Kapat

Yeni Macbook Pro’nun Özelliklerini 6 Ana Başlıkta İnceledik

Yeni MacBook Pro İnceleme

Yenilenen MacBook Pro ile tanışın. Daha ince, daha hafif ve daha hızlı, Retina kadar keskin bir ekran, genişletilmiş Track Pad ve başka hiçbir dizüstü bilgisayarda bulamayacağınız Touch Bar. 2012 yılında hayatımıza giren MacBook Pro Retina’dan bu yana böylesine devrimsel bir taşınabilir bilgisayarla karşılaşmamıştık. Yeni MacBook Pro’nun tüm detaylarını sizler için derledik.

MacBook Pro’nun son güncellemesi, 2012 yılının Haziran ayında gelmişti. İncelen kasası ile hayatımıza giren MacBook Pro, “retina” ekranıyla süper güçlü bilgisayarlardan da şık bir görünüme sahip olabileceğini kanıtlıyordu. Sadece 1.57 kg ağırlığındaki bu bilgisayar, bu tarihten günümüze kadar şekil değiştirmeden, sadece kaputun altındaki RAM ve işlemci mimarisini değiştirerek geldi. Dört yıldır devam eden bu tasarım, yeni MacBook Pro ile tamamen değişiyor. Hem 13, hem de 15 inç boyutundaki MacBook Pro’lar bir önceki nesle göre artık daha ince, daha hafif ve daha hızlı. Grafik performansı artan, daha hızlı okuma ve yazma hızlarına sahip olan, daha parlak ve daha çok renk sunan ekranlarla donanmış bu dizüstü bilgisayarlar başka hiçbir bilgisayarda bulamayacağınız dokunmatik TouchBar’a sahip.

1- MacBook Pro’ya Hayat Veren Yeni Nesil Parçalar

MacBook Pro Touch Bar

MacBook Pro Touch Bar

Yeni Macbook Pro’nun ilk bakışta önceki nesilden farklı olduğunu söyleyebilirsiniz. Tasarım kodunda 12 inçlik Macbook’u örnek alan Pro, “unibody” (tek parça) alüminyum kasaya sahip. Cihazlarda gümüş ve uzay grisi olmak üzere iki renk seçeneği sunuluyor. Işıklı “Apple” logosunun yerini parlak metal logo alırken, klavyede 12 inçlik Macbook’ta kullanılan “kelebek” tipi kısa tuşlar bulunuyor. iOS cihazlardan aşina olduğumuz Force Touch (titreşim özelliğine sahip trackpad) önceki nesilde olduğu gibi klavyenin altına konumlanmış ve boyutu neredeyse iki katına çıkmış.

Macbook Pro’da kullanılan ekranlar yine Retina, yani yüksek çözünürlük teknolojisiyle donanmış. 13 inçlik modeldeki çözünürlük 2560×1600 iken, 15 inçlik modelde 2800×1800’lük bir çözünürlükle karşı karşıyayız. Ekranların parlaklığı geçen seneki modele göre &67 oranında arttırılmış. Cihazların ekranlarındaki en yüksek parlaklık 500 nit seviyesinde ki, bu dizüstü bilgisayar ekranlarında bir rekora tekabül ediyor. Apple renk aralığındaki %25 oranında bir genişleme sunuyor, bu da yeni nesil Macbook Pro’ları taşınabilir grafik ve video işleme işleri için rakipsiz kılıyor. Ekranın üzerinde yer alan FaceTime kamera HD çözünürlüğe sahip.

Apple’ın yeni “profesyonel” dizüstü bilgisayarlarında ikinci bir ekran daha var. TouchBar adı berilen bu OLED ekran, milyonlarca renk gösterme yeteneğine sahip. TouchBar’ı haksız rekabet yaratacak kadar önemli bir eklenti olarak gördüğümüz için, ona yazımızın devamında detaylıca değineceğiz. Bu yüzden şimdilik TouchBar’ı beklemeye alıp, Pro’ların donanımına ilk bakışta fark edilen ağırlık ve boyut konusuyla devam edelim. Yeni Macbook Pro’ların 13 inçlik modeli sadece 1.36 kg ağırlığında ve önceki nesle göre 220 gr daha hafif. Sadece 14.9 mm incelikte olan Macbook Pro ile Apple daha güçlü bir donanımı %23 oranında küçülmüş bir kasaya sığdırmış oluyor. 15 inçlik Pro ise 15.5 mm’lik inceliğiyle %14 oranında bir küçülmeye uğramış 1.81kg’lık 15 inç Macbook Pro, önceki nesliyle karşılaştırıldığında %20 daha az yer kaplıyor.

Cihazlardaki bağlantı npktaları tamamen USB-C’den oluşuyor. TouchBar’a sahip 13 ve 15 inçlik Macbook Pro’lar dört USB-C yuvasına sahipken, TouchBar’sız tek model olan 13 inçlik Macbook Pro’da iki yuva yer alıyor. Tüm cihazlardaki USB-C girişleri aynı zamanda Thunderbolt bağlantılarını da destekliyor. USB-C yuvaları, özel yapıları sebebiyle çift taraflı bağlantıya sahip; kabloyu ters takma gibi sorunlar artık tarihe karışıyor. Macbook Pro’lar yine bu yuvalar üzerinden şarj ediliyor, böylece cihazlar sağ ya da sol taraflarından prize bağlanabiliyor.

Geleceğin bağlantı yuvası olarak da bilinen USB-C’nin marifetleri sade3ce çift taraflı bağlantı ve şarj özelliğiyle sınırlı değil. Bu bağlantı yuvası üzerinden saniyede 40GB’a varan veri aktarımı gerçekleştirilebiliyor. Aynı anda iki adet 5K çözünürlüğe sahip monitör bağlamaya izin veren bu yuvalar, aynı zamanda bağlanan cihazları hızlı şarj edebiliyor. Herhangi bir teknoloji marketinden kolayca edebileceğiniz dönüştürücü aparatlarla, eski tip USB cihazları kullanılabilir, tek bir yuva üzerinden sekiz cihazla bağlantı kurabilirsiniz.

Macbook Pro’lardaki bir diğer önemli geliştirme de ses alanında yaşanmış. Cihazlarda bulunan hoparlörler klavyenin sağ ve sol kısmında konumlanıyor. Hoparlörlerin sadece konumu değil özellikleri de değişmiş. Stereo hoparlörler iki kat daha fazla dinamik geri bildirim sunuyor ve %58 oranında daha yüksek ses verebiliyor. Dizüstü bilgisayarlarda karşılaşmaya alışık olduğumuz cılız sesler yerine, gerçek ve dolgun bir ses deneyimi elde edebiliyorsunuz yeni Macbook Pro ile.

Pro’lardaki klavye “butterfly” (kelebek) teknolojisinin yeni sürümüyle birlikte geliyor. Klasik dizüstü tasarımındaki ikili tuş yerine dört köşeli bir tasarımı içeren bu teknoloji, kısa boyutlu tuşlarla birlikte akıcı bir yazı deneyimi sunuyor. Klavyenin hemen altında ise, geniş boyutuyla dikkatinizi çekecek TouchPad yer alıyor. Önceki nesle göre %46 oranında daha büyük bir yer kaplayan ve yekpare cam yüzeyden oluşan bu TouchPad, hareket etmiyor. Bunun yerine hemen altında yer alan ForceTouch sistemi sayesinde dokunuşlara titreyerek tepki veriyor. ForceTouch ile güçlendirilmiş TrachPad sayesinde, çift parmakla kaydırma, üç parmakla diğer uygulamaya geçiş, baş ve işaret parmağını açarak objeleri büyütme gibi Mac ile özdeşleşmiş hareketleri kolayca gerçekleştirebiliyorsunuz.

2- MacBook Pro Deneyimini Bir Üst Seviyeye Taşıyan İcat: TouchBar

MacBook Pro TouchBar

MacBook Pro TouchBar

Klavye ve TouchPad ikilisine eşlik eden üçüncü giriş aracı ise TouchBar. Teknik olarak ikinci bir ekran olsa da, TouchBar aslında bilgisayar kullanımınızı hızlandıran ve kolaylaştıran bir yardımcı donanım. Klasik klavyelerin üst kısmında bulunan “f” tuşlarının yerinde artık bu dokunmatik ekran var. Mac’inizi başlattığınızda bu ekranda bir dizi simge görünmeye başlıyor. En solda “escape”, hemen altında “Siri”, ses ve parlaklık çubuğu, bu çubuğun başangıç simgeleri. Bu simgelerin yerleri değiştirilebiliyor, yeni simgeler ekleyip mevcut simgeler TouchBar’dan çıkarılabiliyor.

TouchBar, uygulamalar tarafından özel amaçlarla kullanılabiliyor. Örneğin internet tarayıcısı Safari’de yeni bir sekme açtığınızda favori internet sitelerinin logoları burada görüntüleniyor. Sekmeler arasında geçiş için de TouchBar’ı kullanabiliyorsunuz. Mail gibi bir yazı aracında biçimlendirme araçları (kalın, italik vb.) yine bu ekranda görüntüleniyor. Akıllı telefonlardan aşina olduğunuz kelime tahmini de TouchBar’a entegre edilen özelliklerden. Yazmaya başladığınız kelimeyi tahmin eden sistem, TouchBar’da kelime önerilerini gösteriyor. Fotoğraflar uygulamasında kesme, döndürme ve filtre ekleme gibi seçenekle bu akıllı ekranda görüntülenen simgeler.

Bilgisayar kullanımını yeni bir boyuta taşıyan TouchBar’ı destekleyen uygulamalar arasında Final Cut Pro X, Photoshop ve Microsoft Office gibi endüstri standartı yazılımlar bulunuyor. TouchBar geliştirici eklentisi ise Apple tarafından ücretsiz sağlanıyor. Yani mevcut uygulama sahipleri ve yeni geliştiriciler TouchBar özelliğini kullanabilecekler. Macbook’unuzda MacOs yerine Linux ya da Windows sürümü kullanmak isterseniz TouchBar otomatik olarak “esc” ve “f” tuşları serisini görüntülemeye başlıyor.

3- Performans

Yeni MacBook Pro Performans

Yeni MacBook Pro Performans

Yeni Macbook Pro’nun içerisidne “Sky Lake” serisi altıncı nesil Intel Core işlemciler yer alıyor. i5 ya da i7 serisi işlemcilere sahip Macbook Pro’lar önceki seriye göre %130 oranında daha hızlı grafikler sunuyor. Macbook Pro’lar 8 ya da 16 GB’lık RAM ile satın alınabiliyor. Cihazda bulunan ve 1TB’a kadar farklı seçeneklerde satın alınabilen SSD hafıza üntileri iki kat daha hızlanmış; saniyede 3.1 gigabyte yazma hızına ulaşabiliyorlar. Bu hız farkını USB-C cihaz üzerinden bilgisayar dosya aktarırken hemen fark edebilirsiniz.

15 inçlik Macbook Pro’da entegre grafik çözümünün yanı sıra bir de bağımsız grafik işlemcisi bulunuyor. Radeon Pro 455 adındaki bu grafik işlemcisi, özellikle video düzenleme işleri yapanlar ve oyuncular için özel olarak seçilerek Macbook Pro’ya yerleştirilmiş. Güncel oyunların altından yüksek FPS’lerle kalkabilen Radeon Pro 455, video “render” sürelerini de bir hayli kısaltıyor.

Yeni Macbook Pro’ların performans başlığı altında yer verebileceğimiz bir diğer özelliği de bilgisayar çalışırken ısınmanın oldukça düşük olması. Bu seri için özel olarak tasarlanan ayrık fan sistemi sayesinde Macbook Pro’lar çok daha verimli bir soğutma sistemi ile donatılmış durumdalar. Cihazlar sadece aşırı yüklendiklerinde “ılık” bir hal alıyor.

4- Pil Ömrü

Yeni MacBook Pro Pil Ömrü

Yeni MacBook Pro Pil Ömrü

Her iki ekran boyutuna sahip Macbook, on saatlik pil ömrüne sahip. Bu süre, bilgisayarı internet sitelerinde gezinme ya da film izleme amacıyla kullandığınız senaryolar baz alınarak belirlenmiş. Apple’ın belirlediği bu sürelerde cihazları en yüksek ekran parlaklığında tuttuğunu belirtelim. Ekran parlaklığını düşük tuttuğunuz ve sadece metin okuduğunuz bir senaryoda on iki saat ve üstünü görebilirsiniz. Bu da gün içinde şarj ihtiyacı duymayacağını bir disüstü bilgisayar deneyimi anlamına geliyor.

5- Yeni Macbook Pro Fiyat Listesi

Yeni MacBook Pro Fiyat

Yeni MacBook Pro Fiyat

13 inçlik modellerin fiyatları

TouchBar ve Touch ID, 2.9 GHz İşlemci, 256 GB Depolama Kapasitesi: 7.199 TL
Touch Bar ve Touch ID, 2.9 GHz İşlemci, 512 GB Depolama Kapasitesi: 7.899 TL

15 inçlik modellerin fiyatları

Touch Bar ve Touch ID, 2.6 GHz İşlemci, 256 GB Depolama Kapasitesi: 9.499 TL
Touch Bar ve Touch ID, 2.7 GHz İşlemci, 512 GB Depolama Kapasitesi: 11.099 TL

6- Sonuç: Daha Hızlı, Daha İnce ve Benzersiz Bir Dizüstü Deneyimi

Yeni MacBook Pro İnceleme

Yeni MacBook Pro İnceleme

2012’den bu yana güncellenmeyen Macbook Pro serisi nihayet güncellendi ve yukarıda bahsettiğimiz bir dizi yeniliği, yeni tasarım koduyla birlikte getirdi. Bilişim dünyasının geleceğine yön veren Apple, bu geleceğin kablosuz iletişimden ve USB-C bağlantı yuvasından geçtiğini ön görüyor. Yeni tasarımdaki genişletilmiş TrackPad ve 2170×60 çözünürlüğündeki TouchBar, bilgisayarımızla yeni şekillerde etkileşeceğimizin habercisi. Yüksek çözünürlüklü ekran, dolgun bir ses deneyimi ve hafif tasarım, Macbook Pro’ları daha taşınabilir ve daha çok senaryoda kullanılabilir olduğunu anlatıyor. Apple’ın yenilediği Macbook Pro serisiyle biz kullanıcılara vermeye çalıştığı mesajların özeti ise şu: Benzersiz bir dizüstü deneyimi sizi bekliyor!

“Yeni Macbook Pro’nun Özelliklerini 6 Ana Başlıkta İnceledik” üzerine 1 yorum

  1. Ferhat says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir