Kapat

Çiçeklerinizi Daha Uzun Süre Taze Tutmak İçin 10 Basit Yöntem

Hediye çiçek almak ayrı bir zevktir. Ne yazık ki çoğu taze çiçek çok uzun süre dayanamaz ve yalnızca birkaç gün sonra solarak güzelliklerini kaybeder. Bu durumda üzücü olabilir.
Bunu göz önünde bulundurarak, viraliste olarak yeni, taze çiçek buketlerinin ömürlerini uzatmanıza yardımcı olacak en iyi ip uçlarından 10 tanesini sizler için toparladık.

1. Çiçeklerinizi büyük ve temiz bir kaba koyun.

Uzun ömürlü çiçekler

Her zaman temiz bir kap kullanın. Bu yöntem, bakteri ve mikroorganizmaların çoğalması ve çiçeğe bulaşma riskini azaltacaktır. Çiçek saplarının çok sıkıştırılmaması için geniş ağızlı bir vazoyu tercih etmelisiniz.

2. Sıcak suyla sulayın.

Uzun ömürlü çiçekler

Elbette kastettiğimiz kaynar su değil. İdeal sulama suyu sıcaklığı 43-44 derecelerdir. Suyu bir vazoya dökün ve bir veya iki saat soğuk bir yere koyun. Sıcak su molekülleri gövdeler arasında daha hızlı hareket ederken, bulunduğu yer daha serin olduğu için çiçekler daha az nem kaybedecektir. Sertleştirme olarak adlandırılan bu yöntem, taze kesilen çiçeklerin ömrünü uzatır.

3. Çiçeklerinizi sertleştirmek istemiyorsanız, ılık su kullanın.

Uzun ömürlü çiçekler

Bir önceki yöntemi tercih etmiyorsanız, çiçek buketlerinizi oda sıcaklığında ve ılık su ile koruyabilirsiniz. Taze çiçekler için ılık su en iyi tercihtir. Bununla birlikte çiçek soğanları için en doğru olanı ise soğuk sudur.

4. Alt yaprakları ayıklayın.

Uzun ömürlü çiçekler

Taze çiçeklerinizin ömrünü uzatmak istiyorsanız, vazoda suyun içinde kalacak yapraklarını kesin. Su içerisinde kalan yapraklar hızla çürüyecek ve böylece bitkinin geri kalanına bulaşıp zarar verebilecek bakterilerin oluşmasına zemin hazırlamış olabilirsiniz.

5. Suyunu değiştirin.

Uzun ömürlü çiçekler

Çiçeklerinizi taze tutmak için hergün suyunu değiştirin. Yeni su eklemeden önce kabın içerisindeki tüm kalıntıların atıldığından emin olun. Bu enfeksiyon riskini azaltacaktır. Ayrıca su dolu vazonun içerisine birkaç aspirin atarak suyun temiz tutulmasını sağlar ve çiçeklerin zarar görebileceği bakterilerin üremesini önler.

6. Saplarını belli açıyla kesin.

Uzun ömürlü çiçekler

Saplarının uçlarını düzenli olarak kesmeyi unutmayın. Keskin bir bıçak yardımıyla ve 45 derecelik bir açıyla kesin. Bu basit işlem, çiçeklerin su emme yeteneğini arttıracaktır.
Gül gibi daha hassas çiçekler için, suyun altında kalan saplarını kesmek en iyisidir. Güller, özellikle suyun emilimini engelleyen ve çiçeklerin daha hızlı solmasına neden olan hava kabarcığı ve bakterilere karşı hassastır.

7. Çiçek koruyucu kullanın.

Uzun ömürlü çiçekler

Bu ürünleri çiçekçilerden tedarik edebilirsiniz ya da kendiniz hazırlayabilirsiniz. Çiçek koruyucu maddeler, taze kesilmiş çiçeklerin ömrünü uzatmak için gerekli olan temel bileşenleri içerir. Dahası, içerdikleri maddeler arasında bakterilerin yayılmasını ve bitkilere bulaşmasını önleyen biyosit vardır.
Evde bu çözeltiyi hazırlamanın basit yolu ise, soda ile çamaşır suyunu karıştırmaktır. Bir ölçek sodaya üç ölçek su ilave edin. Birkaç damla da çamaşır suyunu ekleyip çözeltinizi hazırlayabilirsiniz. Kendi hazırlayacağınız bu karışım, çarşıdan alacağınız çiçek koruyuculardan daha etkili olacaktır.

8. Çiçeklerinizi doğrudan güneşten ve ısıtıcılardan uzak tutun.

Uzun ömürlü çiçekler

Çiçekleriniz için doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacakları ve ya ısı kaynaklarından uzak olacakları bir yer seçmelisiniz.

9. Solmuş çiçekleri mümkün olan en kısa sürede çıkarın.

Uzun ömürlü çiçekler

Onları fark ettiğinizde vakit kaybetmeden ayıklayın. Aksi takdirde ölü çiçekler tarafından yayılan etilen gazı, sağlıklı olanlara da zarar verecektir.

10. Çiçeklerinizi doğru şekilde düzenleyin.

Uzun ömürlü çiçekler

Tüm çiçeklerinizi aynı vazoda tutmamalısınız. Taze kesilmiş nergis ve sümbüller diğer bitkiler için zehirli kimyasallar verir, bu nedenle bunları ayrı bir vazoda tutmak en iyisidir.
Bununla birlikte, tüm çabalarınıza rağmen çiçekleriniz solmaya başlarsa, birkaç dakika boyunca onları ılık suya batırın. Onları hayata döndürmenin son yolu budur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir