Kapat

Çocuk Güvenliği ile İlgili Her Ebeveynin Bilmesi Gereken 9 Önemli İlke

oturma-pozisyonu

Çarpmalar ve çürükler, çocukluğun kaçınılmaz bir parçasıdır. Hafif yaralanmada olsa tehlike bakımından kırıktan sadece bir adım geridedir. Çocukların ciddi yaralanmalardan kaçınmasına yardımcı olmak için anne babalar bazı basit kuralları izlemelidir. ViraListe olarak, bebeğinizi korumanıza yardımcı olmak için uymanız gereken 9 çocuk güvenliği ilkesini derledik.

#1. Uyku güvenliği

Uyku

Bir bebek sırt üstü yatmalıdır. 1992’den beri takip edilen bir çalışmaya göre yüzüstü yerine sırt üstü yatma pozisyonu sayesinde batı Avrupa ülkelerinde ani bebek ölümü sendromu (SIDS) ölüm hızı 3 kat azalmıştır.

Dantelli ve tüylü battaniyeler, uyku sırasında bebeğin solunum yollarını tıkayabilir. İhtiyacınız olan şeyse, sert bir şilte ve gergin bir çarşaftır.

Beşik parmaklıkları arasına bir kutu kola sığmamalıdır. Bu mesafe, bebeklerin çubuklar arasına sıkışmamaları için idealdir.

Uykuda olan bir bebek eşarp, elbise, kravat, önlük, emzik yada telli oyuncaklardan uzak tutulmalıdır.

#2. Düşme yaralanmanın önlenmesi

Düşme

Evinizin gerekli olan yerlerine emniyet kapıları takın. Özellikle merdivenli evlerde alt ve üst kısımlara ayrı ayrı emniyetli kapılar yerleştirilmelidir.

Yüksek bebek sandalyeleri veya taşıyıcılar kullanırken emniyet kemerlerini bağladığınızdan emin olun. Taşıyıcıda da olsa bebeğinizi sandalye, masa yada mobilyaların üzerine değil yere koyun.

Çocuğunuz bebek yürüteçlerinin içerisinde evi dolaşıyorsa, merdivenlerden ve ısı kaynaklarından uzak tutmaya özen gösterin ve gerekli önlemi alın.

Pencerelere güvenlik için parmaklıklar taktırın. Ancak yangın ihtimaline karşıda gerekli önlemi almayı unutmayın.

Mobilyaların ve yere düşme ihtimali olan eşyaların duvara sabitlenmesini sağlayın.

#3. Boğulmaya karşı önlem

Boğulma

Oyuncakların yutulabilecek parçalar içermediğinden emin olun.

5 yaş altındaki çocukların beslenmelerinde sosis, fıstık, sert şekerleme, mısır gibi boğaza takılabilecek besinler olmamasına özen gösterin.

Kabloların çocukların erişemeyecekleri şekilde bağlandığından emin olun. Özellikle beşikleri bu tür boyunlarına dolayabilecekleri nesnelerden uzak tutun.

Evin herhangi bir yerinde çocuğunuzun ağzına koyabileceği şeylerin olmadığını ara sıra mutlaka kontrol edin.

Gerekli olabileceğini düşünerek suni solunum ve ilk yardım dersi alın.

#4. Yangın güvenliği

Yangın

Kibrit ve çakmakları çocuklarınızdan saklayın. Onlara oyuncak gibi görünecek çakmakları ortalıkta bırakmayın.

Yemek pişirirken çocuklarınızı kucağınızda tutmayın. Ütüyü, saç kurutma makinesini kullandıktan sonra fişlerini çekin ve onların ulaşamayacakları bir yerde soğumaya bırakın.

Sıcak yemek kaplarının dökülmeye karşı önlemini alın. Tava gibi uzun sağlı mutfak eşyalarının saplarını uzağa çevirin.

Çocuğunuzun ocaktan veya fırından uzak tutun. Önlem için bu eşyaların önüne bir bariyer koyabilirsiniz.
Eve mutlaka bir duman alarmı taktırın. Bu önlem yangınlardaki ölüm riskini yarı yarıya azaltacaktır.

#5. Zehirlenmenin önlenmesi

Zehirlenmeler

Çocuğunuzun tehlikeli bir madde yuttuğundan şüpheleniyorsanız, kusturmaya çalışın yada hemen doktora götürün.

Çocuk zehirlenmelerinin çoğu yanlışlıkla alınan ilaçlardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle özellikle ilaçları onların ulaşamayacakları yerlerde muhafaza edin.

Deterjan gibi kimyasal maddeleri kapaklı dolaplarda muhafaza edin.

Kumandalarda, oyuncaklarda, el fenerlerinde kullanılan pilleri onlardan uzak tutun.

Zehirlenmelere karşı her an ulaşabileceğiniz bir doktorun telefon numarasını mutlaka kaydedin.

#6. Suyun yanında

Havuz-kenarı

Banyo yaptıktan sonra küveti tamamen boşalttığınızdan emin olun. Klozet kapaklarının, banyo kapısının ve çamaşır odalarının kapılarını mutlaka kapatın.

Bir bahçede süs havuzlarının çitlerle çevrildiğinden emin olun, çünkü çocuklar düşüp boğulabilir.

Kural olarak sudaki boğulmalar sessizce ve en fazla bir dakika içinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle, çocuğunuzu takibi kesinlikle bırakmayın. Kitap okumaya, telefonla konuşmaya ya da başka bir şeye uzun süreli dalmayın.

#7. “W” oturma pozisyonu

 

oturma-pozisyonu

“W” oturma pozisyonu bir çocuk için en yaygın ve rahat oturma pozisyonlarından biridir. Bununla birlikte bu durum çeşitli sağlık sorunu risklerini arttırabilir. Ciddi ortopedik problemlere, postürel kontrolün ve ayakta dik durma gelişimindeki gecikmelere ve motor becerilerinin gelişmesine engel olabilir.

Çocukların “W” oturmasının önlemenin en iyi ve en etkili yolu, bir alışkanlık haline gelmesini önlemektir. Öyleyse, çocuğunuzun bu pozisyonda oturmaya başlamadan önce takip edip engellemeye çalışın.

Çocuğunuzu bu pozisyonda otururken gördüyseniz, hemen bacaklarını öne uzattırarak pozisyon değiştirtin. Örneğin bacakları düz olarak oturtabilir veya her iki dizide bir tarafa bükerek oturtabilirsiniz. Bu, çocuklar üzerinde büyüme ve gelişme sürecinde olumlu bir etki yaratacaktır.

#8. Arabanın içinde

Araba-içinde

Arabalar için tasarlanan çocuk koltuklarının hem yaşa hem kiloya hemde boyuna uygun olduğundan emin olun.

2 yaşın altındaki çocuklar için koltuklar araba hareketine karşı ayarlanmalıdır. Aracı kullanmaya başlamadan önce kemerini sıkıştırmayı unutmayın.

Çocuk yetişkin koltuğunda oturuyorsa, emniyet kemerinin doğru bağlandığından emin olun. Kayışın boyunu sıkmadığını mutlaka kontrol edin.

Araç içerisinde dökülebilecek ya da hareket edince sıkışmaya neden olabilecek serbest eşyaları mutlaka sabitleyin.

#9. Bisiklet sürmek

Bisiklet-sürmek

Çocuğunuza bisiklet, kaykay ya da scooter satın aldıysanız, kafa yaralanmalarına karşı bir kask almayı da kesinlikle ihmal etmeyin.

Sürüş sırasında çocuk giysileri yansıtıcı özellikte parlak olmalıdır. Aynı şekilde bisikletlerin ön ve arka ışık kaynaklarıyla donatılmış olmasına dikkat edin.

Çocuklarınızın bisikletlerinin fren, dişli ve lastiklerinin kontrolünü aksatmadan mutlaka yapın veya yaptırın.

Çocuklarınıza bisiklete binmeyi öğretirken mutlaka trafik kurallarından da bahsedin. Özellikle trafik işaretleri ve yayalar konusunda mutlaka eğitici bilgiler verin.

“Çocuk Güvenliği ile İlgili Her Ebeveynin Bilmesi Gereken 9 Önemli İlke” üzerine 2 yorum

  1. Gufran says:
  2. İnceleme says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir