Kapat

Dikkat Eksikliğini Önleyen 8 Basit Yol

dikkat eksiliğini önlemenin yolları

Dikkat; duygularınızın ve düşüncelerinizin farkında olarak bilinçli davranmanızla ilgili bir kavramdır. Günümüzde yetişkinlerin yanında çocuklarda da görülebilen dikkat eksikliği sorununu büyük ölçüde gideren ve farkındalığı artıracak olan 8 basit yolu denemenizi öneririz. Dikkatli olduğunuzda geçmişle veya geleceğe ilişkin endişeleriniz hafifler ve şu anın keyfini yaşamaya başlarsınız.

Dikkatli davranmanın kişi üzerinde sakin, dengeli ve huzurlu hissetmeye yardımcı olan olağanüstü avantajları vardır. Ayrıca, hayatın getirdiği zorlukları kabul ederek onlarla mücadele etmeye ve iyi ya da kötü bir karara ulaşmanıza yardımcı olarak kendinizi güvende hissetmenizi sağlar.

Dikkat eksikliğini önleyen 8 basit yol sayesinde yaşadığınız anın farkında olacak ve artık hiç olmadığı kadar dikkatli davranışlarda bulunacaksınız.

#1. Kafanızdan geçen bütün düşünceleri dinlemeyin. Bazen bu düşünceler sizi yanlış yönlendirebilir. Aklınıza bir düşünce geldiğinde bunu uygulamak zorunda değilsiniz, eğer bu sizin için olumlu değilse onu kafanızdan atın ve kafanızı olumsuz düşüncelerle meşgul etmeyin.

Düşüncelerinizi seçme gücünüz vardır ve sizin için en iyi düşünceyi seçmek sadece kişinin kendi elindedir. Bu yol sayesinde size ilham veren ve iyi hissetmenizi sağlayan düşüncelere odaklanın.

#2. İyi ya da kötü tüm duygularınızı kabullenerek kucaklayın. Sizi o an kötü hissettirebilecek bir olayla karşılaştığınız zaman, duygularınızı sakın ola saklamaya çalışmayın bırakın o an ne hissediyorsanız sonuna kadar yaşayın. Eğer bunu yapmazsanız o düşünce durup dururken yine aklınıza gelecek ve sizi daha da kötü hissettirecektir. Ama olayın geliştiği an o düşünceyi kabul ettiğinizde olumsuz gibi görünen o durumun üstesinden gelecek ve düşüncelerinizde olayı serbest bırakacaksınız. Böylelikle kafanızı meşgul edecek bir düşünceyi azat ederek dikkat eksikliğinin önüne geçebileceksiniz.

#3. Hayat istediği gibi aksın siz keyfini çıkarmaya bakın. Yaşamda olan her şey geçicidir, şimdiki zamana uyum sağlayarak anın keyfini yaşayın. Yaşamın akışkanlığını kabul etmekle düşünceleri, insanları, olayları kabul etmiş olursunuz. Bu değişim hayatın bir gerçeğidir, bunu kabul ederseniz yaşamdan zevk almak o kadar kolaylaşır. Bunun sonucunda da dikkatinizi dağıtacak gereksiz düşüncelerden de uzaklaşmış olursunuz.

#4. Başkalarını dinlemeyi öğrenin. Etkili bir iletişimci olmak için, etkili bir dinleyici olmalısınız. Bir olay, konu ya da davranışı sadece kendi düşünceleriniz etrafında kabul etmeyin, başkalarının düşüncelerini dinleyin böylelikle farkındalığınız artacak ve başkalarının gözünde de değeriniz katlanacaktır.

#5. Vücudunuzla bağlantıya geçin. Şimdiki zamana uyum sağlamanız vücudunuzla bağlantı kurmanızı sağlar. Vücudunuza uyum sağladığınızda onun neye ihtiyacı olduğunu ve neyi özlediğini kolaylıkla çözebilirsiniz. “Uyku, su,  yemek, dinlenmek ya da ağrınız mı var?” vücut bunları istediğinde onları ona elinizde ki olanaklar dahilinde hemen sunun, çünkü sağlıklı bir vücut sağlıklı düşünceler demektir.

#6. Yaşamdaki her deneyimin kıymetini bilin. Hayatınızdaki her deneyim öğrenmek için bir fırsattır. Hayatta yolunuza çıkan seçenekleri değerlendirirken bu deneyimler sayesinde doğru tercihler yapabilirsiniz. Hayatı fazla ciddiye almadan eğlenceli bir macera olarak görmeniz ondan keyfin almanızı sağlayacaktır. Böylelikle önünüze çıkan fırsatları iyi değerlendirebilecek dikkatsiz davranmaktan kurtulacaksınız.

#7. Sakinleşin ve kendinize nefes almak için süre tanıyın. Sık sık hareket etmek durmadan çalışmak yerine sadece oturun ve nefes alıp verin bu sizi dinlendirecek daha dikkatli olmanıza yardımcı olacaktır. Dikkatli olmak daha üretken olmanızı sağlar ve gün boyunca enerjinizi korumaya yardımcı olur. Nefes almakta vücudunuzu anlamanın en iyi yollarından biridir. Kalp atış hızını yavaşlatır ve stres seviyenizi düşürmekle kalmayıp bulunduğunuz durumdan haberdar olmanıza yardımcı olur.

#8. Dikkat eksikliğini gidermek için yapılabilecek en iyi egzersizlerden biri de “bırakın yaşansın” felsefesiyle hayatın akışında meydana gelen gelişmeleri kalben kabullenmektir. Yaşamınızda gelişen olaylara karşı mücadele etmek yerine kabul edin. Bu davranışınızla hayatınıza daha net bir perspektiften bakıp sakin kararlar verebilirsiniz. Hayatı akışına bıraktığınızda, yaşamda sizin kontrolünüzde olmayan olaylarla savaşmak yerine çözüm oluşturmaya odaklandığınızı fark edeceksiniz.

Dikkat eksikliğini gideren tüm bu yollarla her zaman sakin olup doğru kararlar verebilir ve huzuru bulabilirsiniz.

“Dikkat Eksikliğini Önleyen 8 Basit Yol” üzerine 1 yorum

  1. surupnet says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir