Kapat

Dünyanın En Pahalı Kitabı Codex Leicester

Codex Leicester

En Pahalı Kitap

Kayıtlara dünyanın  en pahalı kitabı olarak geçen el yazması kitabın hikayesi 16. yüzyıla kadar uzanıyor.  Bu kitap için düzenlenen müzayede  30,802,500 dolar ödendi  ve bu fiyat şimdiye kadar satılan en pahalı kitap fiyatı olarak tarihe geçti. İnsanın aklına hem ilk gelen sorulardan bu kitabın adı ne? Dünyanın en pahalı kitabının kim yazmış? Bu kitabı kim almış? Bu kitabın konusu ne? Gibi peşi sıra sıralananlar
Öncelikle Dünyanın en pahalı kitabının adı ”Codex Leicester” ve Dünyanın en pahalı kitabının yazarı da ‘Leonardo da Vinci” olduğunu söyleyelim.
Codex Leicester

Leonardo da Vinci tarafından kaleme alınan “” 1506 ve 1510 yılları arasında yazılmış ve 72 sayfalık olan bu kitap Leonardo da Vinci’nin zihninde eskiz, şema ve fikirlerin erken iterasyonlarıyla dolu nadir bir bakış sunuyor. İtalyanca yazılmış ve çizimler ve taslaklarla dolu olan bu kitap, rönesans ustalığı, araştırmacı ve araştırmacının meraklı bir kişiselliğini anlamayı ve ek olarak mantıksal işlem ile hayal gücü arasındaki bağlantıyı olağanüstü bir biçimde ortaya koymaktadır. Ayrıca Codex Leicester Leonardo Da Vinci’nin ünlü ayna görüntülü tekniği tarzında yazılmıştır, yani kelimelerin sağdan sola doğru okunması gerekli.

Codex Leicester öncelikle Da Vinci’nin su gelgitleri, setler ve barajlarla ilgili düşüncelerine (Galata Köprüsü ile ilgili taslaklar ) ve ay, Dünya ve güneş arasındaki ilişkiye odaklanmaktadır. “Düşüncelerini kaydeden basit bir belge değil, fikirlerini geliştirdiği çok karışık bir belge”

 Codex Leicester, Da Vinci’nin yazmış olduğuna inanılan 30 bilim dergisinden sadece bir tanesidir, ancak çoğu bunu en önemli olarak değerlendirmektedir. Peki  bu kitabı kim mi aldı? Bu isim de en az kitabın yazarı kadar tanıdık bir isim. Microsoft’un kurucusu Bill Gates. Meraklı ve iyi bir okuyucu olarak bilinen ve evindeki kitaplığı, profesyonel bir kitap satıcısı tarafından seçilen nadir kitaplarla dolu olan Bill Gates 11 Kasım 1994‘te bu kitabı satın almıştır. Beyin fırtınası fikirlerine odaklanan bir kitabın, Bill Gates gibi girişimci düşünen bir kişiye hitap etmesi de oldukça mantıklı değil mi zaten.

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir