Kapat

İklim Değişikliği (Küresel Isınma) ile İlgili Bilmeniz Gereken 11 Gerçek

küresel ısınma hakkında bilgiler

İklim değişikliği etkilerini tüm dünyada gösteriyor ancak onu hafifletmek ve ona uyum sağlamak için hala etkili bir araca sahibiz: doğanın kendisi! Bugün doğayı korumak, gelecek nesiller için daha iyi bir dünya anlamına geliyor. İklim değişikliği ile ilgili gerçekleri paylaşın ve farkındalık yaratmaya yardımcı olun.

iklim değişikliği gerçekleri

İklim Değişikliği ile İlgili Gerçekler

  1. Milyon Başına 416 Parça

Mayıs 2020 itibariyle atmosferimizdeki karbondioksit (CO2) konsantrasyonu insanlık tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

  1. 2019 rekor kıran ikinci en sıcak yıl oldu

NASA verileri, 2019’daki ortalama küresel sıcaklıkların, 20. yüzyıl ortalamasından 0.98 derece daha sıcak olduğunu göstermektedir. Hatta 1880-2019 yılları arasında tutulan kayıtlara göre en sıcak beş yıl 2015’ten bu yana gerçekleşti.

  1. Emisyonların %11’i

İnsanların neden olduğu tüm küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 11’i ormansızlaşmadan kaynaklanmaktadır.

  1. Doğa, kullanılmayan bir çözümdür

Tropikal ormanlar, karbon depolamasında inanılmaz derecede etkilidir ve en kötü iklim değişikliği senaryolarını önlemek için gereken hafifletme eyleminin en az üçte birini sağlarlar. Ancak doğa temelli çözümlere tüm iklim değişikliği çözümlerine harcanan paranın yalnızca %3’ü harcanıyor.

  1. İklim değişikliği ile mücadele etmek için geçim kaynaklarını iyileştirmek

Bozulmuş ormanları yeniden oluşturmak gibi doğal iklim çözümleri, harcanan her milyon dolar başına 39 iş imkanı yaratabilir. Bu, petrol ve gaz endüstrisinden altı kat daha fazla bir iş yaratma oranıdır.

  1. 10 kat yatırım getirisi

Kabaca 3,2 milyar insan dünya çapında toprak bozulmasından etkilenmektedir. Restorasyon kritik ve uygun maliyetlidir. Restorasyona yatırılan her 1 ABD doları, ortalama olarak bu miktarın 10 katı fayda sağlar.

  1. 800 milyon insan

Dünya nüfusunun yüzde 11’i şu anda kuraklık, seller, sıcak hava dalgaları, aşırı hava olayları ve deniz seviyesindeki yükselme gibi iklim değişikliği etkilerine karşı savunmasızdır.

  1. Kıyı ‘mavi karbon’ ekosistemleri kritik öneme sahiptir

Dünyadaki ormanların sadece %0,7’si kıyı mangrovlarıdır ve hektar başına tropikal ormanlardan 10 kat daha fazla karbon depolarlar.

  1. Her yıl 800.000 hektar kaybediliyor

Mangrovları bu oranda kaybetmeye devam edersek, önümüzdeki yüzyılda tamamen kaybolabilirler. Bu kayıp, kıyı toplulukları için aşırı hava koşullarına karşı önemli bir tamponun kaybolmasına ve atmosfere daha çok karbondioksit salınmasına neden olur.

  1. Doğayı korumak çok daha ucuz

Ekosistemleri korumak, genellikle insan yapımı müdahalelerden daha maliyet etkindir. Maldivler’de, doğal mercan resifinin korunması, 10 yıllık bakım maliyetlerinden sonra bile, kıyı koruması için bir deniz duvarı inşa etmekten dört kat daha ucuzdur.

  1. 189 ülke

Küresel ısınmayı sınırlamayı ve kısmen doğayı koruyarak iklim değişikliğine uyum sağlamayı kabul eden Türkiye de dahil 189 ülke, 2015 Paris İklim Anlaşmasını imzalamıştır.

Bonus Madde: Yıllık 140 milyar ABD doları

İnsanlığın ısınan dünyaya uyum sağlaması için gereken değişiklikleri yapması için gereken miktar yıllık 140 milyar ABD dolarıdır. Çok fazla gelebilir ancak küresel GSYİH’nın %0,1’inden azdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir