Kapat

Çocukların Başarılı Olmasını Engelleyebilecek 6 Hatalı Ebeveyn Davranışı

Araştırmaları sırasında, liderlik uzmanı ve en çok satan psikoloji kitaplarının yazarı Dr. Tim Elmore, ebeveynlerin çocuklarını yetiştirirken sıklıkla yaptıkları bazı hataları keşfetti. Bu hatalar, erken yaştan itibaren kendine olan güvenlerini azaltıp şanslarını kısıtlamaktadır. Kariyerlerinde ve kişisel hayatlarında başarılı olabilmeleri için aynı hataları tekrarlamaktan kaçınmak için bunları aşağıda listeledik. Bir göz atın deriz…

1. Çocukların risk almasına izin vermiyoruz

Beklenmedik anda karşı karşıya kalabileceğimiz tehlikeli bir dünya da yaşıyoruz. “Önce güvenlik ilkesi” onları kaybetme korkusu nedeniyle korumak için elimizden gelen her şeyi yaparız. Sonuçta çocukların risk almalarını engelleyerek onları olumsuz etkiledik. Avrupa’da psikologlar, bir çocuk dışarıda oynamamışsa ve dizlerinden yaralanmamışsa, genellikle yetişkinliklerinde fobileri olduğunu belirtmektedir. Çocukların normal bir şey olduğunu anlamaları için birkaç kez düşmeleri gerekir. Gençlerin kalıcı ilişkilerin gereği olan duygusal olgunluğa ulaşmaları için erkek veya kız arkadaşlarından ayrılmaları gerekir. Ebeveynler çocukların hayatları konusunda ufak riskler alıyorsa, gelişimlerine olumlu bir katkıda bulunmuş olacaklardır.

2. Çok çabuk kurtarıyoruz

Günümüzün gençleri, 30 yıl öncesinde çocukların yaptığı hayat becerilerinden bazılarını geliştiremedi. Çünkü yetişkinler onlara olumsuz yönde etki ettiler. Onlara deneme fırsatı vermeden, yardım ederek olumsuz olan bir durumdan hemen kurtarmak, zorlukların üstesinden gelme ve kendi başlarına sorunları çözme yeteneklerinin gelişmesini engellemiş oluruz. Onlara “başarısız olursam veya tehlikeye karışırsam büyükler beni kurtarır, bana yardım ederler” duygusunu onlara vererek, gerçek dünyadan uzaklaşmalarına ve dört dörtlük bireylere dönüşmelerine engel olmuş oluruz.

3. İyi bir lider olmalarına izin vermiyoruz

Çocuğunuzun sizi her zaman sevmesi gerekmiyor. Onlara “hayır” ya da “şimdi değil” diyebilmeli ve onlara değer verdikleri, ihtiyaç duydukları şey için savaşmalarına izin vermeliyiz. Eğer ilişkiniz maddi ödüller üzerine kuruluysa, çocuklar ne içsel motivasyon ne de koşulsuz sevgi yaşayacaktır.

4. Geçmişteki hataları paylaşmıyoruz

Sağlıklı gençler kanatlarını yaymak isteyecek ve kendi başlarına bazı şeyleri denemek zorunda kalacaklar. Yetişkinler ise onlara izin vermek zorundadır. Ancak bu onları kendi başlarına bırakmak değil, ebeveynlerinde geçmişte öğrendiklerini onlara aktarmalarıyla daha sağlıklı bir yöntem belirlenmiş olacaktır. Kendi hatalarımızı onlarla paylaşarak, onlara daha doğru seçimler yapmaları için yardımcı olmuş olabiliriz. Özellikle sigara, alkol, uyuşturucu gibi eğilimler konusunda bu yöntem son derece etkili olabilir. Şunu unutmamakta fayda var; çocuklar üzerinde tek etkili büyükler kendi ebeveynleri değildir. Onlar üzerinde alışkanlıkları konusunda tek nüfuz sahibi olmayı başarmak gerekir.

5. Zeka, yetenek ve olgunluğa etki eden hatalar yapıyoruz

İstihbarat, çocuğun olgunluğunun ölçümü için sıklıkla kullanılır ve sonuç olarak aileler, akıllı bir çocuğun bu dünya için hazır olduğunu varsayıyor. Aslında durum böyle değil. Mesela çok ünlü sporcular ya da sanatçılar hayal edilemeyecek yeteneklere sahip olmalarına rağmen, yine de kamusal skandallara imza atabiliyorlar. Bir çocuğa belirli özgürlükler verilmesi gerektiği konusunda sihirli bir “sorumluluk yaşı” ya da kanıtlanmış bir rehber yoktur.

6. Konuştuğumuz şeyleri uygulamalıyız

Ebeveyn olarak, çocukların yaşamak istediği hayatı modellemek sizlerin sorumluluğundadır. Karakter ömrünü uzatmalarına ve söylemleriyle eylemlerinin aynı, güvenilir olmalarına, ayrıca hesap verebilir olmalarına yardımcı olmalısınız. Büyükler olarak, sadece dürüstlüğü öğreterek başlayabilirsiniz. Beyaz yalanlar diye bir şey yoktur. Çünkü onlar yavaşa yavaş karakteri aşındırır. Çocuklarınıza, bir yardım projesi için gönüllü olmaları veya bir topluluk için fedakarlık yapmaları durumunda ne hissedebileceklerini göstererek öğretin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir