Kapat

Bir Hava Trafik Kontrol Kulesinin Nasıl İnşa Edildiğini Hiç Merak Ettiniz mi?

Uçuş Kontrol Kulesi nasıl yapılır

Havacılık sektörü, ilerleyen teknoloji ile birlikte düşen maliyetler sayesinde hızlı bir büyüme döneminin içine girdi. Buna paralel olarak ulaşım aracı tercihini uçaktan yana kullananların sayısı da aynı oranda arttı. Her gün milyonlarca kişinin yolu, yolculuklarının başlangıç ve bitiş noktaları olması nedeniyle havaalanlarından geçiyor. Peki size bir havaalanının beyni ya da merkezi neresidir diye sorsak ne cevap verirdiniz?

Evet, doğru bildiniz! Hava Trafik Kontrol Kuleleri uçuştaki hava araçları başta olmak üzere, havaalanlarında hareket eden neredeyse her şeyden sorumludur. Kulelerde görev yapan hava trafik kontrolörleri de binlerce yolcuyu emniyetli şekilde gidecekleri yere ulaştırmak ve yaşanabilecek olası kazaları engellemek için, oldukça stresli olan mesleklerini severek ve zevk alarak icra etmektedir.

Havaalanlarının en dikkat çekici yapısı olan hava trafik kontrol kuleleri pistler, taksi yolları, apronlar ve bunun gibi uçuş için önemli olan noktaları en iyi şekilde görebilecek hakim bir noktaya konumlandırılıyor. Peki bu yüksek ve havalı yapıların nasıl inşa edildiğini hiç merak ettiniz mi?

Aşağıdaki videoda, İngiltere’de bulunan Manchester Havalimanı’na 2013 yılında inşa edilen yeni uçuş kontrol kulesinin yapım sürecini hızlandırılmış şekilde izleyebilirsiniz. 2 dakikalık hızlandırılmış videoda, uçuş kulesinin yalnızca 9 gün gibi kısa bir sürede tamamlanan yapım sürecini izleyeceksiniz.

Manchester Havalimanı’ndaki yeni kulenin yapımı için 1,500 ton beton kullanıldığını da belirtmeden geçmeyelim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir