Kapat

Bebeklerde Uyku Eğitimi Kaçında Ayda Başlar ve Nasıl Verilir?

düzenli bebek uykusu

Gece sıklıkla uyanmakta olan ya da uykuya dalmak için saatlerce çaba harcayan bebekler, hem kendileri yıpranmakta hemde anne-babalarını düşük ruh hali, endişe ve zayıf bağışıklık gibi geniş bir sorun yelpazesinde olumsuz etkilere maruz bırakmaktadır. Bebeğiniz uykuya dalmak için çabalıyor ya da gece sıklıkla uyanırsa, uyku eğitimi düşünülmelidir. Bebeklerde uyku eğitimi, uzmanlar tarafından uyku stratejileri olarak tanımlanmakla birlikte 6 aydan küçük bebeklerde uyku eğitimi genellikle önerilmez. Sizin de, hem bebeğinizin düzenli uyku uyuması hemde kendi uykunuz adına bu uyku eğitimini denemek isteyeceğinizi düşünüyoruz.

Ancak, çok sayıda farklı bebek göz önüne alındığında, nereden başlayacağınızı bile bilmek zor olabilir. Bu yüzden ebeveynlerin kullandığı en yaygın yöntemlerin ana hatlarını çizdik.

Bebeklerde Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

1. Öncelikle Bebeğinizin Günlük Uyku Haritasını Çizin

Genellikle bebeğinizin neden uyumadığını tam olarak saptamak sizin için zor olabilir. Ancak bebeğinizin nasıl bir uyku sorunu olduğunu öğrenene kadar uygun bir strateji seçemezsiniz.

Bebeğinizin uykusunu anlamaya yardımcı olması adına beslenme, uyuklama, dinlenme, oyun oynama, gaz sancısı, ses-ışık ortamı, banyo yapma vb. gibi yaptığı ve yapmadığı tüm faaliyetleri bir bütün olarak düşünün. Her biri için, bebeğinizin taleplerine nasıl tepki verdiğinizi düşünün. Bebeğinize dair bir uyku günlüğü oluşturarak (ortalama olarak bir hafta) uyku ile olan ilişkisinin haritasını görün. Zaten bu harita size nasıl yol izleyeceğinizin sinyallerini büyük bir oranda verecektir.

Ebeveynler bu haritayı gerçekçi olarak çizdiğinde, çoğu zaman olumsuz ya da yanlış giden durumu kolayca tespit edip bebeklerinin uyku düzenini oturtabiliyorlar.

2. Uyku Eğitiminde Tutarlı Olun

Belli bir tekniğe başlamadan önce hangi uyku antrenman yolunu seçerseniz seçin, yaklaşık iki hafta boyunca uygulamaya ve tutarlı olmaya çalışın.

Çocuğun kendi yatağında yalnız uyumayı öğrenmesi ilk etapta sizi gece boyunca daha fazla yorabilir. Bu yüzden uyku eğitimine başlama zamanınızı seçin. Örneğin hafta sonları, her iki anne-babanın birlikte hareket edebileceği zamanlar gibi.

Uyku Eğitiminde Dikkat Edilecekler

Uyku eğitimi yöntemlerinden hangisini takip etmeyi seçerseniz seçin, öncelikle daha iyi sonuçlar alabilmek adına durumun mevcut durumdan daha kötüye gidebileceği durumlara hazır olun. Genellikle 5-7 gün sonra bir şeyler geriliyor gibi görünüp pes etme noktasına gelebilirsiniz. Ancak kırılma noktasında vazgeçmemek ve bu noktada tutarlı olmaya devam etmek önemlidir. Kullanacağınız yöntemlerin etkili olabilmesi için 3 ila 6 haftaya kadar sürebileceği, dolayısıyla kendinizi rahat hissetmenizi sağlayacak bir yöntem seçin; böylece yaklaşımınızda da tutarlı olabilirsiniz. Tutarlılık eksikliği bebeklerde uyku eğitimi süresini uzatacaktır.

“Bebeklerde Uyku Eğitimi Kaçında Ayda Başlar ve Nasıl Verilir?” üzerine 2 yorum

  1. Balim says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir