Kapat

Kış Tatilini Japonya’da Geçirmek İçin 9 Harika Neden

Japonya kış tatili

“Kış tatili” kavramına pek alışkın olmasak da, doğayı bembeyaz kar örtüsüyle kaplayan kış mevsimi de bizlere sayısız güzellik sunar. Japonya, kışların oldukça sert geçmesine rağmen kış tatili için en çok tercih edilen lokasyonlardan. Renkli kültürü, muhteşem doğası ve ilginç gelenekleriyle dünyanın cazibe merkezlerinden biri haline gelen Japonya’da kışın neler yapılır diye merak edenler için bir liste hazırladık.

1- Kış Sporları

Japonya kış sporları

Kış aylarında tatile çıkıp da karın keyfini doyasıya çıkarmamak olmaz. Topraklarının %73’ü dağlık bölgelerden oluşan Japonya, özellikle kuzeye doğru gittikçe Sibirya’dan akın eden soğuk hava dalgalarının bol miktarda bıraktığı kar sebebiyle, tam anlamıyla bir kış sporları cenneti. 1972 ve 1998 yıllarında iki kez kış olimpiyatlarına ev sahipliği yapmış olan Japonya’da 500’ü aşkın kayak tesisi yer alıyor.

Acemiler için ideal basitlikteki parkurlardan, uzunlukları ve yüksek eğimleri sebebiyle dünyanın en zorlu parkurları arasında gösterilen ünlü tesislere kadar oldukça geniş bir yelpazede neredeyse herkese uygun bir kayak tesisinin bulunduğu Japonya’da, en çok tercih edilen hafta sonu etkinliklerinden birinin kayak olması oldukça doğal.

Japonya Alperinin Hakuba bölgesi, dünyaca ünlü 7 farklı kayak tesisine ev sahipliği yapıyor ve bu sayede Japonya da kış sporları için tercih edilebilecek yerlerin başında geliyor. 1998 kış olimpiyatlarına da ev sahipliği yapmış olan bu tesislerde Avrupa ve Japon tarzlarında birçok parkur var. Hakuba bölgesinde bolca bulunan ve sıcacık sularıyla kışı yaşadığınızı unutturan açık hava banyoları da cabası.

2- Kışa Özel Lezzetler

Sukiyaki

Sukiyaki

Japonya’yı dünyanı en ünlü cazibe noktalarından biri haline getiren faktörlerin başında, hiç kuşkusuz ki, egzotik ürünleri ve harika lezzetleriyle Japon mutfağı geliyor. Kış aylarında Japonya’da bulunmanın en iyi yönlerinden biri, diğer mevsimlerde pek karşılaşma ihtimalinizin olmadığı harika kış lezzetlerini deneyimleyebilme şansı.

“Nabemono” veya kısa ismiyle “nabe”, özellikle kış aylarında gruplar halinde birlikte yenen yemekleri ifade eden geleneksel bir terim. Nabe geleneğinin en ünlü yemeği ise biftek, soğan, tofu, soya ve çeşitli baharatlarla yapılan, geleneksel bir lezzet olan “Sukiyaki”, Sukiyakiye eklenen baharatlar bölgesel olarak farklılık gösterse de, her bölgede içinizi ısıtan o geleneksel Japon tadını yakalayabilirsiniz.

Eğer şanslıysanız Japonların ilginç geleneklerinden biri olan Kış Barbekü Festivali’ne denk gelebilirsiniz. -10 dereceyi bulan sıcaklıklarda yüzlerce insanın neden dışarıda oturup yemek yediğini merak ediyorsanız, size tavsiyemiz hiç sorgulamadan masalardan birine misafir olmanız. Geleneksel Japon kültürünün ve Japon sıcaklığının tadını çıkarabileceğiniz bu festival hayatınızda bir kez de olsa yaşamanız gereken deneyimlerden.

3- Kotatsu ve Sıcak Sake

Kotatsu

Kotatsu

Konakladığınız otelde, kenarlarına örtüler dikilmiş alçak bir masa görürseniz ne olduğunu anlamakta biraz zorlanabilirsiniz. “Kotatsu” adı verilen bu masa, altında elektrikli bir ısıtıcı bulunan ve gövdenizin alt kısmını masanın kenarından sarkan örtülerin altına sokarak soğuk kış günlerinde ısınmanız düşünülerek tasarlanmış geleneksel bir Japon ev eşyası.

Oldukça minimal tasarımına rağmen, insanı ısıtmak konusunda fazlasıyla işe yarayan kotatsular etrafında oturup sohbet etmekten tutun da, kısa öğlen uykularına kadar birçok amaç için kullanılıyor. Fakat bizim tavsiyemiz pirinç şarabı olarak da tanımlayabileceğimiz geleneksel Japon içkisi olan sıcak “sake”nizi elinize alıp, bu tarihi Japon tasarımının tadını çıkarmak.

4- Işıklandırmalar

Japonya ışıklandırmalar

Japonların aydınlatma konusuna çok önem verdiklerini ve bu işi fazlasıyla iyi yaptıkları Japonya’da geçireceğiniz daha ilk geceden fark edeceğinizi düşünüyoruz. Tarihi ve kültürel miraslarından tutun da, park ve bahçelerine kadar, her yerin özenle aydınlatıldığını göreceksiniz.

Hele ki tatiliniz yılbaşına yakın bir tarihteyse, dünyanın en iyi aydınlatma örneklerinden bolca göreceğiniz kesin. Başta Tokyo olmak üzere her şehirde, kamusal alanlar birbirinden renkli LED ışıklar kullanılarak adeta bir sanat eserine dönüştürülüyor. Tokyo’daki Starlight Park ve Tokyo İstasyonu ise genellikle en güzel ışıklandırmaların yapıldığı yerler olarak biliniyor.

5- Geleneksel Yeni Yıl Etkinlikleri

Japonya yılbaşı gelenekleri

Oldukça izole bir kültüre sahip olan Japonya, günümüzde dünyanın başka hiçbir yerinde karşılaşamayacağınız antik geleneklerini halen ayakta tutmayı başarmasıyla biliniyor. Bu tür gelenekleri canlı olarak deneyimleyebileceğiniz en iyi zaman ise yılbaşı.

31 Aralık gecesinde Budist tapınaklarında gerçekleştirilen “Jayo no Kane” isimli ritüel bunlardan biri. Tapınağın ortasında bulunan dev çanın tam olarak 108 kez çalınmasıyla gerçekleştirilen bu ritüel, insanın dünyevi hırslarından arınmasını sembolize ediyor. Bir diğer eski gelenek de, 1 Ocak’ta, yani yeni yılın ilk gününde gerçekleştirilen ilk gün doğumunu izleme ritüeli. Fuji Dağı başta olmak üzere, yüksek dağların doğu yüzlerinde toplanan insanlar, yeni yılın ilk güneşini selamlayarak dilek tutarlar.

Eski tarihlere dayanmasa da artık bir gelenek haline gelmiş olan bir diğer etkinlik ise yılbaşı alışverişi. Japonların “Black Friday”i olarak da betimleyebileceğimiz bu alışveriş çılgınlığında, çok büyük indirimlerden yararlanmak mümkün. İçinde ne olduğunu bilmeden oldukça düşük fiyatlara alabileceğiniz hediye kutularından oldukça değerli ürünler çıkmasının heyecanı ise cabası.

6- Sapporo Kış Festivali

Japonya kış tatili

Sapporo Kış Festivali

Japonya’da yıl içerisinde birçok festivale denk gelmek mümkün. Bu festivallerden en ünlü olan ise 5-11 Şubat tarihlerinde normalde pek fazla insanın ziyaret etmediği Hakkaido Adası’nın en büyük şehri Sapporo’da gerçekleştirilen Sapporo Kış Festivali. Kendi kategorisinde dünyanın en büyük festivali olarak bilinen bu etkinliğe, her yıl dünyanın dört bir yanından turist ve sanatçılar akın ediyor.

Sadece buz ve kar kullanılarak yapılmış, boyları 30 metreyi bulan heykeller günlerce şehrin sokaklarında kalıyor. Japon kültüründe büyük bir yere sahip olan ünlü anime karakterleri, piramitler, Buda heykelleri ve aklınıza gelebilecek her türden buzdan heykelin sergilendiği bu festival aynı zamanda Japonya’nın en büyük festivali. Eğer tatilinin esnasında bu dünyaca ünlü festivale katılmayı düşünüyorsanız, rezervasyonlarınızı önceden ayarlamanız tavsiye ediyoruz; çünkü dünyanın dört bir yanından ziyaretçi akınına uğrayan bu festival oldukça kalabalık olabiliyor.

7- Açık Hava Banyoları

Japonya açık hava banyoları

Japonya’nın oldukça dağlık bir coğrafya olmasının altında tektonik olarak çok hareketli bir bölgede yer alması yatıyor. Toplamda 100’den fazla yanardağa ev sahipliği yapan Japonya’da bu tektonik hareketlerin başka yansımalarını da görmek mümkün. Bunlardan en ünlüsü ise, kuşkusuz, açık hava banyoları.

Yer altından gelen sıcak suların biriktiği bu küçük doğal havuzlar, oldukça soğuk bir iklime sahip olan Japonya için bulunmaz bir nimet. Dışarıdaki soğuk havaya aldırmadan, muhteşem kış manzarasının keyfini çıkarabileceğiniz bu tür havuzlara neredeyse Japonya’nın her köşesinde rastlanabilir.

8- Jigokudani Yabani Maymun Parkı, Nagano

Jigokudani

Hazır açık hava banyolarından bahsetmişken, tüm Japonya’daki havuzlar arasında en ünlüsü olan Jigokudani’den bahsetmemek olmaz. Bu havuzları, Japonya’daki diğer havuzlardan ayıran nokta ise, Japonya’nın ünlü maymunları şirin makakların favori noktalarından birisi olması. Dünya çapında bir üne sahip bu havuzları çeşitli belgesellerde görmüş olabilirsiniz.

Jinokudani bölgesinde kışlar fazlasıyla sert geçtiğinden, bölgede yaşayan mamaklar da ısınmak için açık hava banyolarına akın ediyor. Normalde insanlar ile pek iyi anlaşamayan makaklar, bu bölgedeki açık hava banyolarında geçirdikleri vakit boyunca insanlara alışmayı da başarmışlar gibi. Muhteşem bir manzaranın karşısında, sıcak suyun içinde makaklar eşliğinde vakit geçirebileceğiniz Jigokudani Doğal Parkı, imkanınız varsa kesinlik görmeniz gereken yerler arasında.

9- Shirakawago Kasabası

Shirakawago Kasabası

Shirakawago Kasabası

1995 yılında UNESCO tarafından dünya mirası olarak kabul edilen Shirakawogo isimli kasaba, eski dönem Japon mimarisini günümüzde kadar mükemmel bir şekilde korunmayı başaran ve geleneksel Japon yaşam tarzını birinci elden deneyimleyebileceğiniz enfes bir mekan. Shirakawago, tarihi dokusuyla her mevsim etkileyici bir yer olsa da, kışları yoğun kar yağışı alan bölge bembeyaz bir örtünün altında çok daha etkileyici görünüyor.

Kasabadaki bazı evler geleneksel tema bozulmadan bar ve kafe gibi işletmelere dönüştürülmüş, bazı evlerde ise konaklama imkanınız da mevcut. Ocak ve Şubat aylarının belirli günlerinde özel ışıklandırmalarla Shirakawago, kasabanın biraz yukarısındaki manzara noktasından, gece karanlığında bakıldığında, adeta dahi bir ressamın elinden çıkmış bir tabloya dönüşüyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir