Kapat

Dünyanın En Fakir 10 Ülkesi

dünyanın en fakir 10 ülkesi

Dünyamız birçok ülkeye ev sahipliği yapıyor. Bunlardan bazıları çok gelişmiş ve zengin, bazıları ise son derece zayıf ve fakir durumda. Hatta bu ülkelerdeki insanlar yaşamak için gerekli bazı temel ihtiyaçlardan bile yoksun durumdalar. Yazımızın amacı okurlarımıza 2013 yılında dünyanın görünmeyen yüzünün ve bu ülkelerin içinde bulundukları içler acısı halin anlatılmasıdır. Bu liste kişi başına düşen milli gelir, kişisel gelişmişlik düzeyi, sağlık imkanları ve temel ihtiyaçlara ulaşabilme gibi faktörlerin azlığı ya da çokluğuna göre düzenlenmiştir. Bu yazıyı okuduktan sonra halen temel yaşam gereksinimlerini karşılayamayan insanların bu dünyada var olduğunu görecek ve hayatımızda şikayetçi olup zaman zaman isyan ettiğimiz konuları tekrar gözden geçireceğiz. İşte Dünyanın En Fakir 10 Ülkesi.

1- Zimbabwe

Zimbabwe 2013 yılının en fakir ülkesi olarak kabul ediliyor. Birçok değerli doğal madene ev sahipliği yapan bu ülkenin en fakir ülke seçilmiş olması ne kadarda garip geliyor değil mi? Ülkedeki siyasi çatışmalar ve askeri çatışmalar sebebiyle huzur sağlanamamış ve ülke refah seviyesine ulaşamamıştır. Aynı zamanda ülke halen İngiltere’nin 1893 yılında başlattığı sömürgenin etkisinde yaşamaktadır. Halkı köleleştiren ve ekonomiyi gitgide küçülten kararların Zimbabwe hükümetince yapılan anayasada onaylanması da ilginç bir durum. Ülkenin kişi başına düşen milli geliri 450 dolardan az ve 2 milyondan fazla insan yeme içme, barınma gibi ihtiyaçlara muhtaç.

2- Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Diğer Afrika ülkeleri gibi Kongo Cumhuriyeti de uzun bir kölelik ve sömürge geçmişine sahip. Komşularından farkı ise Kongo’nun Belçika’nın sömürgesi altında olmasıydı. Yüz ölçüsü bakımından Belçika’nın 77 katı olan bu ülkede kişi başı milli gelir 328 dolar. Ülkenin nüfusu 68 milyondur. İlaç, yemek, gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamayan 2 milyona yakın insan mevcut.

3- Liberya

Doğan her çocuğun borçlu olarak doğduğu bu ülkenin, dış borçları milli gelirinden kat kat fazla. Ülkede bulaşıcı hastalıklar, iç savaş, rüşvet, tecavüz, evsizlik gibi olumsuzluklar hat safhada. Ayrıca dünyanın en tehlikeli ülkeleri arasında bulunan bu ülkeye turistik amaçlı yalnız gitmeniz halinde ölümle burun buruna gelmeniz sürpriz olmayacaktır. Ülke ABD’nin dünya üzerinde oynadığı oyunlar sonucu oluşmuş, kurulmasına müteakip Amerika’dan 10 bin siyahi bu ülkeye gönderilmiştir. 12, 13 yaşlarında çocuklarda dahi silah görebilirsiniz.

4- Burundi

Burundi ülkesi için hastalıkların evi tabiri kullanılıyor. Ülkede veba ve birçok ölümcül bulaşıcı hastalık mevcut durumdadır. Kişi başına düşen gelir 410 dolardır. Ülkede tüm nüfusa yetecek sağlık tesisleri mevcut değildir. HIV virüsünün en yaygın olduğu ülke Burundi’dir.

5- Somali

Somali uluslar arası düzeyde ünlü korsanlarıyla meşhurdur. Somali 2013 yılında dünyanın en tehlikeli ülkesi olarak kayıtlara geçti. terör, iç savaş gibi faktörler ülkeyi dünyanın fakir ülkeleri arasına sokmaya yetiyor. Terörizm Somali’de meslek olarak anılıyor. İşe başlamanız için bir silah bulmanız yeterli bu ülkede. Kişi başına düşen milli gelirin 600 dolar olduğu bu ülkenin insanları kıtlık ve bulaşıcı hastalıklarla yüz yüze yaşıyor. Doğan çocukların büyük kısmı uzun süre geçmeden hastalık ya da açlık sebebiyle hayata veda ediyor.

6- Eritre

Eritre, yoksulluk, iç savaş ve diğer problemlerle karşı karşıya olan birçok Afrika ülkesinden sadece biri. Hükümet ve rejim devirme konusunda uzman olan Eritre halkı son bir yılda dört kez devrim yaparak yönetim değişti. 1993 yılında Etiyopya’ dan ayrılarak kendi yoluna devam eden bu ülke politik anlamda bir türlü amacına ulaşamadığı için sürekli olarak ekonomik çöküş yaşamaktadır.

7- Malavi

Kişi başına düşen milli gelirin 733 dolar olduğu ülkede, Devlet bütçesinin yaklaşık yüzde 40’ını yardımlar oluşturuyor. 2013’de cumhurbaşkanlarına ait bir uçağı satan hükümet 1 milyona yakın açlık sıkıntısı çeken halka baklagiller ve gıda almak için kullandı.

8- Orta Afrika Cumhuriyeti

Kişi başına düşen milli gelir bu ülkede 760 dolar. Ülke insanlarının en büyük geçim kaynağı tarımdır. Sosyal huzursuzluk, şiddet olayları ve iç savaş, ülkeyi gelişimden uzak tutmuş ve bugünde dünyanın en fakir 10 ülkesi arasında olmasına sebep olmuştur.

9- Sierra Leone

Batı Afrika’da yer alan bu ülkede kişi başına düşen milli gelir 780 dolar. 1990-2002 arasında çok yıkıcı bir iç savaş yaşamıştır. Ülke birçok Afrika ülkesi gibi sömürülmüş, elmas madenlerinin olmasına rağmen açlık ve sefaleti bir türlü atlatamamıştır. Ülkece binlerce çocuk iç savaşta asker olmaya zorlanmış bunu kabul etmeyenlerin el ve ayakları kesilmiştir. Çok sayıda elsiz ve ayaksız insan bulunmaktadır. Ülkenin bu günkü en büyük sıkıntılarından biride adaletin var olmamasıdır.

10- Togo Cumhuriyeti

Doğu Afrika’ da bulunan bu ülke dünyanın en fakir 10 ülkesinden 10. olarak listemizde yer alıyor. Ülke insanları zaman zaman kıtlıkla yüz yüze kalabiliyor. Ülke insanlarının faydalanabileceği sağlık tesisleri, hastaneler çok az ve yetersiz durumda. 6.7 milyon nüfusu olan bu ülkenin kişi başına düşen milli geliri 830 dolar.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir