Dünyanın en etkileyici ve büyük kütüphaneleri hangileridir hiç düşündünüz mü? Bazıları büyüklükleri, bazıları ise muhteşem mimarileri ile dikkat çeken kütüphaneler yazımızda.
Şimdilerde kütüphaneler insanların fazlaca ziyaret ettiği yerler olmaktan çıktı. Bunun sebebi internet üzerinden her şeyi bulmanın kolay olması. Ancak dünyada öyle kütüphaneler var ki, sırf görmek için bile gidilebilir. Şimdi bunları görelim.
Bu makalede neler var?
- 1. Admont Abbey Kütüphanesi, Avusturya
- 2. Strahov Manastırı Kütüphanesi, Çek Cumhuriyeti
- 3. Geisel Kütüphanesi, Abd
- 4. Trinity Koleji Kütüphanesi, İrlanda
- 5. Boston Halk Kütüphanesi, ABD
- 6. Raza Kütüphanesi, Hindistan
- 7. George Peabody Kütüphanesi, ABD
- 8. Joe ve Rika Mansueto Kütüphanesi, ABD
- 9. Villanueva Halk Kütüphanesi, Kolombiya
- 10. Walker Kütüphanesi, Minneapolis, Minnesota, ABD
1. Admont Abbey Kütüphanesi, Avusturya
Admont Abbey dünyadaki en eski manastır olmasının yanında en eski manastır kütüphanesi unvanını da elinde bulunduruyor. 1776 Yılında yapımı tamamlanan bu kütüphanenin 48 penceresinden doğal bir aydınlatması var ve içerisinde 700.000 kitabı da barındırıyor.
2. Strahov Manastırı Kütüphanesi, Çek Cumhuriyeti
200.000 üzerinde kitap içeren bu kütüphane Orta Avrupa’da basılmış en önemli başyapıtların bazılarına ev sahipliği yapıyor ve dekor inanılmaz derecede büyüleyici. Görsel olarak çekici olan bu kütüphane de sahte kitaplar ile açılabilir iki gizli geçit olduğu söyleniyor.
3. Geisel Kütüphanesi, Abd
ABD’de bulunan bu kütüphane 1 Aralık 1970 yılında inşa edilmiş olup mimarı Robert A. Throburn’dur. Kaliforniya eyaletindeki kütüphanemiz 4 katlı ilginç bir yapıya sahiptir. Kütüphane UCSD kampüsünde yer alır. Bina cephesinin tamamı alüminyum çerçeveli camlardan oluşur ve bina ağaç şeklinde tasarlanmış beton direkler üzerinde durur.
4. Trinity Koleji Kütüphanesi, İrlanda
İrlanda’nın Dublin şehrinde bulunan kütüphane 1592 yılından beri hizmet vermektedir. Arşivinde 5 milyonun üstünde kitap olan kütüphanede 400 yıllık, tarihi eser sayılabilecek eserler mevcuttur.
5. Boston Halk Kütüphanesi, ABD
1848 yılında kurulan, Boston Public Library, ABD’nin ilk belediye kütüphanesidir ve ikinci büyük kütüphanesidir.
6. Raza Kütüphanesi, Hindistan
Bir saray parçası olan, Kraliyet ailesi tarafından 1774 yılında geri toplanmaya başlanan güçlü bir koleksiyona ev sahipliği yapıyor. 17.000 nadir ve tamamen özgün el yazmaları ve 200’ün üzerinde elle yazılmış mektup vardır.
7. George Peabody Kütüphanesi, ABD
Mimar Edmund G. Lind tarafından tasarlanan kütüphane, 1878 yılında tamamlanmıştır. Kuzey Amerika’nın en güzel kütüphanelerinden biri olarak görülüyor.
8. Joe ve Rika Mansueto Kütüphanesi, ABD
Büyük bir cam kubbe içinde kapsüllü, Mansueto Kütüphanesi Chicago Üniversitesi ana eğitim salonudur. Öğrenciler hızlı şekilde herhangi bir kitap veya belgeyi alabilir. Teknolojik bir kütüphane olan Mansueto’da, okucuyular tamamen bilgisayar kontrolünde olan vinçlerin yardımıyla istedikleri bilgilere hemen ulaşabilirler. 3,5 milyon esere ev sahipliği yapmaktadır.
9. Villanueva Halk Kütüphanesi, Kolombiya
Villanueva Kütüphanesi sadece yerel kaynaklı malzemeler ve yerel halktan işçiler kullanılarak inşa edilmiştir. Yakın dört üniversite öğrencisi tarafından oluşturulan tasarım, doğal havalandırma etrafında odaklanmıştır. Böylece ziyaretçilerin serin ve rahat olarak kütüphane hizmetinden faydalanması sağlanmıştır.
10. Walker Kütüphanesi, Minneapolis, Minnesota, ABD
İnsani hayal gücü kütüphanesi olarak tanınan kütüphane, 20.000 ciltlik bir kitap koleksiyonuna sahiptir. Amerikalı bir mucit olan Jay S. Walker tarafından kurulan kütüphane ilginç ve farklı bir tasarıma sahiptir.
İnternet bu kadar yaygınlaşmadan önce kütüphanelerde fazlasıyla vakit geçirirdik. İnternet hayatımıza girdi durum değişti ancak kütüphane ortamının atmosferi bir başka aslında.
Keşke çevremde böyle kütüphaneler olsa geceleyecegim. Biteremeyecegim kadar kitap ile dolu bir kütüphane gerçekten etkileyici. R10.netten geliyorum, burayi silwrsiniz.
Gerçekten çok güzel yerlere benziyorlar. İnsanın kendını kitaplara bırakası gelıyor 🙂
Bilgi paylaştıkça çoğalır mantığıyla hareket edilen bir kütüphane olsa çok daha iyi olur insanlar her geldiklerinde bir bilgi notu yazıp bıraksa harika olurdu ama yinede bu kütüphaneler çok hoş
Bize de şöyle büyük bir kütüphane şart, Ankara’da İstanbul’da büyük kütüphaneler var fakat, bunlar bir başkaymış.
Harika, insanların rahat ve huzur içinde vakit ve bilgi aktarımı yapacağı yerlerin olması çok güzel. Ülkemizde olsun kitap okuma alışkanlığı az olsa da yine de gidenler için müthiş bir yer. Unutmadan kitap kokusu da ayrı bir şey. 🙂
Çoğu büyük kütüphane ABD ‘de adamların süper güç olması tesadüf değil sanırım. Adamlar hep bilgiye yatırım yapmış resmen. Listede Türkiyeden tek bir kütüphane yok ne yazıkki
Yarım asır dünyayı yönetme şerefine nail olmuş bir neslin torunları olarak. Bu listede yer alamamış olmamız komik. ve acı bir durum bana kalırsa
Hayretler içinde okuduğum bir yazı gerçekten çok hoş ve detaylı elinize sağlık. Teşekkürler
Bu listede Türkiye’den bir kütüphanede görmek isterdim. Lâkin Türk milleti kütüphane olarak Google kullanıyor maalesef.
böylesine iyi ve büyük kütüphaneler ilgi çekici oluyor. ama @izolehalı nın da yorumu gibi artık en büyük kütüphane google oldu ve kütüphanelere giden çok nadir bu yüzden bu saatten sonra yapılan kütüphanelere kitap değil tablet bilgisayar konulmalı ki daha ilgi çekici olsun.
Keşke böyle bir kütüphane Türkiye’de olsa, Türkiye’de kütüphane sayısı çok az ve öğrenciler araştırma yapmak için sınav dönemlerinde uzun kuyruklar oluşturuyor.
Walker Kütüphanesi gerçekten çok iyi keşke Türkiye’de de olsa
Walker Kütüphanesi büyüleyici bir görünüme sahip , insan kitap okurken mistik bir ortamda hissediyor kendini.
güzel bir paylaşım olmuş. elinize sağlık
Kendi kanımca Stuttgart Şehir Kütüphanesinin olması gerekirdi. Cok guzel bir mimariye sahip.
Kütüphaneler her ülkenin aynasıdır.
Çok güzel ve faydalı paylaşım olmuş.