Kapat

Suyla Temas Eden Akıllı Telefonu 3 Adımda Kurtarmanın Yolu

Cep Telefonu

Sıvı ile Temas Eden Cep Telefonunu Nasıl Kurtarılabilir?

Cep telefonlarının gelişip akıllanmasıyla birlikte en çok yaşanan cep telefonu kaza ve arızaların başında  sıvı teması ile olan durumlar gelmekteydi. Cep telefonu üreticileri bu duruma karşı özellikle su altında dahi çalışabilecek dayanaklı modeller üreterek kullanıcıların tercihine sunmaya çalışmışlardı. Ancak yinede akıllı cep telefonu pazarının büyük bir bölümünde yer alan akıllı cep telefonları sıvı teması ya da su ile temasında ciddi sorunlara hatta telefonun çöpe gitmesine neden olabilecek türden. Birde bu duruma sıvı-su temasında üretici firmaların garanti kapsamı dışında tutmaları eklendiğinde binlerce lira ( yüzlerce dolar) ödediğiniz akıllı cep telefonunuza küçük bir dikkatsizlik veyahutta kaza sonucu veda etmeniz ya da yüksek tamir masraflarıyla karşılaşmanız kaçınılmaz bir hal alacaktır.(Suya düşmüş bir cep telefonunu kurutup bu arıza yaptı diye göndermenize karşıda firmaların telefonlara, ıslandığında rengi kalıcı olarak değişen bir “su çıkartması” bulunur.)

Cep Telefonu

Cep Telefonu

Durum bu kadar ciddiyken en önemli konu hızlı davranmaktan geçiyor. Zira su içeride ne kadar uzun süre kalırsa, telefona o kadar hasar verme oranı artıyor.

1. ADIM: PİLİ ÇIKARIN

İlk  iş telefonun bataryasını çıkartarak gücü kesmek olmalı. Kesinlikle çalışıp çalışmadığını görmek için telefonunuzu çalıştırmayın. yalnızca devreye sokmak devreleri kısaltabilir. Ayrıca SIM kartı çıkartılabilirse SIM kartınızı çıkartın. Telefonunuzun onarılamayacak kadar kötü durumda olduğu anlaşılsa bile, SIM, telefon defterinizdeki kişiler gibi çok sayıda dahili bilgiyi muhafaza ettiğinde belki kurtarılmış olabilir.

2. ADIM: TELEFONUNUZU KURUTUN

Telefonunuzu kurutun ve hızlı kurutun. Nemin doğal olarak buharlaşmasına izin verirseniz, korozyona bağlı olarak telefonun iç kısımlarına zarar verme şansınız artar. Bunun yerine, suyu boşaltın veya emdirin. Fakat kesinlikle bir saç kurutma makinesi kullanmayın (sıcaklık telefonunuzun içerisinde ki hassas devreleri yakabilir).  Bunun yerine, sıvının girdiği kanallardan nemi itmek veya çekmek için  hava, düşük psi veya elektrikli süpürge ayarlanmış bir hava kompresörü seçebilirsiniz.

3. ADIM: NEMDEN KURTULUN

Nemden kurtulmak için en uygun seçenek pişmemiş pirinçtir. Telefonu ve pilini bir gece PİRİNÇ DOLU bir kaseye koyunuz. Telefonunuzun içine girmesi muhtemel pirinç tozundan endişe ediyorsanız, alternatif olarak genelde yeni elbiselerin ceplerinden çıkan silika jel paketlerini kullanabilirsiniz. Ancak, hızlı hareket etmek, tozdan kaçınmaktan çok daha önemlidir, zira muhtemelen silika jel ile dolu bir çekmeceye sahip değilsinizdir.

ÖNEMLİ NOTLAR: Unutulmaması gereken en önemli şey ısıdan kaçınmaktır. Doğrudan güneş ışığına maruz kalacak saç kurutucular, fırınlar, mikrodalga fırınlar kullanılmamalıdır. Isı kesinlikle nemi buharlaştıracak olsa da, telefon üzerinde ki devre, cip ya da bileşenleri çözebilir veya yapışkanları eritebilir.  Telefonunuzu tuvalete düşürse, dezenfekte etmek için dış kısmı alkolle silebilirsiniz.  Telefonunuz tuzlu suda ıslanırsa, tuzlu su buharlaştığında, telefonun kırılgan bileşenlerine zarar verebilecek kristaller bırakacağından pilini çıkardıktan sonra temiz suyla yıkanabilir.

Burada önerilen yöntem ve teknikler kesin çözüm değildir. Yardımcı olabilmek amacıyla paylaşılmıştır.Doğacak sonuçlar garantili değildir ve tamamen uygulayan kişinin sorumluluğundadır. Karşılaştığınız sıvı temaslarında yetkili servisle temas kurunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir