Kapat

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia Nedir?

Korkular çok gerçektir ve insan zihni onları neredeyse her şeye veya her hangi bir duruma yorabilir.  Hippopotomonstrosesquippedaliophobia korkusu çoğu kez şahane ya da hayali bir fobi olarak düşünülür. Ancak durum böyle değildir ve bu fobi türü gerçektir. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia’dan mustarip olanlar bu durumla yüz yüze kaldıklarında kaygı uyandırırlar. Gerçekten de bu fobiye verilen bilimsel ismin öyle uzun olması ironiktir. Hippopotomonstrosesquippedaliophobia kelimesi aslında birkaç parçadan oluşmaktadır. Hippo-Yunanca “at”, potamos “nehir” anlamındadır. Bu iki kelimeyi birleştirdiğimizde ortaya uzunca kelimenin ilk kısmı, başka türlü Hippopotamus olarak da bilinen bir su atına atıfta bulunmaktadır. Oxford sözlükte “çok büyük bir şey” anlamında olan Hippopotamine kelimesi geçmektedir. “Monstr” kelimesi, yunan kökenli bir kelime olup “canavarca” anlamındadır. Phobos ise hepimizin de tahmin edebileceği üzere fobi-korku anlamındadır.

Hippopotomonstrosesquippedaliophobia

Peki bu korku nasıl oluşur ve nedenleri nelerdir?

Bu fobi türü de dahil olmak üzere bütün korkularımız, beynin amigdala ve hipokampus denilen kısımlarında tehlikeli veya ölümcül olarak kaydedilen olaylar nedeniyle gerçekleşir. Vücut daha sonra aynı olay tekrar tekrar yaşanacakmış gibi davranıyor.

Kimse bu fobiyle doğmuyor. Çoğu kişi hoş olmayan bir olay sonucunda öğrendi. Aslında birçok kişi bu tarz korkularının nasıl başladığını bile hatırlamaz.

Bu fobinin semptomları zihinsel, duygusal ve fiziksel olarak karakterize edilebilir. Bir çok kişi aşırı kaygı ve panik şeklinde kendini gösterebilir. Fiziksel belirtiler arasında sallanma, ağlama, kaçma, titreme, mide bulantısı hissi, baş ağrısı, kalp atışlarında hızlanma ve nefes alma şikayetleri sayılabilir. Kişi genellikle korku içerisindedir ve çoğu zaman bu duygusunun gerçek dışı ve desteksiz olduğunu anlamasına rağmen kendisini kontrol etmekte zorlanır.

Bu korkuyu yenmenin yolları vardır. İlaçlar son çare olmalıdır. İlk başta yapılması gereken şey, bu fobiye yol açan faktörleri hatırlayıp çözüm yolları için çözümler aramaktır.

Terapistler, bu faktörleri tedavi etmek için bir plan doğrultusunda gitmenin faydalı olacağını söylemektedir. Her okumada kullanılan sözcükteki harf sayısını arttırmak bir sonraki deneme için teşvik edici olacaktır. Kademeli olarak uzun kelimelere kendinizi maruz bırakmak, paniği azaltmaya ve bu fobinizi yenmenize yardımcı olacaktır. Evet son birkaç cümlede Hippopotomonstrosesquippedaliophobia korkusunun ne olduğu konusunda bir iki ip ucu verdik. Evet bilimsel adı Hippopotomonstrosesquippedaliophobia olan bu korku türünün dilimizdeki karşılığı “uzun kelimeler fobisi” şeklinde kullanılmaktadır. Bu konuda sizin de korkularınız varsa, derin nefes alma, rahatlama, meditasyon ve konuşma terapileri ile çare bulabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir