duyusu

#11. Yeni doğan bir bebeğin, üşüdüğünde ya da aşırı sıcak hissettiğinde kendini koruyacak yetenekleri vardır. Üşüdüğünde, kendisini ısıtmak için ellerini ve bacaklarını daha fazla hareket ettirir. Eğer aşırı sıcak hissederse, kollarını ve bacaklarını daha fazla açacaktır. Bebeğinizin bu davranışları sergilediğini görürseniz, sıcaklığını kontrol edin!

#12. Bebekler insan konuşma sesini sever. Bu, onun çıkardığı ilk seslerin, zil ya da müzik sesi yerine sözcükler içeriyor olmasının da nedenidir.

#13. Bir bebek, yaşamının ilk altı ayı boyunca farklı insanların yüzlerini ve farklı maymunların yüzlerini birbirinden ayırt edebilir. Dokuz aylık olduğunda ise maymun yüzlerini ayırt etme yeteneğini kaybederken, insan yüzlerini ayırt etme yeteneğine sahip olmaya devam eder.

#14. Bir bebeğin göz bebekleri doğumdan hemen sonra genişlemeye başlar. Bu durum ebeveynler için güzel bir şeydir, çünkü bebeğin onları ilgi çekici bulduğunu gösterir.

#15. Bir bebeğin doğumdan hemen sonra çevresindeki yeni şeylere alışması 10 dakika, üç aylıkken 30 saniye ile iki dakika arası, altı aylıkken ise sadece 30 saniye sürer.

bebeğin ortama alışması

#16. Bebeklerin gülümsemesi içgüdüseldir. Uzmanlar, yıllarca bebeklerin etrafındaki insanların davranışlarını taklit ettiği için gülümsediğini düşündü. Ancak görme engelli bebeklerin de gülümsediğinin fark edilmesi bu düşüncenin doğru olmadığını gösterdi.

#17. Bebeklerin koku duyusu, yetişkin bir insandan daha gelişmiştir. Yeni doğan bir bebek ailesini tanımak için koku duyusunu kullanmaktadır. Bebeğinizin aile bireylerini tanımasını istiyorsanız, güçlü kokan yumuşatıcı, parfüm ya da şampuanlar kullanmaktan kaçının.

#18. 25 haftalık bir bebek dokunmaya tepki verebilir ve bu onun en gelişmiş duyusudur. Dokunma duyusunun gelişimi kafasından başlar ve ayak parmaklarına kadar uzanır. Bebeklerin ağızlarına sürekli bir şeyler alması bundan kaynaklanır.

#19. Ebeveynler, bebeğin ilgisini çekmek ve onu korumak için içgüdüsel olarak düşük tonda ve hızda farklı bir konuşma dili kullanırlar. Psikologlar bu dile, “motherese” adını vermişlerdir. Motherese, “bebekle konuşurken annenin kullandığı dile verilen ad” olarak tanımlanabilir. Bu dilin bebeğin konuşmasına olumlu ya da olumsuz bir katkısı olduğunu söyleyebilmek için yeteri kadar çalışma yapılmamıştır.

#20. Bebeğiniz anne karnındayken bile, sizin hislerinizle iletişim halindedir. Araştırmacılar, hamile kadınlara kulaklıklar yoluyla farklı müzik türlerini dinlettikten sonra, bebeklerin hareketlerini bir ultrason ile izlemeye dayalı bir çalışma yürütmüşlerdir. Bu çalışmanın sonucunda, anne eğlenceli bir müzik dinliyorsa, bebeğin daha fazla hareket ettiği tespit edilmiştir. Müziğin kulaklıktan veriliyor olması ise, bebeğin müzik sesine değil, annenin duygularına tepki verdiğini göstermiştir.

bebeğin anne karnında müzik dinlemesi

#21. Yeni doğan bir bebeğinizin size yakın olmaya ihtiyacı vardır. Minik vücudu, kendisini güvende hissettirmenize yardımcı olacak şekilde yaratılmıştır. Ayrıca tatlı küçük burnu, iri gözleri, alnı, tombul kolları ve bacakları, duygusal bir tepkiyi tetikleyecek şekilde yaratılmıştır. Bu, sizde bebeğinize karşı şiddetli bir sevgi ve koruma duygusu oluşmasına neden olur. Böylece onun sıcak ve güvende hissetmesi için elinizden gelen her şeyi yaparsanız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir