Kapat

İnsan Vücudu Hakkında Muhtemelen Bilmediğiniz 10 İlginç Gerçek

insan vücudu hakkında ilginç gerçekler

Vücudumuzun en küçük yapı taşlarının hücreler olduğunu bilmeyenimiz yoktur sanırız. Bu küçük hücreler birleşerek dokuları, onlarda birleşmeye devam ederek sistemin görünen elemanları organları oluştururlar. Sistemlerin olduğundan bahsetmiştik az önce. Sıralamak gerekirse sinir, sindirim, dolaşım ve hareket olarak isimlendirebiliriz. Bu sistemler beslenme, duygu ve hareket ihtiyaçlarımızı bir bütün halinde sağlarlar. Kısaca mevcut sistemlerden bahsetmek gerekirse; kemikler, kaslar ve eklemler gibi yapılardan oluşan vücudun hareket etmesine yarayan sisteme “destek ve hareket sistemi” denir. Kalp, damar, kan ve lenflerden oluşan, dokulara kan, oksijen taşıyan sisteme “dolaşım sistemi” denir. Beyin, beyincik, omurilik ve omurilik soğanından oluşan, düşünme, algılama ve anlamamıza yarayan sisteme “sinir sistemi” denir. Burun, ağız, soluk borusu ve akciğerlerden oluşan vücuttaki karbondioksiti dışarı atan ve dışarıdan vücuda oksijen alan sisteme “solunum sistemi” denir. Vücudumuzu kısaca ve genel olarak tanımladıktan sonra şimdi de daha da ilginizi çekebileceğini düşündüğümüz bir konuya temas etmek istiyoruz. Saçımızın teli, derimiz, dilimiz, tırnaklarımız… Aşağıda sıraladığımız konu başlıkları ve kısacık bilgiler cidden ilgi çekici.

1- Saç sayısı ve rengi

En çok saç teline sahip kişiler sarışınlardır (146.000 tel). Onları siyah saçlılar (110.000 tel) daha sonra da kahverengi saçlılar (100.000 tel) takip eder. Saç teli en az olanlar ise kızıl saçlılardır (86.000 tel).

2- Tırnaklar

El tırnakları ayak tırnaklarına göre her zaman daha hızlı uzar. El tırnaklarının günde yaklaşık olarak 0,5 mm uzadığı düşünülürse, yılda 2,5-3 cm uzayabileceğini söyleyebiliriz. Orta parmak tırnağı ise en çabuk uzayan tırnaktır.

3- Tükürük

Ortalama yaşam süresine sahip bir insan ömrü boyunca yaklaşık olarak 25.000 litre tükürük biriktirebilir. Örneklemek gerekirse 2 adet yüzme havuzunu rahatlıkla doldurabileceğimizi söyleyebiliriz.

4- Bağırsaklar

Bağırsaklarımızın boyu yetişkin bir insan boyunun yaklaşık olarak 4 katı kadardır.

5- Kemikler

Yetişkin bir insanın 206 adet, yeni doğmuş bir bebeğin ise 350 adet kemiğe sahip olduğunu biliyor muydunuz. Yıllar geçtikçe kemik sayısındaki azalışın nedeni, kemiklerin kaynamasından kaynaklanmaktadır.

6- Deri

İnsan vücudundan her gün hiç de farkında olmadan 600.000 civarı deri partikülü dökülmektedir. Bu dökülen deri partiküllerinin yılda yaklaşık 680 gram, ortalama olarak 70 yıl yaşamış bir insan da ise toplamda 48 kilogram olduğunu biliyor muydunuz.

7- Vücut kokusu

Vücudumuz da koltuk altları ve ayaklar terlemeleri nedeniyle koku üretmektedir. Bir insanın ayaklarının sahip olduğu 500.000 ter beziyle günde yaklaşık 0,5 litre ter ürettiğini biliyor muydunuz.

8- Kan ve Damar

Vücudumuzda yaklaşık olarak 96.560 kilometre damar bulunduğunu ve günlük ihtiyacımız olarak kalbimizin bir günde 7.571 litre kan pompaladığını biliyor muydunuz.

9- Hapşırma

Hapşırma esnasında ağız ve burnumuzu kapatmadığımız takdirde hapşırık hızının saatte neredeyse 161 kilometreye ulaştığını biliyor muydunuz.

10- Dil

Dilimiz üzerindeki izler tıpkı parmak izlerimiz gibi dünya üzerinde sadece size özel ve tekdir. Şayet kimliğinizin ortaya çıkmasını istemiyorsanız sakın dilinizi çıkarmayın.:)

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir