Kapat

Sağlığımıza Zarar Veren 7 Günlük Alışkanlık

sağlımıza zarar veren günlük alışkanlıklar

Zararlı alışkanlıkları bırakmaz zor olabilir. Normalde zararlı olmadığını düşündüğümüz, ancak sağlığımıza zarar veren alışkanlıkları bırakmak ise çok daha zordur. ViraListe olarak, sağlığımıza yarardan çok zarar veren günlük alışkanlıkları bir araya getirdik.

Sağlığa zarar veren günlük alışkanlıklar

Sağlığa Zarar Veren Günlük Alışkanlıklar

1. Hapşırığı önlemeye çalışmak

Hapşırığı önlemek için ağzımızı kapatıp, burnumuzu sıktığımızda kafamızın içindeki basınç artar. Basıncın artması beynindeki kan akışının kesilmesine, kan damarlarının ve sinir dokularının sıkışmasına neden olur. Bu da baş ağrısı, damarlarda hasar ve hatta işitme sorunlarına neden olur. Bu nedenle hapşırığı asla önlemeye çalışmayın.

2. Parfüm Kullanmak

Parfüm üretiminde genellikle daha ucuz olduğu için doğal yağlar yerine sentetik maddeler kullanılır. Bu maddeler baş dönmesi, mide bulantısı ve uyku durumuna neden olabilir. Ayrıca gözleri, boğazı ve cildi tahriş eder. Parfüm yerine uçucu doğal yağlar kullanarak bu risklerin önüne geçebilirsiniz.

3. Yiyecekleri plastik kaplarda saklamak

Birçok plastik saklama kabı, esnekliğini korumaya yardımcı olan fitalat ve bisfenol gibi yapay kimyasal maddeler içerir. Yiyecekler uzun süre plastik kaplarda tutulursa bu maddeler yiyeceğe sızabilir. Bu maddelerin yiyecek yoluyla vücuda alınması ise endokrin sistemi, yani vücut salgılarını kan ve lenflere ulaştırmakla görevli sistemi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle yiyecekleri cam, paslanmaz çelik veya seramik malzemeden yapılmış kaplarda saklamak çok aha iyi bir fikirdir.

4. Dişleri yemek yedikten hemen sonra fırçalamak

Diş hekimleri, dişlerinizi yemek yedikten en az 30 dakika sonra fırçalamanızı tavsiye etmektedir. Mümkünse bir saat sonra fırçalamak en idealidir. Yiyecek ve içeceklerde bulunan asidik maddeler, diş minesinin yanı sıra dentin denilen alt tabakaya da etki eder. Diş fırçasının hareketi asidi diş minesine ve dentine daha fazla iter. Bu da aşırı duyarlılığa ve diş minesi hasarına neden olabilir.

5. Aşırı antibakteriyel sabun kullanımı

Cilt yüzeyinde vücudumuzun korunmasında rol oynayan çok sayıda yararlı bakteri yaşar. Antibakteriyel sabunların sık sık kullanılması ise cildimizi sterilize eder. Bu da yararlı bakterileri yok ederek, zararlı bakterilerin vücudumuza girmesi için fırsat yaratır. Dermataloglar, antibakteriyel sabunları cilt kesikler, çizikler ve sıyrıklar oluştuğu zaman kullanmamızı öneriyorlar. Bunlardan herhangi birisi yoksa haftada iki kezden fazla kullanmayı önermiyorlar.

6. Dar kot pantolonlar giymek

Modaya uygun olsalar da, dar kotlar cildinize ve sinir uçlarına sürekli baskı yapar. Bu da sinir sisteminde sorunlara neden olur. Ayrıca azalan hava akışı nedeniyle, bacaklarda hissizleşmeye kadar istenmeyen durumlara yol açabilir.

7. Taze sıkılmış meyve suyu içmek

Taze sıkılmış meyve suyunun yararından daha çok zararı olduğunu çoğumuz bilmiyoruz. Hatta bazı hastalıklarda vücudumuza ciddi zararlar verebilir. Örneğin diyabeti olanlar için üzüm suyu önerilmemektedir. Üstelik meyve suları güçlü alerjenlerdir. Bu nedenle çocuklara meyve suyu verme konusunda dikkatli olmalısınız: onlara çok az miktarda verin ve mümkünse önceden bir doktora danışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir