Kapat

Dünyanın En Çok Kazandıran En Pis 10 Mesleği

dünyanın en pis meslekleri

Bazı araştırmalar ellerin kullanıldığı işlerde çalışanların, ofis ortamında çalışanlara göre daha mutlu olduklarını kanıtlamıştır. “Ofis” isimli bir filmde dört duvar ve dosyalar arasında horlanan ana karakter, mutluluğu inşaat işinde bulmaktadır.

Sonuç olarak; eğer siz de mutlu, güzel bir yaşam istiyorsanız ve florasan ışıklarının aydınlattığı zihinlerinizin uyuştuğu küp şeklindeki ofis ortamlarından sıkıldıysanız bu işlerin bazıları tam size göre olabilir. Fakat bu kapıdan içeri girmeden önce zayıf bir mideye sahip olup olmadığınıza kara vermelisiniz. Çünkü bu işler iğrenç, tehlikeli ve bazen psikolojik olarak rahatsız edici olacaktır. İlk olarak “Çöp Toplayıcılığı” işi ile çöplüklere dalış yapacağız.

1- Çöp Toplayıcılığı

Çoğumuz bir poşet çöpü kaldırıma bıraktıktan sonra hemen ellerimizi yıkamak isteriz. Ağzına kadar dolmuş durumdaki bir çöp kutusunu boşaltmak kimsenin ilgisini çeken bir durum değildir. Çöpü atarız ve işimiz biter. Fakat durum “Çöp Toplayıcıları” için hiç de böyle değildir.

Birçok kişinin ortak yaşam alanı olan bir caddede ağzına kadar tıka basa dolu bir çöp konteyneri ile karşılaştığınızda, onu temizleyecek işçiler adına ne düşünürdünüz? Siz düşüne durun şu anda bir yerlerde birileri o çöp yığınlarını temizlemeye devam ediyor. Bu mesleği tehlikeli yapan noktalardan biride sabırsız ve duyarsız sürücülerin bu kişilere araçlarıyla çarpmasıdır.

Kızgın sürücüler bir yana yağmur, çamur ve karda başa çıkmak oldukları doğa koşullarıdır. Tabi ki yoğun kokuyu da unutmamalıyız. Kirli bebek bezleri, çürüyen yumurta, güneşin altında beklemiş yemek artıkları… Burun kıvırdığınızı görüyor gibiyim.
Kir, tehlike ve kokuya rağmen “çöp toplayıcıları” hallerinden memnun. Bu meslek için yıllık ortalama maaş 43.000$. California’da saat ücreti 16$ civarında.

Fazla mesai ile birlikte yılda 60.000$ kazanabilirsiniz.

2- Gastroentereloji Uzmanlığı

Bazı zor görevlerde insan içinde seyir yapmak zorunda kalınabilmektedir. İnsan ruhundan bahsetmiyoruz tabi ki. Bir insanın yediği besin yaklaşık 8 metrelik bir seyahatle sindirime uğrar. Bazı besinler vardır ki bu yolculukta insan için ciddi sorunlara neden olabilmektedir. GI doktor olarak ta bilinen Gastroenterologlardan başka gidebileceğimiz birisi var mıdır? Bizlerin düşünmek bile istemeyeceğimiz konularda uzmanlaşmış kişilerdir onlar.

Hiç kimse sindirim sistemi problemlerinden konuşmak istemez. Gaz, anormal dışkı veya ağrı konusundaki tedavi yöntemleri bu meslekteki kişilerin rutin işleridir. GI doktoru olabilmek hiç de kolay bir süreç değildir. İlk 4 yıl tıp okulu, 3 yıl ihtisas ve 2 yıl uzmanlaşma dönemi sonunda meslek sahibi olabilmektesiniz.

Çok aromatik bir iş olmaması ve insanlara yardım sizin için teşvik edici bir konu değilse de yılda 250.000$-400.000$ arasında maaşı düşünmenizi öneririz.

3- Petrol İşçiliği

Petrolün gelişmekte olan sanayi olduğunu söylemek anlamsız olur. Modern ekonomilerin doğrudan bağımlı olduğu siyah altın olarak adlandırabileceğimiz petrol, birçok şirketin yer üstüne çıkarabilmek için her türlü fedakarlığa katlanabileceği bir konudur. Ama bu konu işçiler için pek de öyle değildir. Günlük hayatta bir petrol platformu pis ve tehlikelidir.

Çok zor bir yaşama sahiplerdir. Günde 12 saatten fazla gecelere kadar sürebilen uyku ve yemek sorunu yaşayabileceğiniz bir ortama hazır olmanız gerekir. Sıkışık iş ortamı, ağır makineler, patlama riski ve çelik kaplama çizmeler…Yüksek sesli makinelerin neden olabileceği işitme kaybı sorunlarına karşı kulak tıkacı kullanmak ve el işaretleriyle anlaşmak işin gerekliliklerindendir. Yorgunluk ve evden uzak kalmak sizin için problem değilse yıllık 40.000$ civarında kazancı cebinizde bilin.

4- Seyyar Tuvalet Temizleyiciliği

Bu iş “Çöp Toplayıcılar” ve “GI doctor” larının kombinasyonu gibi düşünebiliriz. İki pis işten nasıl bir pis iş çıkar siz karar verin.Toplumlarda yeri geldiğinde seyyar tuvaletler hayat kurtarıcı olabilir.

Bir tank ve bir vakum çubuğu ile çalışmak ne kadar kötü olmalı, değil mi? İş tuvalet kağıtlarının toplanmasıyla başlar daha sonra duvarlara kadar bütün kabinin yıkanmasıyla devam eder. Bir tuvaleti temizlemek birkaç dakikalarını almaktadır. Bir işçi günde yaklaşık olarak 60 adet kabini temizlemektedir. Fakat iş o kadar da kolay değildir. Yeri geldiğinde hasar kontrolü ve tamir işleriyle de ilgilenmeleri gerekmektedir.

Kazanca gelince; yıllık 50.000$ civarındadır.

5- Yengeç Avcılığı

Birçoğumuz balık avlamak istediğimizde boş öğleden sonralarımızı baba-oğul işbirliği ile göl kenarında geçiririz. Şaşırtıcı ama Amerika için gerçek olan şey balıkçılığın en tehlikeli mesleklerden olduğudur.

Daha önce “Deatliest Catch” dizisini izlemediyseniz bu işin ne kadar tehlikeli olabileceği konusunda tereddütlerinizin olması kadar doğal bir şey olamaz. Alaska ‘da yengeç avcısı olarak çalışanlar buz gibi sular, soğuk dalgalar ve daha birçok zorlukla mücadele etmek zorundadırlar. Balıkçılarınherhangi bir fırtınada denize sürüklenmemek için kendilerini korumaları gerekmektedir. Aşırı soğuklarda hipotermi tehlikesi de dikkat etmeleri gereken diğer önemli noktalardandır. Yakaladıkları iri yengeç sürülerini çekebilmek zor koşullarda 21 saat aralıksız cesurca çalışmalarını gerektirebilir.

Fakat yengeç avcılığı tahmin edebileceğiniz üzere tehlikeli olduğu kadar karlıda olabilmektedir. Yılın birkaç ayını bu işe ayırarak 60.000$ civarında bir kazanca sahip olabilirsiniz. Tabi ki bu kazanç çalıştığınız tekneye göre değişebilmektedir.

6- Kanalizasyon İşçiliği

Sıçanlar, hamam böcekleri, karanlık kanallar ve zaman zaman cesetler… Kanalizasyon işçileri gözlerden uzakta bir şehrin altında bütün bunlarla karşılaşma konusunda oldukça cesurlardır.

Bizler banyoda işimizi bitirdikten sonra atıklara veda etmiş oluruz ve bir daha görmek istemeyiz. Fakat bu durum kanalizasyon işçileri için geçerli değildir. Uzun yürüyüşler, çatlaklar ve diğer onlarca sorun… İnsan dışkısı bile yeterince kötü değildir onlar için. İçlerinde dalgıç olarak çalışanlar da vardır. Temizlemek için uzun mesafeleri yüzmek zorundadırlar. Karşılaştıkları şeyler ise kokunun dışında dışkı, korkutucu böcekler, fareler ve ölü bedenler… Hem hayvan hem de insan

Gönüllü olarak deli gibi çalışan bu insanlar lise ve üzeri bir tahsille yılda 60.000$ ‘ın üzerinde bir gelire sahiptir.

7- Madencilik

Çöp toplama ve balıkçılık saflarına katılmak istemiyorsanız kömür madenciliğinin de bir o kadar tehlikeli olduğunu söylemek gerekir. Metan kömür madenlerin de kıvılcımdan kaynaklanan patlamalar ve düşen kayalar. Dahası mayın patlatma esnasında ölen işçiler. Bu tehlikelerin yanı sıra her yerin kirli olduğu bir iş. Yerler, duvarlar, aletler, ortamın havası…karşılaştıkları en önemli hastalıklar, kömür tozu solumaktan amfizem ve nefes darlığı. Her ne kadar havalandırma sistemleri geliştirilmiş olsa da ciğer hastalıklarından kaynaklı hastane başvuruları devam etmektedir.

Kömür tozu kaplı olsa para paradır. Batı Virginia da büyük bir sektör olan kömür madencileri yıllık ortalama 64.000$ civarında bir gelire sahiptir.

8- Mumyacılık

Çoğu kültürde cenaze törenleri ve ölüler için çok uzun e eski gelenekler vardır. Bu geleneklerin bazıları, törenler için vücudu mümkün olduğunca korumaktır. Eski mısırlılarda “mumyalama” ancak modern kültürde “embalm” olarak tanımlanmaktadır.

Kişi öldüğü zaman vücut hızla soluk ve çirkin bir hal alır. Yakınıyla vedalaşmak isteyen sevdikleri için bu çok hoş bir durum değildir. Burada da mumyalama işlemi devreye girecektir ki çürümeyi önlemeye yönelik çeşitli kozmetik ürünlerle yapılan işlemdir.

Mumyalama işlemin ayrıntıları hoş değildir. Vücut ilk olarak antiseptik sabun ile yıkanır. Daha sonra vücuttaki kan ve gazlar dışarı atılır ve bunların yerine tahnit sıvısı enjekte edilir. Yapıştırıcı ile gözler kapatılır ve tellerle ağız dikilir. Güzelleştirmek için gerekli makyaj yapılır ve giydirilir.

Mumyalama işleri ile uğraşanlar temizlik için kullandıklarından kaynaklanan çeşitli hastalıklara maruz kaldıkları görülmüştür. Kazanç konusuna gelirsek; yıllık ortalama 41.000$ civarındadır.

9- Musluk Tamirciliği

Modern Amerikanlar için su tesisatının olmadığı bir yaşam düşünülemez. Çünkü bu onlar için büyük konfor ve rahatlık. Artık eskiden olduğu gibi evin dışında kuyular ve çeşmeler yok. Tesisattaki tıkanma veya sızıntı tamirci çağrılmadan giderilemeyecektir. Tesisatçılar mavi yakalı, lavabo altlarında ve bodrum katlarında pis kokular arasında yeri geldiğinde iğrenç koşullarla başa çıkmak zorunda kalan işçilerdir. Kaynamakta olan suyun içinden aktığı borular la da ilgilenmek zorundadırlar. Öngörülemez saatlere işe hazır haldedirler.

Kazanç durumu yıllık ortalama 47.000$ civarındadır.

10- Olay Yeri Temizleme

Kanlı bir olay sonrasında veya yasa dışı bir kimya laboratuvarı keşfinde polis ve müfettişler işleri hemen yapıp failleri adalete teslim etmek için bölgeyi terk ederler. Geriye kalanlarla ilgilenmek ise bu çalışanlara kalır. Kan ve bağırsaklar, patlamış beyinler, tehlikeli kimyasallar

Cinayet ve intihar extra kanlı işlerdir. Kemikler, vücut parçaları kimsenin ilgilenmek istemeyeceği işler. Kalbi ve midesi zayıf olanlar için hiç de kolay işler değil. Stres ve psikolojik bozukluklar bu işte çalışanların hastalıklarıdır. Uğraştıkları kimyasalın çeşidine göre yakalanabilecekleri hastalıkları saymıyoruz bile.

Yazımızı bitirmeden önce şunu da belirtmek isteriz. Eski bir Amerikan atasözü şöyle der: “pis bir iş, ama birisi yapmak zorunda”. Belki bundan sonra karşılaştığımız bir çöp toplayıcısına karşı bakış açımız değişir.

“Dünyanın En Çok Kazandıran En Pis 10 Mesleği” üzerine 2 yorum

  1. Müslüm Baz says:
  2. İzzet Sarıaltun says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir