Kapat

Vücudunuzda Östrojen Fazlalığı Olduğunu Gösteren 13 Belirti

östrojen fazlalığı belirtileri

Düzensiz regl gibi anlam veremediğiniz tuhaf belirtiler yaşıyorsanız, yakın zamanda kilo aldığınızı fark ettiyseniz ya da aklınız bulanıyor ve hiçbir şeye konsantre olamıyorsanız, vücudunuzdaki östrojen hormonu düzeyi aşırı şekilde artmış olabilir.

Östrojen düzeyinin diğer hormonlara kıyasla yüksek olmasına östrojen baskınlığı denir. Bu durumda östrojen, özellikle regl döngüsünü düzenleyen diğer hormon olan progesteron hormonuna göre daha yüksektir. Östrojen fazlalığı halinde ise doktorunuza başvurmanız gerekiyor. Peki bunu nasıl anlayacaksınız? Vücudunuzun östrojen bardağının taştığını aşağıdaki durumları göz önüne alarak anlayabilirsiniz.

1- Kilo alıyorsanız

Östrojen fazlalılığın başlıca belirtilerinden biri, kilo alıyor (özellikle kalça bölgesine) olmanızdır.

2- Göğüslerinizde şişkinlik ya da hassasiyet yaşıyorsanız

Göğüsleriniz, östrojen yüksekliğinde regl döngüsü sırasında da olduğu gibi aşırı duyarlı hale gelir. Göğüslerinizin her zamankinden daha şişkin olması yüksek östrojen düzeyinden kaynaklanıyor olabilir. Özellikle göğsünüzün ön kısmında ve çevresinde ağrı olup olmadığını kontrol edin.

3- Göğüslerinizde ele gelen yapılar hissediyorsanız

Göğüs dokusunun değişmesi ya da elle hissedilen yumru benzeri sertlikler östrojen düzeyinin yüksek, progesteron düzeyinin düşük olmasından kaynaklanabilir. Hormonların bu dengesizliği bağ doku hücrelerinin her zamankinden daha fazla büyümesine neden olur.

4- Regl düzensizliği yaşıyorsanız

Regl döneminin erkek veya geç başlamasının çeşitli sebepleri vardır. Yüksek östrojen seviyesi potansiyel bir sebep olmakla birlikte bunlardan yalnızca bir tanesidir.

5- Regl dönemini her zamankinden daha zor geçiriyorsanız

Yüksek östrojen düzeyi regl döneminin ağır geçmesine neden olabilir. Bunun nedeni ise bu hormonun rahim duvarını kalınlaştırmasıdır.

6- Ruh halinizde dalgalanma varsa

Östrojen sadece regl dönemini etkilemez, aynı zamanda duygu ve zihinsel durumunu için de çok önemlidir. Yüksek östrojen düzeyine sahipseniz kaygı, panik atak ve depresyon belirtileri gösterebilirsiniz. Uzmanlar yüksek östrojen seviyesine sahip birçok insanın “çalkantılı depresyon” hissi yaşadığını belirtiyor.

7- Cinsel isteğinizde azalma varsa

Menopoz dönemine giren kadınlarda, östrojen seviyesinin azalmasına bağlı olarak cinsel isteksizlik görülebilir. Bu konuda henüz yeterince araştırma yapılmamış olmasına rağmen, östojen seviyesinin yüksek olmasını da cinsel isteksizliğe yol açabileceği belirtilmektedir.

8- Baş ağrıları yaşıyorsanız

Kadınların erkeklere göre baş ağrısı ve migren sorunlarını daha fazla yaşadığını duymuşsunuzdur. Vücuttaki hormon seviyeleri baş ağrılarında önemli bir rol oynar. Östrojen düzeyindeki dalgalanmalar da baş ağrısı çekmenizin nedenlerinden biridir. Ayrıca vücudunda progesterondan daha fazla östrojen olan hemen hemen herkes baş ağrısı yaşamaktadır.

9- Saç dökülmesi yaşıyorsanız

Çok fazla östrojene sahipseniz saçlarınız incelmeye başlar. Özellikle progesteron düzeyi düşük, östrojen düzeyi yüksek kişilerde normalden daha fazla saç dökülmesi görülür.

10- Elleriniz ve ayaklarınız her zaman soğuksa

Bunun nedenleri çok iyi açıklanamamıştır ancak östrojen düzeyi yüksek olan kişilerde, dolaşımın zayıf olması sonucu eller ve ayaklarda soğukluk meydana gelebilmektedir.

11- Hafızanız iyi değilse

Araştırmalar östrojen düzeyinin düşük olması ile Alzhemir gibi hafıza hastalıklarının ilişkili olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte östrojen düzeyinin yüksek olduğu kişilerin de hafızalarında olan bir şeyi hatırlamakta güçlük çektiği tespit edilmiştir.

12- Uyumakta güçlük çekiyorsanız

Östrojen heyecan verici bir hormondur, vücudu hareketlendirir. Bu nedenle yüksek olduğunda uyumakta güçlük çekilir. Progesteron ise aksine rahatlamanıza yardımcı olan hormondur.

13- Tükenmiş hissediyorsanız

Bu durum doğrudan bir üstteki maddeden, yani uykusuzluktan kaynaklanmaktadır. Birçok şey yorgun düşmenize neden olabilir ancak her zamankinden daha sık yorgun olduğunuzu fark ederseniz, östrojen düzeyiniz yükselmiş olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir