Kapat

Birlikte Alınmaması Gereken 9 Gıda ve İlaç

kafein ve ilaç birlikte zararlı mı

İlaçlar hem doz hem de beslenme alışkanlıkları açısından kesinlikle önerildiği şekilde ve miktarda alınmalıdır. ViraListe olarak bir arada alınmamasına özen gösterilmesi ya da kesinlikle alınmaması gereken 9 gıda ve ilaç eşleştirmesinin bir listesini hazırladık.

hangi gıda hangi ilaçla tüketilmez

1. Astım, bronşit ve diğer akciğer hastalıkları için reçete edilen ilaçlar ile kafein içeren yiyecek ve içecekler

Bu ilaçlar sinir sistemini uyardığından, aşırı sinirlilik ve endişe sorunlarına yol açmamak için tedavi süresince kafein içeren (kahve, enerji içeceği vb.) gıdaları tüketmemeniz gerekir. Ayrıca bu ilaçlarla birlikte yağlı gıdaları da azaltmanız gerekiyor.

2. Kalp ve böbrek rahatsızlıklarını tedavi etmek ve önlemek için reçete edilen ilaçlar ile potasyum açısından zengin gıdalar

Bu grup ilaçlar kandaki potasyum seviyesini artırdığından aritmi ve dispneye neden olabilir. Bu nedenle tedavi süresince muz, patates, soya ve ıspanak tüketmemeniz gerekir.

3. Kalp yetmezliğinin tedavisinde ve önlenmesinde kullanılan ilaçlar ile meyan kökü

Meyan kökü, kalp yetmezliği ilacı ile etkileşime girerek kalpte ritm bozukluğuna ve hatta kalp durmasına neden olabilen glisirizik asit içerir. Meyan kökü şekerleme, pasta ve tatlının yanı sıra, bira yapımında da kullanılmaktadır. Ayrıca lifli gıdalar ilacın etkisini azalttığından, yemeklerden 2 saat önce veya sonra alınması önerilir.

4. Obezite, şeker hastalığı ve kardiyovasküler bozukluklar için kullanılan ilaçlar ile greyfurt

Greyfurt ve lime limonu, ilaç emiliminin keskin bir şekilde artmasına neden olur ve bu da aşırı doz ve yan etki riskini artırır. Bu, greyfurt suyuyla alınan bir tabletin etkisinin, su ile alınan 20 tabletin etkisine eşit olduğu anlamına gelmektedir.

5. Kan inceltici ilaçlar ile kan inceltici gıdalar ve K vitamini açısından zengin gıdalar

Bu grup ilaçlar alınırken kızılcık, sarımsak, zencefil ve bazı baharatların (biber, tarçın ve zerdeçal) tüketimi en aza indirilmelidir. Kan inceltici bu gıdalar, kan inceltici ilaçlarla birlikte alındığında kanamaya neden olabilir. Öte yandan ıspanak, şalgam, lahana ve brokolide bol miktarda bulunan K vitamini ilacın etkisini azaltmaktadır.

6. Hipotiroidizm (Tiroid Bezinin Az Çalışması) ilaçları ile soya ve lif bakımından zengin gıdalar

Soya ve ondan yapılmış gıdalar ile kestane ve lif bakımından zengin gıdalar, ilacın emilimini azaltacağından birlikte kullanımı en aza indirilmelidir.

7. Bakteriyel enfeksiyonlar için kullanılan antibiyotikler ile süt ürünleri

Tetrasiklin, Cipro ve Penisilin gibi antibiyotikler, süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunan kalsiyum ile bileşikler oluştururlar. Bu da ilacın etkinliğinde keskin bir düşüşe neden olur.

8. İltihap, kas ağrıları ve baş ağrısı için kullanılan ağrı kesici ilaçlar ile gazlı içecekler

Ağrı kesici ilaçların etken maddesi olan ibuprofen, gazlı ilaçlarla uyumsuzdur. Gazlı içeceklerde bulunan karbondioksit ve asit, ilacın emilimini artırarak kan yoğunluğunu yükseltir. Sonuç olarak, doz kontrol edilemez hale gelir ve böbrekler için tehlikeli olan zehirlenme riski ortaya çıkar.

9. Uzun süreli depresyon için kullanılan antidepresan ilaçlar ile tiramin açısından zengin gıdalar

Antidepresanlar, tiramin ile etkileşime giren ve kan basıncında kritik bir artışa neden olabilen bir monoamin oksidaz inhibitörü içerir. Tiramin protein bakımından zengin gıdaların eskimesi sırasında oluşan bir amino asittir. Peynir, et, balık, sosis ve konserve etlerde bol miktarda bulunur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir