Kapat

Gizemli Hayvan Axolotl Hakkında Az Bilinenler

Axolotl Nedir?

Axolotl (“Axe-oh-lot-ul” olarak telaffuz edilir) gerçekten dünyadaki en garip, en eşsiz hayvanlardan biridir. Minik siyah gözleri, küçük sırlı pullar ve süslü başlıklar ile, çoğu hayvandan farklı görünüyorlar.

Axolotllar neredeyse vücutlarının tamamını yenileyebilirler

Birçok amfibiyenin bazı vücut bölümlerinin (kuyruk, bacak vb.) yeniden  oluşturabildiği biliniyor. Ancak hiçbiri Axolotl’un rejeneratif özelliklerine mum tutamaz. Zira Axolotllar, omurilikleri, çeneleri ve bacaklar da dahil olmak üzere vücutlarının neredeyse tamamını yeniden oluşturabilirler. Bir ekstremite bir axolotl üzerinde rejenere edildiğinde, hiç yara izi bırakmaz veya ekstremanın yenilenmiş olduğuna dair herhangi bir işaret bırakmaz.Yırtıcılar tarafından saldırıya uğradığında, Axolotllar kaçmak için eklerinden birini bırakabilirler. Ek, çok hızlı bir şekilde büyüyecek. Axolotls aynı uzuvları yüzlerce kez yeniden canlandırabilir ve her seferinde yeni uzuv kesinlikle kusursuzdur.

Aksolotlar sadece suda yaşarlar

Aksolotların solungaçlarını (başlarına sarkan eğlenceli görünen dalları) nasıl tuttuğunu ve tüm hayatlarını su altında yaşadığını açıklıyor. Çoğu diğer semender gibi karada yaşayamazlar.

Axolotlların Nesli Tükenme Tehlikesi altındadır

Yaşadıkları tek yer Meksika’daki Xochimilco Gölüdür (“so chee-mil-ko”).Ne yazık ki, göl son derece ihmal edilmiştir . Suyunun kirli olmasının yanında bu sularda gelişen sazan ve tilapia gibi istilacı balıklarla ağzına kadar dolmuştur. Xochimilco Gölü’nde, aksolotlar, yumuşakçalar, kabuklu hayvanlar ve ağzına sığabilecekleri başka şeyler bu istilacılar tarafından tüketilmiştir.Esir aksolotlar genel olarak dünyanın dört bir yanındaki akvaryumlarda ve laboratuvarlarda bulunur, vahşi aksolotların bulunması çok daha zordur.  Ayrıca, Xochimilco Gölü, büyük, güzel kayan bahçelerin ev sahipliği yapmaktadır. Bu gölü, Venedik’in Venedik versiyonu olarak bile tanımlanan büyük bir turizm merkezi haline getirdi. Bununla birlikte, turistler aynı zamanda aksolotlarla ilgili birçok soruna neden oldu. Bütün bunlar vahşi axolotl popülasyonuna ciddi zarar verdi. Aslında, yakın tarihli bir araştırmada vahşi hayatta hiçbir aksolot bulunmadı , yani sadece akvaryumlarda ve laboratuarda yaşıyor olabilirler.

Aksolotlar Evcil Hayvan Olarak Beslenebilir

Nesli tükenmek üzere olan Aksolotları üretip ve bunları halka evcil hayvan olarak satanlar mevcut. Bununla birlikte, aksolotlara çok titiz bir şekilde özenilmesi gerekir. Aksolotların sahipleri genellikle onları büyük miktarda akvaryumda tutarlar (çünkü çok miktarda atık üretirler) ve büyük solucanlar ve dondurulmuş kan kurdu küpleri ile beslerler. Aksolot iskeletleri kısmen kıkırdaklıdır, çok kırılgandır ve dokunulmamalıdır. Ayrıca, onları utangaç hissettiren parlak ışıklara maruz bırakılmamalıdır. Birçok şirket aynı zamanda karanlıkta aksolotların nasıl parlatılabileceğini de bulmuştur. Herkes çevrimiçi bir axolotl satın alabilir. Genellikle 20-25 dolar civarındalar.
Gördüğümüz çoğu aksolot’un pembemsi-beyaz renkte olmasına rağmen, vahşi aksolotlar aslında daha siyah veya yeşilimsi-kahverengi renktedir . Beyaz aksolotlar “leucistic” olarak bilinir ve vahşide asla bulunmazlar.Tüm lükistik aksolotlar aslında 1963’te Paris’e getirilen tek bir mutant erkek aksolotundan türetilir. Bundan sonra, bilim adamları aksolotları özellikle leuksal olarak üretmeye başlamışlardır.
Axolotl

Aksolotlar Yenilebilir

Aksolotlar, doğal yaşam alanı komşuları Xochimilco yerlileri tarafından düzenli olarak yenilmek için avlandılar. Bu yerliler Aksolotların bütün olarak yer ve mısır unu ile servis edilir. Şimdilerde , aksolotlar tehlikede, Xochimilco vatandaşları onları yemeyi bırakmak zorunda kalmıştı, ancak Osaka, Japonya’daki bir restoran bugüne kadar hala kızarmış Aksolotlarla hizmet ediyor . Çoğu insan bu garip yiyecekleri denemek için cesur, beyaz balık eti gibi lezzetli olduğunu söylüyor.

“Gizemli Hayvan Axolotl Hakkında Az Bilinenler” üzerine 1 yorum

  1. Armağan says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir