Kapat

Hamile Kalmayı Etkileyen 15 Faktör

hamile kalmayı etkileyen sebepler

Çoğu kişi, bir kadının yaşı ilerledikçe hamile kalma şansının azaldığını bilir; ancak en verimli (ve sağlıklı) yıllar boyunca bile, yaşam tarzı seçimleri ve dış faktörler, bir kadının sağlıklı bir bebek sahibi olma şansını etkileyebilir. Uzmanlar, “Hamilelik şansını artırmak isteyen kadınların yapacakları en iyi şeyleri veya nelere dikkat etmeleri gerektiğini bilmediğini” söylüyor. Aşağıda, bir kadının hamilelik şansını etkileyen faktörleri bulabilirsiniz.

hamile kalmayı etkileyen faktörler

Hamile Kalmayı Etkileyen Faktörler

#1. Obezite

Uzmanlara göre fazla kilolu olmak hormon üretimini etkileyebilir ve bir kadının hamile kalmasını zorlaştırabilir. 2009’da yapılan bir araştırma, 18 yaşlarında obez olan kadınlarda polikistik over sendromu (PKOS) gelişme olasılığının daha yüksek olduğunu ve doğurganlık ile ilgili sorunlar yaşadığını göstermiştir. PKOS, üreme çağındaki kadınlar arasında en yaygın hormonsal bozukluktur ve kısırlığın önde gelen nedenidir.

#2. Çok Zayıf Olmak

Fazla kilolu olmanın doğurganlığı etkilediği gibi, yeteri kadar kilolu olmamak da doğurganlığı etkiliyor. Vücut kitle endeksi çok düşük olmasına, açlık ve tokluk hissini kontrol eden hormon olan leptin eksikliği neden olabilir. Leptin hormonunun düşük olması, bir kadın regl olmamasına katkıda bulunur. Uzmanlar, “sağlıklı bir diyet ve orta seviye bir egzersiz ile ulaşılan sağlıklı kilonun korunması, bir kadının hamilelik şansını artırmak için yapabileceği en önemli şeylerden biridir” diyor.

#3. İlerleyen Yaş

Bir kadın genellikle 40’lı ya da 50’li yaşlarda menopoza girdiğinde, artık yumurtlama yapamaz ve hamile kalamaz. Ancak her kadın menopoz öncesi dönemde, perimenopoz adı verilen ve yaş ilerledikçe yumurtlamayı azaltan bir dönemdedir.

Doğurganlığın hangi yaşta sona erdiğine dair kesin bir bilgi yoktur, ancak birçok doktor 35 yaşından sonra hamile kalmanın gittikçe zorlaştığını söyler. Bu yaş her kadın için farklıdır; Bazıları daha erken perimenopoz dönemine girerken, bazıları ise 40’lı yaşları boyunca doğurganlığını koruyabilir.

#4. Anne Faktörü

Bir kadının hamilelik şansını etkileyen faktörlerden biri de, annesinin kaç yaşında menopoza girdiğidir. Kadınlar genlerine bağlı olarak belli miktarda yumurta ile doğarlar. Bu nedenle genetik faktör hamile kalma şansını etkileyebilir.

#5. Kimyasallar Maddeler

2013 yılında yayınlanan bir çalışmaya göre çevre kirliliğine yol açan maddelere, böcek ilaçlarına ve endüstriyel bileşiklere maruz kalma, bir çiftin çocuk sahibi olma yeteneğini %29 oranında düşürebilir. Buna ek olarak, 2015 yılında yapılan bir araştırmada, 15 kimyasal maddenin erken menopoz ile ilişkisi olduğu tespit edilmiştir. Bu kimyasallar arasında, Poliklorlu bifeniller (PCB’ler) (1979 yılında yasaklanan fakat eski ürünlerde hala vardır), üç zirai ilaç, ftalat plastik türleri (genellikle kişisel bakım ürünlerinde ve parfümler ve tırnak cilaları gibi güzellik ürünlerinde bulunur) ve toksin furan (endüstriyel yanma sonucu ortaya çıkan bir üründür) yer almaktadır.

#6. Sigara İçmek

Sigara içmek, anne karnında gelişmekte olan bir fetusa zarar verebilir, ancak asıl önemli olan bir kadının hamile kalma şansını da büyük ölçüde etkilediğidir. Amerika Üreme Sağlığı Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre, sigara içmek tüm kısırlık vakalarının %13’üne neden olmaktadır. Buna ek olarak, 2014 yılında yapılan bir çalışmada, bir kadının sigara içmesinin oğullarının baba olma şansını bile etkilediği tespit edilmiştir.

Doktorlar, sigara dumanının hormonları bozduğunu ve hem erkeklerde hem de kadınlarda DNA’ya hasar verdiğini belirtiyor. Ayrıca sigara içmeyen ancak pasif içici olan kadınların da, endokrin işlevinin bozulduğu ve önemli doğurganlık sorunları yaşayabildiğini söylüyorlar.

#7. Alkol Kullanmak

Doktorlar, haftada birkaç kadeh içkinin doğurganlığı etkileyeceğine dair bir kanıt bulunmamakla birlikte, aşırı alkol kullanımının kadınlarda yumurtlama sorunlarına neden olabileceğini söylüyor.

Hamile kalmak istiyorsanız, muhtemelen alkol almayı bırakmanız gerektiğini biliyorsunuzdur. Gebelik öncesi ve gebeliğin erken aşamalarında alkol kullanan kadınların prematüre doğum olasılığı riskinin daha yüksek olduğu düşünülmektedir. Hamileliğin ilerleyen dönemlerinde alkol kullanmanın, güvenli olup olmadığı ya da bebeğe zarar verip vermediği konularında ise henüz kesinleşmiş bilgiler yoktur.

#8. Emzirme

Emziren kadınların hamile kalmayacağı bir efsanedir, ancak emziren kadının başka bir çocuğu düşünmekte zorluk çekebileceği doğrudur. Doktorlar, emziren kadınların hamile kalma olasılığının düşük olduğunu ancak imkansız olmadığını söylüyor. Bu nedenle eğer başka bir çocuk düşünmüyorsanız, mutlaka başka bir doğum kontrol yöntemi daha kullanılması gerektiğini belirtiyor.

#9. Aşırı Egzersiz Yapmak

Egzersiz yapmak formda, güçlü ve enerji dolu olmanızı sağlar. Bunların tümü hamilelik şansını artıran faktörlerdir. Ancak doktorlar, aşırı egzersiz yapmanın yumurtlama üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini belirtiyor. 2012’de yapılan bir araştırmada, haftada beş saatten fazla ağır egzersiz yapmanın, hamile kalma şansını düşürdüğü tespit edilmiştir.

Doktorlar, doğurganlık ile ilgili potansiyel bir sorunun en önemli belirtisinin, adet döngüsünde yaşanan bir değişiklik olabileceğini belirtiyor. Adet döneminin öncekilere göre daha hafif veya daha kısa sürdüğünü fark ederseniz, doğurganlığınız ve sağlık durumunuz hakkında doktorunuzla konuşmalısınız.

egzersiz ve hamilelik

#10. Doğum Kontrol İğneleri

Doktorlar, hormonsal doğum kontrol yöntemlerinin çoğunun kullanımı bırakıldığında, bir ay içinde hamile kalınabileceğini söylüyor. Bunun tek istisnasının ise doğum kontrol iğnesi Depo Provera olduğunu belirtiyor. Depo Provera enjeksiyonu 12-14 hafta boyunca etkilidir ve hamile kalmayı önler. Bazı kadınlar bu dönemden bir ay sonra hamile kalabilirken, bazı kadınlarda ise bu süre bir yıla kadar çıkabilir. Doktorlar hamile kalmak isteyen kadınların, doğum kontrol iğnesi kullanmayı hamile kalmayı planladıkları tarihten birkaç ay önce bırakmalarını öneriyor.

#11. Tiroid Bozuklukları

2015 yılında yapılan bir çalışma, tiroid rahatsızlıklarının gebelik sorunlarına katkıda bulunabileceği yönündeki teoriyi desteklediğini göstermiştir. Bu nedenle, gebe kalma problemi olan kadınlara aşırı veya yetersiz tiroid sorunu olup olmadığının anlaşılması için test yaptırmaları önerilmektedir.

#12. Kafein

Bazı çalışmalar, kahve bağımlısı kadınların hamile kalma konusunda sorunlar yaşayabileceğini gösteriyor. 2011 ve 2012 yıllarında yapılan iki ayrı çalışma, günde beş veya daha fazla fincan kahve içmenin bir kadının döllenme şansını yarıya düşürdüğü tespit edilmiştir. Ancak bazı çalışmaların sonuçları ise kafeinin doğurganlık konusunda hiçbir rol oynamadığını öne sürmüştür. Her iki durumda da, hamile kalmak için uğraşıyorsanız günde 200 miligramdan fazla kafein almamaya dikkat etmeniz gerektiği önerilmektedir.

#13. Sağlık Sorunları

PKOS, endometriozis (çikolata kisti) ve rahim miyomları gibi sağlık sorunları, bir kadının hamile kalma olasılığını veya başarılı bir hamilelik süreci geçirmesini etkileyebilir. Bağışıklı sistemi bozuklukları olan kadınlarda ise, döllenmiş yumurtayı veya eşinin spermini reddetme gibi durumlar görülebilir. Doktorlar, çoğu durumda bu sağlık sorunlarının belirtilerinin iyi yönetilmesi ve tedavi edilmesi halinde hamile kalınabileceğini ve sağlıklı bir bebek sahibi olunabileceğini belirtiyor.

Polikistik Over Sendromu (PKOS)

#14. Cinsel Sağlık Geçmişi

Klamidya ve gonore (bel soğukluğu) gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, pelfik inflamatuvar hastalığa neden olabilir ve kadında yıllar sonra bile doğurganlık sorunlarına neden olabilir. Klamidya, herhangi bir belirti göstermeden bir kadının fallop tüplerine (yumurtalık kanalları) zarar verebilir ve birçok kadın hamile kalmakta zorlanana kadar hastalığı olduğunu bilmeyebilir.

Doktorlar, vajinal enfeksiyonların doğurganlık üzerinde bir etkisinin olmadığını da özellikle belirtiyor.

#15. Stres

2014 yılında yapılan bir çalışmada, stresle bağlantılı bir enzim düzeyinin yüksek olduğu kadınların hamile kalmalarının daha zor olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacılar, bu çalışmanın tek başına stresin doğurganlık sorunlarına neden olduğunu göstermediğini, ancak birkaç aylık bir süre boyunca hamile kalmaya çalışan kadınların çoğunun stres sorunu olduğunun tespit edildiğini belirtiyor.

“Hamile Kalmayı Etkileyen 15 Faktör” üzerine 3 yorum

  1. Uğur says:
  2. Ek İş Fikirleri says:
  3. hamilelik says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir