Kapat

Bu Yemeklerden Kaçının Adını Duydunuz?

Sloç

Bu Yemeklerden Kaçını Yediniz?

Yaşadığımız coğrafya ve Osmanlı İmparatorluğunun hüküm sürdüğü toprakları göz önüne aldığımızda bir çok alanda olduğu gibi yemek kültürümüzün de çok çeşitli olması kaçınılmaz bir hal almış.  Bununla birlikte tüm mutfak ve yemekler ister istemez diğer ülke mutfakları ile etkileşime girmiş. Değişik iklim şartlarında yetişen ya da yetişebilen hayvan ve bitki florasının sofralara ve beslenme biçimine yansımasının getirdiği yemek kültürü de damak tadı ile eş güdümlü olarak kabul görerek sofralarda yer bulmayı da başarmış. Kimi lezzetler ise kendi kültür ve etnik bölgesinde sıkışığ süre gelmeye devam etmiş. İşte bu yazımızda kültürel bir mozaik halini alan yemek kültürümüzden belki çok tanıdık belki de hiç duymadığınız yemekler ve tatlardan bahsedeceğiz. Bakalım bu yemek ve tatlara sizin YORUMUNUZ ne olacak

Pirinç Varivo: Bir tür pilav olan pirinç vario,  domatesli, soğanlı ve biberli olduğu için yemek kıvamında oluyor, hafif sulu olduğu içinde ekmekle de yenebiliyor.

pirinç varivo

Pirinç Varivo

 

Kaşa, Kaşe : Yoğun kıvamlı bir çorba. yemek niyetine yeniyor, üzerine kırmızı toz biberle eritilmiş tereyağı serpiliyor. un, yoğurt, sarımsak temel elementleri ama içinde başka baharatlar var.

Kaşa,kaşe

Kaşa, kaşe

Tikva: Aşina olduğumuz kabak tatlısı ama işin sırrı pişirme öncesinde kabak dilimlerini kireçte bekletip iyice yıkanıp pişilirilmesi zira kabakların üzerinde verniklenmiş gibi parlak bir tabaka oluşuyor, üzerine cevizle servis ediliyor.

Tikva

Tikva

Sarajlija: bir tür hamur tatlısı. baklava için açılan incecik hamurların şeritler halinde kesilip içine ceviz konduktan sonra kesilip tepsiye dizilmesiyle yapılıyor. şeklen beyti kebabına benziyor, her bir dilimine kukalina deniyor.

kukalina

kukalina

Kaymaçina: Krem karamel görünümünde, bol yumurta ve sütten yapılan bir tatlı.

Kaymaçina

Kaymaçina

Çenka: Mısır yani darı tanelerinin haşlanması ve iyice şişmesinin akabinde külle bir kez daha pişirilmesi ve sonra iyice yıkanmasıyla kocaman tanelerin soğumaya yakın ama iyice soğumadan bol toz şekerle yenmesi gereken bir tatlı.

Çenka

Çenka

 

Sloç: Mangalda közlenmiş yeşil ve kırmızı biberlerin dilimlenip yoğurdun içine katıldıktan sonra çırpılmasıyla elde edilir. Makbul yeme şekli yapıldığı gün değil de ertesi gündür, zira biberin tadı ve rengi yoğurda daha iyi sirayet eder.

Sloç

Sloç

Drobengi: Drobejne doğramak anlamındadır bu kökden bayat ekmeklerin ve ekşimeye yaklaşan yoğurtlar ziyan olmasın diye içine doğranmasıyla ortaya çıkmıştır. Hatta bu tatın tiryakileri bunu yapmak için özellikle ekmek ve yoğurt bekletirler.  Ekmek birazcık su katılmış yoğurdun içine doğranır, soğutulur, biraz tuz katılır ve yenir.

Drobejne

Drobejne

Alanditi: Sadece un ve sudan yapılan ve sıvı haldeki hamurun odun ateşi üzerindeki taşa dökülmesiyle elde edilen ince yufka, son derece basit gibi algılansa da sevenlerin vazgeçilmezi.

Alanditi

Alanditi

Valangi: Alanditinin üst üste konmasıyla ama aralarına sıvı yağ serpmek suretiyle, fırına verilmesiyle elde edilen katmerli bir börek. Oldukça çok kat olması makbuldur. Yaklaşık  10cmx10cm şeklinde dilimlenir. 10-15 katlık parçalar alınıp, içine tercihe göre peynir, közlenmiş biber, domates sarılır yenir.

Pitarki:  Büyük poğaça olarak bilinir. Zahmetsiz olduğundan habersiz misafir geldiğinde acilen tercih edilir. Basitçe karılmış hamurdan alınan yuvarlak parçaların içine peynir, çökelek, patates  gibi malzemeler konur ve pişirilir.

Pitarki

Pitarki

Tiganitsa: Keçi ayağına benzer bir şekli vardır. 2 yumurta, bir çay kaşığı kabartma tozu(ya da yemek sodası), 3 yemek yemek kaşığı yoğurt bir kasede çırpılır. Arkasında 3 kaşık un eklenir. Hamurun sıvı olması gerekir. Bir tavada yağ kızgın hale getirilir. Tavaya bir kaşık büyüklüğünde hamur parçaları kızgın yağın içine bırakılır. Alt ve üstü kızarınca tepside peçete ile artı yağı alınarak sıcak servis edilir.pişija: bildiğimiz pişi. peynirli, kıymalı çeşitleri olur. tıpkı lokma gibi kızgın yağda kızartılır. yanında tulum peyniri filan süper olur. böyle el kadar hamur parçasısdır özünde.

Tiganitsa

Tiganitsa

Mantija: İsmi gibi mantıya benzeyen bir yemektir. İnce ve yuvarlak açılmış hamur dört beş şerit halinde kesilir, o şeritler katlanıp bir tabak boyuna getirilir ve içine önceden kavrulmuş kıymalı soğanlı malzeme konur. Bohça gibi kapatılıp tepsiye dizilir. Sıcakken soğuk ayranla, soğukken çayla yenilmesi güzel olur.

Mantija

Mantija

Komat: Dev bir tepsiye kat kat hamur açılıp yerleştirilir, üzerine bol bol kavrulmuş pırasa konur. malzemesi bol olsa da hamuru hayli kalındır, pizza görünümdedir. Genelde yoğurtla servis edilir.

komat

>Komat

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir