Kapat

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin 10 Tavsiye

çocuk diş bakımı

Diş sağlığı konusunda yaşayabileceğiniz olumsuzlukların temel nedeni çürükler ve diş eti iltihabıdır. Çene kemiklerinin erimesinden kalp, böbrek ve eklem enfeksiyonlarına kadar birçok problemin temelini diş ve diş eti hastalıkları oluşturmaktadır. Kısacası diş ve diş eti hastalıkları önem gösterilmesi gereken ciddi bir konudur. Bu nedenle bu yazımızda, diş sağlığı konusunda uyulması çok kolay 10 altın kuralı sizler için sıralıyoruz.

Sağlıklı dişlere sahip olmak için neler yapmalıyız

Sağlıklı Dişlere Sahip Olmak İçin Neler Yapmalıyız?

1. Kalsiyum ve C Vitamini

Diş sağlığı için kalsiyum ve C vitamini son derece önemlidir. Süt ve süt ürünleri ile portakal, kavun gibi meyveler ile ıspanak ve brokoli gibi yeşil sebzeler tüketilmelidir.

2. Düzenli Kontrol

Diş ve diş eti sağlığı için erken teşhis son derece önemlidir. Bu nedenle 6 ayda bir kere bir diş hekimine muayene olmak gerekmektedir. Bunun yanı sıra günde en az 2 kere ve 2 dakikadan az olmamak kaydı ile dişler fırçalanmalıdır.

3. Diş Temizliği

Bakım için sadece diş fırçası ve diş macunu değil, diş ipleri ve gargara sıvıları da kullanılmalıdır. Günde en az 1 kere diş ipi ile gerekli temizlik yapılmalıdır.

4. Diş Fırçası Seçimi

Diş fırçası seçimi son derece önemli bir konudur. Diş etlerine zarar vermeyecek, orta sertlikte bir fırça seçilmeli ve en fazla 3 ayda bir kere değiştirilmelidir.

5. Doğru Diş Fırçalama

Diş sağlığı için önemli olan günlük fırçalama sayısı değil uygun fırçalama ve yeterli fırçalama süresidir. Uygun fırçalama fazla baskı uygulamadan ve daire çizerek yapılandır.

6. Diş Bakımı

Yaşlılık dişlerinde yaşlanması anlamına gelmemektedir. Eğer dişleriniz sararıyor ve çürüyorsa bu yaşla alakalı değil, tamamen bakımsızlıkla alakalıdır. Gerekli ve zamanında yapacağınız diş bakımı ile ilerleyen yaşınıza rağmen sağlıklı ve genç görünümlü diş ve diş etlerine sahip olabilirsiniz.

7. Diş Macunu Seçimi

Diş macunu seçimi de son derece önemli bir konudur. Floridli ve uzun süre korumalı macunlar tercih edilmeli ve fırça üzerine nohut büyüklüğünde bir macun sürerek bakım uygulanmalıdır.

8. 20 Yaş Dişleri

Eğer ortodontik tedavi gördüyseniz 20 yaş dişleri konusunda daha hassas olmalısınız. 20 yaş dişleri konusunda mutlaka bir diş hekimine danışmalısınız.

9. Ortodontik Muayene

Erken teşhisin öneminden yukarıda bahsetmiştik. Özellikle çocuklar için ilk ortodontik muayene yaşı 7’dir.

10. Çocuklara Diş Sağlığı Eğitimi

Çocuk yaşta diş tedavisi ve bakımına başlanmalıdır. Eğer çocuk sahibi iseniz ve çocuğunuzda erken diş kaybı, ısırma ve çiğnemede zorluk, parmak emme, dişlerde çarpıklık ve çenede kayma, diş gıcırdatma ve diş sıkma gibi problemler yaşıyorsanız en kısa sürede bir diş hekimine başvurmalısınız.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir